Група Албанаца уз повике „УЧК” напала Србина код Грачанице

Нападнути Зоран Трајковић рекао да је на њега насрнула група младих Албанаца, који су га уз повике „УЧК” гађали камењем и стакленим флашама

Грачаница, архивски снимак (Фото: Танјуг)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Група младих Албанаца напала је данас после подне Зорана Трајковића испред његове куће у Кишници код Грачанице, а Трајковић у инциденту није повређен.

Трајковић је за Косово онлајн рекао да је на њега насрнула група младих Албанаца, њих седам или осам, који су га уз повике „УЧК” гађали камењем и стакленим флашама, преноси Танјуг.

Кишница је насеље на уласку у Грачаницу, у којем је пре два дана освануо билборд са амблемом „УЧК” и натписом „Слобода има име”, који је узнемирио локално српско становништво, подсећа Косово онлајн.

Док је Поповић био с Трајковићем Албанци узвикивали „УЧК”

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Градоначелник Грачанице Срђан Поповић посетио је вечерас Зорана Трајковића, који је нападнут у селу Кишница и разговарао са њим, а док је разговор трајао група албанских младића окупила се недалеко од Трајковићеве куће и узвикивала пароле ОВК.

Исте пароле узвикивало је њих неколико који су се налазили у ауту црвене боје, паркираном у близини, преноси Косово онлајн.

Када је возач аутомобила угледао ТВ екипе одвезао се у део Кишнице у којем живе Албанци, а у међувремену се недалеко од Трајковићеве куће окупила још једна група Албанаца, такође скандирајући „УЧК”.

Убрзо је реаговала патрола косовске полиције, а потом су стигли припадници специјалне јединице Росу, преноси Танјуг.

Након разговора са полицијом група албанских младића се разишла.

Поповић је након разговора са Трајковићем осудио напад и казао да је упозоравано, али не из хира, већ зато што се знало да може да буде нежељених последица, што се, како је додао, нажалост и десило.

„Општина Грачаница је позивала да се институционално реши проблем билборда и да све институције које се баве безбедношћу имају на уму да су овакве ствари веома осетљиве за мир и стабилност на овом простору и морају да се пажљиво разматрају. Нажалост, неко повезује суђење које се дешава у Хагу са животом људи на Косову и Метохији. То је тотално погрешно и та два процеса треба одвојити”, рекао је Поповић.

Он је нагласио да ће мир бити сачуван, као и атмосфера на којој ће Срби и Албанци градити будућност на Косову.

„Обавестили смо полицију и упутили писмо министарству за саобраћај око билборда, али нисмо добили одговор. Послаћемо писма амбасадама и међународним организацијама да искористе свој кредибилитет како би се ове ствари решиле, јер не доприносе стабилизацији ако сви тежимо дијалогу и миру”, казао је Поповић.

Петковић: Аларм међународној заједници да хитно реагује

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данашњи напад на Србина Зорана Трајковића у Кишници потврда је да билборди са амблемом “УЧК“ у централном делу Косова и Метохије нису никакав уметнички перформанс или израз пијетета према некоме, већ огољени позив на насиље.

“Физички насртај групе Албанаца на Зорана Трајковића флашама и каменицама догодио се недалеко од билборда којим се славе злочинства УЧК, и очекујем да од стране међународних представника у нашој јужној покрајини буде схваћен као аларм за хитно реаговање“, упозорио је Петковић у саопштењу које је достављено медијима.

Он је додао да је у овим данима када су у делу албанске популације на КиМ емоције повишене због подизања оптужница против некадашњих командата ОВК, неопходно је осигурати појачано међународно безбедносно присуство у српским срединама јужно од Ибра и стати на пут јавној популаризацији злочина.

Поступци за ратне злочине морају се водити без притисака јавности у циљу прејудицирања пресуда, и то је предуслов напретка у процесу међунационалног помирења. Упозоравам међународну заједницу да је атмосфера на Косову и Метохији прилично напета и запаљива и да је потребно предузети све неопходне превентивне мере како не би дошли до још драстичнијих излива насиља над српским и другим неалбанским становништвом“, рекао је Петковић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар