Специјални известилац УН тражи да Србија објасни финансијску контролу НВО

Фанула Ниаолин оценила да се Закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма може употребити као средство за застрашивање активиста

Фанула Ниаолин (Фото: Политика/Снимак екрана)

ВАШИНГТОН – Специјална известитељка Уједињених нација (УН) за заштиту и унапређење људских права у борби против тероризма, Фанула Ниаолин, обратила се влади Србије поводом информације да је Управа за спречавање прања новца и финансирање тероризма од банака у Србији у јулу ове године затражила увид у финансијске трансакције одређеног броја организација, удружења и појединаца.

Она је за Радио Глас Америке указала да се тај захтев може схватити и као притисак или злоупотреба закона о спречавању прања новца.

„Постоји снажна претпоставка да владе које су посвећене демократији и инклузији цивилног друштва не посежу и не упуштају се у злоупотребу таквих закона. Сведоци смо злоупотреба закона против финансирања тероризма широм света, али је велики изузетак када их и једна демократска држава употребљава на такав начин”, оценила је Фанула Ниаолин у интервјуу за Глас Америке и изразила очекивање да ће добити одговор од власти Србије по том питању у року од 60 дана.

Ниаолин је оценила да се Закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма може употребити као средство за застрашивање активиста, као и да „примена закона на такав начин отвара питање кршења права представника цивилног сектора и свих других на које се примењује, па они тако постају предмет истрага и јавних контроверзи”, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. А јел’ знате колико их финансирамо из буџета? Тол’ке смо кредитне линије за то отворили …
    Ако баш навалите – ето потписаћемо и свеобухватни обавезујући споразум са Војводином.
    Јел’ сад у реду?

    6
    1
  2. Боже мили – па нико поштен се не плаши контроле?!

Оставите коментар