Аустрија: Терориста из Беча Албанац пореклом из Северне Македоније

Министар унутрашњих послова рекао да је нападач, којег је убила полиција, био стар 20 година и да је био осуђен за терористичко удруживање

Аустријска полиција (Фото: ЕПА/ЕФЕ)

Министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер потврдио данас да је нападач који је синоћ извршио терористички напад у центру Беча пореклом из Северне Македоније.

Нехамер је рекао да је нападач, којег је убила полиција, био стар 20 година и да је био осуђен за терористичко удруживање.

Министар је навео и име убијеног терористе, који се зове Кујтим Фејулаи, и који је 25. априла прошле године осуђен на 22 месеци затвора због покушаја путовања у Сирију ради прикључења Исламској држави.

Пуштен је из затвора, превремено, условно 5. децембра прошле године јер је, на основу старости потпадао под блаже законодство предвиђено за младе преступнике. Нехамер је агенцији АПА рекао да је терориста имао аустријско и северномакедонско држављанство.

Претходно је главни и одговорни уредник магазина „Фалтер” Флориан Кленк објавио да је нападач Албанац пореклом из Северне Македоније, који је рођен и одрастао у Бечу.

Аустрија: Иза напада у Бечу стоји Албанац пореклом из Северне Македоније

„Био је опремљен лажним бомбашким појасем, једном аутоматском пушком, пиштољем и мачетом, оружјем којим је извршио гнусни напад на недужне градане”, нагласио је Нехамер.

Он је пренео да су спроведени претреси у окружењу нападача, конкретно претрес 15 станова, те да је ухапшено више лица, преноси Танјуг.

Сарадња са полицијом Северне Македоније

Аустријска полиција је преко Еуропола доставила захтев полицији у Северној Македонији за сарадњу и информације у вези терористичког напада у Бечу у којем је један од нападача пореклом из Тетова, саопштио је МУП, преноси Танјуг.

(Политика, 3. 11. 2020)

Још два држављанина Северне Македоније умешана у напад у Бечу

Министарство унутрашњих послова Северне Македоније саопштило је данас да су, осим Кујтима Фејзулуа, још две особе, држављани Северне Македоније, биле умешане у нападе у Бечу у којима су убијене четири особе, а рањене 22.

„С пописа аустријске полиције, који је предат неким полицијама, укључујући и нашу, утврђено је да још две особе, осим аустријског имају и држављанство Републике Северне Македоније, односно К.Ф. (рођен у Модлингу, Аустрија), А.Г. (рођен у Ст. Полтену, Аустрија) и У.А. (рођен у Бечу). Сектор за међународну полицијску сарадњу у Министарству унутрашњих послова одмах је стављен на располагање колегама из Аустрије и интензивно сарађујемо око свих елемената повезаних са овим случајем”, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова у Скопљу, преноси Радио слободна Европа (РСЕ).

Нападе у центру главног града Аустрије извео је двадесетогодишњак Кујтим Фејзулу, који је имао двојно држављанство Аустрије и Северне Македоније, рекао је министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехаммер.

Полиција је убила главног осумњиченог на месту напада, а ухапсила 14 људи повезаних са главним осумњиченим.

Министарство унутрашњих послова такође је саопштило да је су о нападу у Бечу телефоном разговарали премијер Зоран Заев и аустријски канцелар Себастијан Курц.

„Аустријски премијер захвалио је премијеру Заеву на исказаној солидарности и подршци. Премијери су изразили спремност да наставе комуникацију и сарадњу у вези с терористичким нападом ако аустријске службе утврде такву потребу”, наводи се у саопштењу, преноси Бета.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар