Томас Шиб: Питање Косова мора да се реши пре него што Србија постане чланица ЕУ

Амбасадор Немачке у Србији рекао да пре уласка у Унију косовско питање “мора да буде решено”, не прецизирајући тачно шта то значи

Aмбасадор Немачке у Србији Томас Шиб (Фото: Вечерње новости)

Проблем Косова мора бити решен пре него што Србија уђе у Европску унију, али није Косово једино питање, има бројних других техничких тема, а Србија је усред тог процеса, каже амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб, преноси Блиц.

Шиб је изјавио да има утисак да имиџ ЕУ није толико позитиван у Србији.

“Имиџ ЕУ овде није позитиван колико се очекивало, али ЕУ чини добре ствари за Србију. ЕУ подржава Србију финансијски кроз бројне програме, инвестиције на путу ка Европској унији. Имате 27 држава И понекад је то компликован процес како да се договоримо о помоћи одређеним државама. Ради се у принципу али ЕУ ради добар посао мислим да постоји процедура да се побољша имиџ ЕУ у Србији рекао је он гостујући на ТВ Прва.

Нагласио је да Немачка чврсто подржава Србију на путу ка Европској унији.

“Ми овде покушавамо да објаснимо за шта се залаже Европска унија. Србија треба да постане чланица Уније. Свако може да има корист од онога што нуди ЕУ. Морамо да радимо на томе да конструктивно сарађујемо”, рекао је он.

Амбасадор Немачке је рекао да пре уласка у Унију косовско питање “мора да буде решено”, не прецизирајући тачно шта то значи.

“Питање Косова мора да се реши пре него што Србија постане чланица Европске уније. И владавина права одлучује о брзини којом се Србија приближава Европској унији није само Косово једино питање има бројних других техничких тема. Србија је усред тог процеса. Али да, потребна је нормализација односа између Србије и Косова. Ту постоји процес преговарања. Мирослав Лајчак то води у име ЕУ али је потребно да се обе стране договоре о целокупном споразуму који ће решити сва отворена питања, каже он.

Упитан да прокоментарише да ли се ЕУ претходних месеци повукла из преговора Београда и Приштине он је оценио да се САД више умешала у тог дијалога него што је ЕУ испала из приче.

“ЕУ се није повукла, Лајчак је поставио дијалог, а онда су Американци ушли у игру и заложили се да се економски односи нормализују. То олакшава политички и дијалог, можда је још рано рећи али мислим да ће се под Бајденовом администрацијом политички дијалог појачати”, сматра Шиб.

Говорећи о односу ЕУ и администрацији Џоа Бајдена изабраног председника САД, Шиб каже да је Немачка раније имала добар однос са Бајденом.

Канцеларка Ангела Меркел је будућем председнику честитала на победи и радујемо се сарадњи са њим. Бајден је осам година био заменик Барака Обаме, раније смо имали јако добру сарадњу са њим надамо се да ћемо наставити добру сарадњу са њим ипак јако је рано било шта конкретно рећи видећемо оптимисти смо Бајден тек треба да ступи на дужност”.

Немачка је увела могућност да годишње до 25.000 људи са западног Балкана може да ради у Немачкој.

“Заинтересовани смо да добијемо радну снагу али истовремено младима у Србији желимо да омогућимо перспективу и зато препоручујемо немачким фирмама да овде отварају радна места. Ако људи желе да иду у Немачку да стекну искуства то је добро али одлично би било да искуство примене касније у Србији закључио је Шиб.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 10. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. … и пренеси им да је питање Косова одавно решено. Отприлике кад и питање еU.

Оставите коментар