Петар Гордић: Корона циркус у банана републикама

Небитно шта ја лично мислим о тим прописима, корони и мерама, граничне полиције би требало да спроводе мере које су Владе Србије и Црне Горе донеле

Аеродром Никола Тесла: Црвено аларм за корона вирус (Извор: http://www.inspektor.gov.rs)

Стицајем породичних околности, један сам од оних који „живе“ у Србији и Црној Гори. Радим у Србији и барем једном месечно сам у Црној Гори, где остајем по неколико дана.

Мере против корона вируса које су Кризни штаб Републике Србије и НКТ Црне Горе доносили у протеклих пола године отежали су ми прелазак из једне државе у другу. Временски ограничено важење тестова који су услов за прелазак границе, усклађивање аутобуског превоза са тестирањем, компликованије граничне контроле него у нормалним околностима путовања – неке су од промена приликом путовања. Међутим, пре десетак дана сам се непријатно изненадио поступањем граничне полиције и Црне Горе и Србије.

Иако су на сајту Владе Црне Горе јасно дефинисани услови уласка у ту државу, приликом уласка на граничном прелазу Добраково (Бијело Поље) нису ми тражили на увид било какав тест у вези са короном. Урадио сам ЕЛИСА тест на антитела који је био позитиван. Гранични полицајац је проверио путни документ, али тест нико није проверавао. Приликом претходног уласка у ЦГ у августу, тестове је „проверавало“ и потписивало извесно стручно лице и онда их је гранични полицајац узимао заједно са путном исправом, при чему је путну исправу враћао, а тест задржавао.

Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Приликом повратка у Србију, на граничном прелазу Гостун (Пријепоље), такође сам се непријатно изненадио. Гранична полиција Србије се, а поводом корона вируса, другачије односила према нама (држављанима Србије, повратницима из ЦГ) и странцима. Испред мене су полицајци легитимисали групу Турака (држављана Турске). Њима су постављали питања где путују, одакле путују, због чега долазе у Србију, прегледали су им пртљаг, али нико их није питао ништа у вези са короном, тестовима и могућношћу доношења заразе у земљу. А нама су поделили обавештења о томе да се обавезно морамо регистровати код Министарства здравља, како би пратили наше здравствено стање у наредним седмицама.

Пишем ово само из једног разлога. Не да бих, као што иронични наслов сугерише, ширио теорију завере о корони или потцењивао две државе, већ да би оне постале боље и ефикасније. Граничне контроле су ми и у нормалним околностима мучне. Али се трудим да их разумем, да поштујем правила граничне полиције и органа држава. Овога пута сам као грађанин разочаран што они сами не поштују правила која су донета и која су дужни да спроводе. Небитно је шта ја лично мислим о тим прописима, правилима, корони и мерама, гранична полиција би требало да спроводи мере које Влада државе доноси.

Држава би требало више да буде скуп норми, а мање историјско-онтолошки фетиш пред којим дрхтимо. Држава би требало да личи на саобраћајне прописе. Слободно ти возачу и пешаку прођи кроз црвено светло на семафору, нећете казнити полиција и суд, него ће те казнити учесници у тој „друштвеној работи“. Казнићеш самог себе тако што ћеш ти неког, или ће тебе неко, усмртити, озледити и оштетити. Према законима и прописима треба се и мора критички односити како бисмо их поправили, али они постоје с разлогом. Молим Србију и Црну Гору да у пракси не обесмишљавају прописе које доносе.

Петар Гордић, мастер филозофије, административни радникCategories: Четири стотине речи

Tags: , , ,

2 replies

  1. I ja često putujem, nema “tvrđe”granice u Evropi od ove između SRB i MNE. Ali ako stavite npr.10 evra u pasoš sve se vrlo brzo završava, toliko je to korumpitrana policija da me je stid što sam Srbin i Crnogorac.

  2. Принципијелно, став аутора је несумњиво исправан.
    Али и Скупштина и Влада Србије су нелегалне и нелегитимне, па се од те хорде узурпатора и немамо чему добром надати.
    А шта у таквом стању очекивати од полиције и грађана?!

Оставите коментар