Ватикан: Изјаве папе о хомосексуалцима извучене из контекста

Наводи се да је папа говорио о праву хомосексуалаца да у породицама буду прихваћени као деца и рођаци, а да су неки то протумачили као право хомосексуалаца да формирају своје породице

Папа Фрањо (Фото: Бета/АП)

ВАТИКАН – Ватикан је данас саопштио да су коментари папа Фрање о законима грађанских заједница извучени из контекста и да не наговештавају промену у црквеној доктрини о хомосексуалцима нити подршку истополним браковима.

Папа је у документарном филму „Франциско” прошлог месеца рекао да хомосексуалци имају право да буду породица и да би требало да буду заштићени законима грађанских заједница.

Либерали су похвалили такве коментаре, док су конзервативци позвали да се хитно појасне папине изјаве, преноси Ројтерс.

Државни секретаријат Ватикана прошле недеље је послао објашњење својим амбасадорима, који су га проследили бискупима, а у којем се наводи да су две одвојене изјаве, које су одговор на два различита питања, исечене да изгледају као једна, а избрисана су питања и изгубљен контекст.

У ноти коју је први објавио биограф папе, наводи се да је у првој изјави папа говорио о праву хомосексуалаца да у породицама буду прихваћени као деца и рођаци, а да су неки те коментаре протумачили као право хомосексуалаца да формирају своје породице, преноси Танјуг.

Истиче се и да је исечена изјава папа Фрање да није складно говорити о хомосексуалном браку.

„Јасно је да је папа Фрања мислио на одређене државне прописе, а свакако не на доктрину цркве, што је потврдио неколико пута током година”, наводи се у документу.

Извор из Ватикана данас је потврдио наводе из ноте, а амбасадор Ватикана у Мексику објавио је тај документ на Фејсбуку.

Римокатоличка црква сматра да хомосексуалне склоности нису грех, али да хомосексуална дела јесу и да се према хомосексуалцима мора односити са поштовањем.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар