Сергеј Наришкин: Немамо поуздане податке да је ковид-19 настао вештачким путем

За руске научнике, који се боре против вируса корона, његово порекло није принципијелно питање, шеф Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин

Фото: Спутњик

Руска Спољна обавештајна служба нема поуздане податке да је вирус SARS-COV-2, који је изазвао пандемију, настао вештачким путем, стога сматра да је потекао из природе, рекао је шеф Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин.

„Не постоје основани и поуздани подаци да је вирус дело људских руку и људске интелигенције. Стога се слажемо да је вирус природног порекла“, рекао је Наришкин у интервјуу који је дао генералном директору МИА „Русија севодња“ Дмитрију Кисељову.

За руске научнике, који се боре против вируса корона, његово порекло није принципијелно питање, истиче Наришкин.

„То није критичко питање у односу на оно што научници раде. Они праве лекове, вакцине, лече болесне“, додао је директор руских обавештајаца.

Наришкин је прокоментарисао и тврдње Вашингтона да их Русија спречава да направе своју вакцину против вируса корона, рекавши да су то бесмислице којима САД покушавају да сакрију недостатке свог здравственог система.

Сергеј Наришкин (Фото: Sputnik/Максим Блинов)

Према речима Наришкина, нема основа за такве оптужбе.

„То су глупости, то је само прилика да се некако сакрију сопствени недостаци. Да, очигледно постоје недостаци у здравственом систему Америке. А ових месеци док бесни вирус корона такви недостаци су се испољили, и то, нажалост, веома снажно“, истакао је он.

Наришкин је истакао да Спољна обавештајна служба пружа руској влади информације које су неопходне за израду мера за борбу против вируса корона.

„С обзиром на то да имамо велике могућности када је реч о примању и прибављању информација и будући да имамо значајне аналитичке ресурсе, ми обрађујемо велику количину добијених информација и прослеђујемо их одговарајућим службама, министарствима, влади. У томе се огледа наша улога, наше учешће у борби против тог зла“, објаснио је Наришкин.

Подсетимо, Кина је одбацила наводе да је вирус корона можда потекао из лабораторије. Светска здравствена организација (СЗО) је, такође, више пута изнела тврдњу да је вирус потекао из природе.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 6. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Da li treba trošiti energiju na ispitivanje porekla ili na nalaženje rešenja?

Оставите коментар