Израел тражи извињење Кристијане Аманпур због поређења Трампа са нацистима

Израелска министарка за послове дијаспоре Омер Јанкелевич послала је писмо председнику Си-Ен-Ен Џефрију Зукеру позивајући Кристијану Аманпур да се „одмах и јавно извини“

Кристиjaна Аманпур (Фото: CNN/Снимак екрана)

Израелска министарка за дијаспору тражила је извињење од чувене новинарке Си-Ен-Ен-а Кристијане Аманпур а њено поређење Доналда Трампа и нацистичке Кристалне ноћи назвала „лажним изједначавањем“ и омаловажавањем огромне трагедије холокауста.

Израелски званичници тражили су реакцију Си-Ен-Ен-а на коментар истакнуте водитељке Кристијане Аманпур која је упоредила поступке америчког председника Доналда Трампа са Кристалном ноћи, нацистичким погромом над Јеврејима који се догодио у Немачкој новембра 1938. године.

CNN новинарка Кристијана Аманпур упоредила Трампа са Хитлером

У четвртак се Аманпур, у уводу водећег спољнополитичког програма, позвала на 82. годишњицу Кристалне ноћи називајући нацистички програм „нападом на чињенице“ поредећи то са Трамповим непоштењем.

„Ове недеље пре 82 године догодила се Кристална ноћ. Управо тај потез нациста довео је до геноцида над целим идентитетом, а у кули од запаљених књига гореле су чињенице, знање, историја и истина. После четири године напада Доналда Трампа на исте те вредности, тим Бајден-Харис обећава повратак нормама, укључујући и истину“, рекла је Аманпурова у уводној најави емисије.

Израелска министарка за послове дијаспоре Омер Јанкелевич послала је писмо председнику Си-Ен-Ен Џефрију Зукеру позивајући Кристијану Аманпур да се „одмах и јавно извини“ због „неприхватљивог поређења“ које је направила у емисији четвртак.

„Овим откривамо лажну еквиваленцију између поступака америчког председника који је на власти, и зверстава погрома Кристалне ноћи, које су извршили нацисти пре осамдесет две године, омаловажавајући огромну трагедију Холокауста“, написала је министарка.

Кристална ноћ је широко препознат као „централно полазиште холокауста“, наставила је министарка, оптужујући Кристијану Аманпур да умањује „јединствени значај холокауста“ упоређујући га са Трамповом администрацијом.

„Искривљавање и минимизирање холокауста жалосне су лажи које само подстичу зле гласове антисемитизма. Употреба сећања на Холокауст за јефтину вредност шока и унапређивање политичке агенде представља дубоко забрињавајуће и увредљиво окретање историјских и моралних истина са опасним импликацијама“, наводи се у писму.

Како антисемитизам расте широм света, Израел очекује да ће Си-Ен-Ен бити „партнер у глобалним напорима у борби против ове опасне болести, а не да распирује њен пламен“, закључила је израелска министарка у писму Си-Ен-Ен-у.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 16. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар