Дoктор Паоло Сапада: Карантин у Италији би донео више штете него користи

Упркос ширењу заразе корона вируса, епидемиолошка ситуација у Италији није на нивоу оне када је пандемија била на врхунцу, оценио доктор Паоло Сапеда

Обавештење мештанима да прочитају упуте Министарства здравља (Фото: Гети)

Карантин на целој територији Италије, какав је виђен у прва три месеца пандемије корона вируса, донео би више штете него користи, оценио је за лист „Хафингтон пост” професор научно-истраживачке болнице из Милана „Хуманитас”, Паоло Сапада.

Уместо мера које би важиле за целу земљу, Сапада сугерише увођење циљаних, локалних мера заштите од ширења ковида-19, које су прилагођене датој ситуацији.

По његовој оцени, увођење полицијског часа од 23 увече до 5 ујутру наредног дана, управо оно што је наметнуто регији Ломбардија, неће имати велике резултате, а они ће се видети тек за 15 дана, колико је, како каже, потребно да се вирус угнезди, развије и покаже прве симптоме.

„Мере треба доносити унапред, антиципирати ширење вируса, а не након што се утврди повећање заражених и хоспитализованих. У противном ризикујемо да се нађемо у ситуацији коју неће бити могуће контролисати”, тврди професор Паоло Спада, преноси Танјуг.

По његовим речима, упркос ширењу заразе корона вируса, епидемиолошка ситуација у Италији није на нивоу оне када је пандемија била на врхунцу.

Др Спада подсећа да је, од марта до априла, у Италији било дневно око пет хиљада нових регистрованих случајева заразе.

„Сада, након вишемесечног искуства, знамо да их је вероватно било десет пута више. Оно што нас досадашње искуство у борби против ширења ковида-19 учи је да је неопходно тестирати што више особа, јер нам тестови омогућују да на време откријемо заражене и предузмемо мере заштите”, каже проф. Паоло Спада.

Научно особље болнице „Хуманитас” се бави истраживачким, практичним и образовним радом, а болница се цени као једна од најугледнијих италијанских установа те врсте.

Од почетка кризе особље „Хуманитаса” прати и анализира епидемиолошке податке, а своје оцене редовно објављују на Фејсбук страници болнице.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар