Мушкарцу из Либана ускраћено немачко држављанство због одбијања да се рукује са женом

Немачки суд је донео одлуку да лекар пореклом из Либана, муслиман који је одбио да се рукује са службеницом приликом уручивања потврде – неће добити немачко држављанство

Фото: Дојче веле

Четрдесетогодишњи лекар из Либана, који је у Немачку дошао 2002. године, рекао је да одбија да се рукује са женама из верских разлога – и то када је требало да прими немачко држављанство.

Управни суд у Баден-Виртембергу (ВГХ) пресудио је да је неко – ко одбија руковање због „фундаменталистичке концепције културе и вредности“ јер жене види као „опасност сексуалног искушења“ – тиме одбио „интеграцију у немачке услове живота“.

Обећање супрузи

Либанац је студирао медицину у Немачкој и сада ради као лекар у клиници. За немачко држављанство се пријавио 2012. и потписао декларацију о лојалности немачком уставу и против екстремизма. Обавезни тест општег знања о Немачкој положио је са најбољим могућим резултатом.

Ипак, није добио држављанство јер је 2015. одбио да се рукује са службеницом приликом предаје потврде о немачком држављанству. Службеница због тога није хтела да му уручи потврду и одбила је његов захтев за држављанство.

Ханс Петер Фридрих 2013, тада министар, на конференцији о исламу у Берлину (Фото: Дојче веле)

Либанац је тврдио да је својој супрузи обећао да се неће руковати са другом женом.

Жалио се суду, али је изгубио: прво пред Управним судом у Штутгарту, а сада и на највишем Управном суду Савезне покрајине Баден Виртемберг. Овај потоњи суд у суботу рекао да Либанац може да се жали Савезном управном суду – због фундаменталног значаја случаја.

Руковање је „дубоко укорењено“ у немачкој култури

Управни суд савезне покрајине Баден Виртемберг (ВГХ) је руковање описао као уобичајени невербални ритуал поздрављања и опраштања, који не зависи од пола укључених страна, додајући да се овде то тако ради већ вековима.

Судија је утврдио да руковање има и правно значење, јер симболизује закључење уговора. Руковање је „дубоко укорењено у друштвени, културни и правни живот, и обликује начин на који ми живимо заједно“, рекао је судија.

Поздрав у време короне (Фото: Дојче веле)

Суд је утврдио да свако ко одбије да се рукује из специфично родних разлога – крши једнакост полова утврђену немачким Уставом. Поред тога, одбијање руковања у овом конкретном случају значило је прихватање „салафистичке перспективе“ друштвених односа између мушкараца и жена.

Суд је рекао да на пресуду нема утицаја ни то што је Либанац сада изјавио да се неће руковати ни са мушкарцима. Он је тврдио да је тиме хтео да покаже да је за равноправност мушкараца и жена, али суд је утврдио да је то био само тактички потез.

Ова пресуда о руковању донета је упркос томе што здравствене власти упозоравају да се тренутно не рукује због пандемије корона вируса. Судија је рекао да је уверен да ће обичај руковања преживети пандемију.

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 18. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Ето још једне приче из Немачке …

Оставите коментар