ЦИНС: Директорат не открива ко је хеликоптером угрозио супове на Увцу

Иако се у јавности спекулисало да је Жељко Митровић возио хеликоптер којим су угрожени младунци белоглавог супа, до данас се не зна ко је управљао и чијим хеликоптером

Фото: Н1

Из резервата природе Увац су и раније упозоравали на прелетања хеликоптера којим се угрожава заштићена врста белоглавих супова, али је овај проблем занемариван све док у августу није „експлодирао“ у јавности. И док се летови изнад овог места настављају неометано, Директорат цивилног ваздухопловства најављује забрану, али још увек не доставља податке о одговорнима, пише Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

На скоро 1.500 метара надморске висине, на планини Златар, налази се кућа Новака Пејовића. Са тог врха поглед се пружа на скоро цео специјални резерват Увац, природно добро од изузетног значаја најпознатије по такозваним меандрима, кривудавом току реке Увац. За Пејовића ово није само поглед за уживање, то је уједно и велика предност пошто он руководи чуварском службом резервата.

Крајем јула ове године, нешто после шест сати предвече, Новак Пејовић је посматрао како један хеликоптер долеће близу његове куће, окреће се код оближњег брда, и наставља ка резервату и меандрима.

„Већ тада ми је све било јасно“, прича Пејовић за ЦИНС.

На памет су му одмах пали младунци белоглавог супа, ретке врсте орла лешинара који живе у кањонима Увца, зато што се већ дешавало да их хеликоптери угрозе. Како објашњава Пејовић, да би ове птице, чији је распон крила и до три метра, летеле, потребна им је топла ваздушна струја која их подиже увис. Младунци у почетку уче да осете те топле струје, па их хеликоптер стварајући буку и струјање ваздуха „збуњује“. Због тога они искачу из својих гнезда и често заврше у води, из које, због стрмих обала, сами не могу да изађу. У појасу где је хеликоптер прелетео, према Пејовићевим речима, било је 30 младунаца.

Сутрадан су му чувари рекли да су нашли, срећом преживелих, седам младунаца испалих из гнезда.

Након овог инцидента Пејовић и Миљка Дучић, вршилац дужности директора Специјалног резервата природе Увац (СРП Увац), дали су изјаве у полицијској станици у Новој Вароши које су достављене Основном јавном тужилаштву у Пријепољу како би се проверило да ли има елемената кривичног дела у овом случају.

Међутим, с обзиром на то да се резерват поред подручја Нове Вароши простире делом и на територији Сјенице, списи предмета прослеђени су тужилаштву у Новом Пазару, Одељењу у Сјеници.

Тужилац из Сјенице Петко Пуцаревић за ЦИНС каже да је рад на овом предмету у току, односно да се врше провере након којих ће упоредити податке полиције у Пријепољу и Сјеници.

„Оне (досадашње, прим. нов) провере (показују, прим. нов) да су сви младунци спашени из воде и да нису били повређени, тако је барем рекао чувар, али обзиром на узнемирење јавности ја сам ставио додатне провере да изврше полицијски службеници у Сјеници“, каже Пуцаревић.

Иако се у јавности спекулисало да је Жељко Митровић, власник телевизије Пинк, возио хеликоптер којим су угрожени младунци белоглавог супа, истина је да се до данас не зна ко је управљао и чијим хеликоптером.

Директорат цивилног ваздухопловства који би требало да те податке достави како би против одговорних биле покренуте пријаве, већ месецима о томе ћути.

У извештају о стручном надзору Завода за заштиту природе наводи се да Директорат треба да „идентификује лица и летелице“ који су летели у резервату како би на основу тога даље поступала Републичка инспекција за заштиту природе, која би требало да пошаље одговарајуће пријаве.

Информацију ко је летео хеликоптером резерват је затражио од Директората, међутим, према речима Миљке Дучић, одговор још нису добили.

Инспектор цивилног ваздухопловства који их је контактирао, према речима Дучић, тражио је сваку могућу информацију у вези са тим прелетима, фотографије и службене белешке.

„Рецимо ако је неко видео боју, опис, било шта, ознаку ако је тако ниско био (хеликоптер, прим. нов) па је неко од чувара или мештана видео неко слово, боју, шта год“, каже Дучић.

Такве детаље Дучић није знала, док је Новак, шеф чуварске службе, тада припремао своју службену белешку.

Директорат за цивилно ваздухопловство је у августу објавио да је у периоду од 20. јула до 4. августа било више летова хеликоптера за рејон СРП Увац.

Из Директората нису одговорили на питања ЦИНС-а, већ су најавили да ће у неком тренутку поводом овог случаја издати саопштење, што се и десило 15. октобра.

У саопштењу се наводи да је на иницијативу Директората, а у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије, Министарством одбране и Министарством унутрашњих послова припремљен предлог Наредбе о успостављању условно забрањених зона изнад Увца, Трешњице и Милешевке.

Ово решење било је најављено још у августу након што се за негативан утицај прелета хеликоптера над СРП Увац прочуло у јавности. Предлогом Наредбе обухваћени су и рејони изнад Трешњице и Милешевке, места где су такође настањене ове заштићене врсте.

У међувремену, летови изнад Увца се настављају па је тако резерват и у септембру обавестио Завод и инспектора цивилног ваздухопловства о новом прелету хеликоптера.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 19. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар