Хитне измене Закона: Појачана контрола ношења маски – казне и до 300.000 динара

Нови Закон биће донет према прописима СЗО који тек треба да буду измењени у складу са искуствима са пандемијом вируса корона

Фото: Ројтерс/Марко Ђурица

Хитне измене Закона о заштити становништва од заразних болести требало би да буду усвојене следеће недеље. Измене уводе меру личне заштите, која подразумева одговорност грађана да међусобно држе безбедну дистанцу и носе маске, а чију ће примену проверавати и комунални инспектори и милицајци, који ће кажњавати њено кршење по сопственој процени.

Измене Закона о заштити становништва од заразних болести су завршене и наћи ће се пред Владом у четвртак, а 10. новембра и у Скупштини Србије када би требало да буду усвојене и да почну да се примењују.

Измена Закона због вируса корона

Измене Закона даће већа овлашћења комуналним инспекторима и милицајцима, који ће од усвајања моћи да контролишу поштовање мера заштите од вируса корона, попут ношења маски и држања дистанце у затвореним и на отвореним просторима, и пишу прекршајне налоге. Овлашћења за то тренутно имају само санитарни инспектори, којих у Србији има 140.

Комунални инспектори и милиционери контролисаће ношење маски и држање дистанце.
(Фото: Спутњик/Стефан Ђурић)

Члан радне групе за измену Закона о заштити становништва од заразних болести и заменик генералног секретара Владе Тамара Стојчевић рекла је за Спутњик да се измене односе на појачавање личне одговорности грађана.

„Уводи се мера личне заштите која раније није постојала. Досадашње заразне болести, попут еболе и других које су у Закону набројане, нису инсистирале на личној одговорности, заштити. У случају короне се испоставило да је то кључно. Уводимо је као меру која мора да се поштује по Закону, на основу ње се изричу казне, али суштина није у казненој, већ у превентивној политици“, истакла је Тамара Стојчевић.

Према последњим информацијама, физичка дистанца од метар и по обавезна је и у затвореном и на отвореном простору. Ношење маски у затвореном је такође обавезно, али то не значи да ћете нужно бити кажњени ако седите у кафићу или канцеларији и немате маску, јер прописима није стриктно дефинисано на којој дистанци треба да се носи нити колико времена.

Процену ризика у затвореном простору вршиће комунални инспектори и милиционери. (Фото: Спутњик)

Зато ће на комуналним инспекторима и милиционерима бити да процене да ли је ситуација у затвореном простору ризична или не.

„Ако ви и колега сами седите у канцеларији од 15 квадратних метара за два удаљена стола онда је заиста глупо инсистирати да се маске носе. Али, ако 10 људи седи у једној канцеларији сто до стола онда маске морају да се носе. То је од случаја до случаја. Ни закон ни уредба ни мера не може да предвиди све могуће ситуације“, напомиње Тамара Стојчевић.

Ношење маски на отвореном није обавезно, осим ако се на неком месту налази већи број људи, а нема довољно простора за безбедно растојање међу њима.

Казне и до 300.000 динара

Казна за непоштовање мера за физичка лица биће 5.000 динара, а за правна од 50.000 до 300.000, у зависности од тога који је прекршај у питању. Пошто се ради о прекршајном налогу, казна ће моћи да се измири плаћањем половине износа у року од осам дана. Ипак, ако се утврди да се мере не поштују с намером да се зараза прошири, онда је то кривично дело.

Казне за кршење мере личне заштите су од 5.000 до 300.000 динара. (Фото: Спутњик/Александар Милачић)

На питање да ли ће више прекршајних налога бити написано ономе ко крши више прописаних мера истовремено, Тамара Стојчевић одговара:

„Да сте ви некоме близу и да не носите маску то никада неће бити две прекршајне казне. Теже кривично или прекршајно дело у себе упије оно лакше. У овом примеру, неношење маске било би теже, а физичка дистанца лакше, тако да бисте само добили казну од 5.000 динара. Неће вас двапут казнити“.

Нови Закон у припреми

Хитне измене Закона биће примењиване све до усвајања новог Закона, који је у припреми. Нови Закон биће донет према прописима СЗО који тек треба да буду измењени у складу са искуствима са пандемијом вируса корона.

„Последњи општи правилник СЗО који све државе примењују је из 2005. године. Нажалост, он није примењив у условима ове заразне болести. Када се буду радиле измене, а, по нашем сазнању, оне се припремају, онда ћемо и ми прилагођавати наш Закон и пренети наша искуства из осмомесечне борбе са ковидом“, предочава Тамара Стојчевић.

Она је апеловала на све грађане да носе маске, перу руке и држе физичку дистанцу, јер је то „једини начин да се боримо против ковида“.

Стефан Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 2. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

6 replies

 1. … па да видимо.

 2. Korona cesto pocinje ostecenjem mirisa i ukusa, a nekad se zavrsava ostecenjem zivota.

  Najnovija istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazala su da nošenje maski pridonosi značajnom smanjenju širenja zaraze. Čak i kad se zaraza dogodi, zbog smanjene infektivne doze bolest rezultira blažim kliničkim slikama. Dakle, nošenje maske je od presudnog značaja, pogotovo u zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom, kada nije moguće osigurati fizičku distancu među ljudima.

  Maske sprečavaju širenje kapljica u kojima se nalazi virus, a koje disanjem, govorom i kašljanjem proizvodimo i širimo u prostor u kojem boravimo. MASKE STITE DRUGE OD NAS. Sebicni ljudi to ne shvataju.

  2
  17
 3. Мој деда где ти остари.

 4. Овај горе деда није сам са собом добар . Како некоме може бити добар директор СЗО ( намерно без имена ) звани геноцидаш ? Или Гејтс ? Требао би деда мало да погледа шта кажу прави вирусолози ,научници о маскама за које наука каже да НЕ штите од вируса . Значи слободна воља ношења исте а никако наметање нечега што нема залеђину у научним круговима . Оним правим , разуме се .

  10
  1
 5. Ако наш деда није неки псеудоним за неког ко жели да мало „вади маст“. Јако личи на то

 6. Zasto nositi masku kada na kutiji pise da ne stiti od COVID 19.
  A kako su dali ime nerodjenom detetu,jer nikako da se izoluje virus C 19,a vec ima ime.
  Kako to da nikako ne mogu da naprave cepivo, a zarazenih ima svaki dan od1000-2000 ljudi,samo u Srbiji,a na respiratorima Boze sacuvaj,a umrlih Boze sacuvaj.
  Nesto tu ne stima ili virusa nema ili nauka o pojmu pojma nema.
  Ali milicija i komunalci,posla imaju.

  2
  1

Оставите коментар