Шпански научници предлажу ћутање у јавном превозу због ширења короне

Истраживач Марија Крус Мунгиљон истакла важност проветравања, али и рекла да је потребно да се поштује још једна мера – ћутање у јавном превозу

Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

МАДРИД – Научници запослени у Шпанском националном истраживачком савету (CSIS) препоручују да се у метроу и јавном превозу ћути како би се спречило ширење корона вируса.

Они су то мишљење образложили тиме да подаци указују да ће се том мером доста смањити ризик од заразе, преноси Танјуг.

Већ месецима стручњаци из области епидемиологије и аеросола широм света захтевају увођење оштријих мера како би се спречило ширење вируса путем ваздуха, а поред држања дистанце, хигијене и ношења заштитних маски, препоручује се и проветравање као једна од кључних мера у спречавању ширења вируса.

Истраживач CSIS-а Марија Крус Мунгиљон истакла је важност проветравања, али и рекла да је потребно да се поштује још једна мера – ћутање у јавном превозу.

„Било би идеално када би метро иницирао „сталну тишину”. Ћутање и добра одговарајућа маска смањују ризик. Уколико причам телефоном или причам гласно јер је бучно у метроу, емитује се 50 пута више аеросола”, рекла је Крус Мунгиљонова.

Она је образложила да је ова мера веома важна, јер у метроу не постоји вентилација и да ако неко има вирус, а вози се метроом, важно је да ваздух буде што мање загађен.

Такође, истиче се и да би та мера требало да се односи и на друге врсте јавног превоза.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading