Уједињени против ковида: Испуњени услови за ванредну ситуацију

Како наводи Удружење грађана Уједињени против ковида, орган под називом Кризни штаб не постоји у било ком законском пропису

Полицијске патроле на улицама (Фото: Танјуг/А. В.)

Удружење грађана Уједињени против ковида (УПК) саопштило је да су испуњени услови да се у Србији прогласи ванредна ситуација због епидемије корона вируса, оцењујући да закон „прописује шта је то ванредна ситуација, и шта је то епидемија”, као и „које мере могу да се примењују” и који су државни органи за то надлежни. УПК, настао из истоимене иницијативе за потписивање петиције медицинских радника у Србији који нису задовољни радом Републичког кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса, наводи да то јасно предвиђа Закон о заштити становништва од заразних болести, као и да исти закон предвиђа ко треба да прогласи ванредну ситуацију, а да то није Кризни штаб.

„Када говоримо о органима који се имају борити против епидемије, овај Закон прописује министра здравља, Комисију за заштиту становништва од заразних болести и Завод за јавно здравље. Сваки од тих органа има своје надлежности”, наводи се у саопштењу, преноси Бета.

Како наводи УПК, „орган под називом Кризни штаб не постоји у овом, нити у било ком другом законском пропису”.

„Посебно не постоје компоненте које се у нашој широј јавности називају медицински и политички део Кризног штаба. Ти делови тог тела, правне дилеме никакве нема, не постоје. Правну дилему по овом питању не стварају ни евентуални подзаконски акти којима је Кризни штаб образован”, наводи се у саопштењу.

УПК подсећа да сви подзаконски акти морају бити у складу и са свим законима и у складу са Уставом, а да у евентуалном сукобу приликом прописивања између законског и подзаконског акта предност има законско решење.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Хвала УПКу, који је незадовољан радом кризног штаба који не постоји. Много је живота спасено том констатацијом и велика помоћ здравственом систему…

    3
    8
  2. Koliko ja vidim ovo udruzenje bi da bude krizni stab…..

    5
    2

Оставите коментар