Александар Вучић: Србија ће инсистирати на формирању ЗСО са извршним овлашћењима

Вучић је подсетио да је Бриселски споразум потписан 19. априла 2013, да је шест тачака од 15, то јест суштина споразума – требало да буде формирање ЗСО

Мирослав Лајчак и Александар Вучић (Фото: Фонет)

Србија ће инсистирати на испуњавању Бриселског споразума, односно на формирању Заједнице српских општина, али не као невладине организације, што би било у складу са садашњим косовским уставом, поручио је председник Србије Александар Вучић.

„Ако је сада теза ‘све у складу са уставом’, што смо онда преговарали? Могло би десеторо Срба да направи једну невладину организацију у складу са косовским уставом. Што смо онда водили преговоре?”, запитао је председник Вучић на прес конференцији са европским представником за дијалог Мирославом Лајчаком.

Он је тако одговорио на питање шта је Лајчаку рекао на то што је у Приштини казао да ЗСО мора бити формирана у складу са нормама које прописује косовски устав

Свако решење, каже Вучић, како год да се договоримо са Албанцима, је тешко, али је боље него да оставимо нашој деци да ратујемо у будућности.

„Ако то неко хоће да оставља деци, ја то нећу и томе ћу се супротстављати. Штитићемо интересе Србије увек, али морамо да разумемо да мир и компромис нису пораз, да је ратно решење изнуђено решење, а сукоби лоше решење. Морамо то у својим главама да променимо И не морам да се интересујем шта је у главама Приштине”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Изразио је наду да ће Албанци разумети суштину Бриселског споразума.

„Ми смо преговарали, а ако је сада теза ‘све у складу са уставом’, што смо онда преговарали. Могло би десеторо Срба да направи једну невладину организацију у складу са косовским уставом. Што смо онда водили преговоре? Очигледно је да неки људи немају довољно храбрости да кажу да сва решења нису идеална, што ја говорим својој јавности сваки дан”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је Бриселски споразум потписан 19. априла 2013, да је шест тачака од 15, то јест суштина споразума, да бисмо испунили све друге норме – требало да буде формирање ЗСО.

Иса Мустафа, Федерика Могерини и Александар Вучић потписују тзв. други Бриселски споразум (Фото: НСПМ)

Изнео је акт о којем се, како је рекао, мало говори И који нико у српској јавности није до сада видео, а то је план имплементације споразума, и навео да се тим планом каже да ће се имплементација састојати из шест главних елемената.

Вучић је појаснио да је први прилагођавање правних оквира, управо мењање устава и закона, други ЗСО, даље правосуђе, полиција, локални избори и прилагођавање правних оквира.

Србија је, према његовим речима испунила све своје обавезе, а једну, прву, коју су имали Албанци, они нису испунили.

Указао је да је то потписано пре седам и по година, а да Приштина није мрднула прстом.

Такође је подвукао да Приштина има и предложен статус од стране управљачког тима како је то договорено.

„На то су рекли да то није у складу са косовским уставом. Кога то брига?”, упитао је Вучић.

Указао је да може да говори о триковима које су изводили, где је тадашња председница у Приштини Атифете Јахјага уместо да проследи извршну уредбу уставном суду, проследила принципе на потврду, да би избегли своју обавезу.

Хашим Тачи: ЗСО само у уставним оквирима, нећемо Републику Српску

„Да ли мисле да смо полуписмени? Данас кажу да неће о томе да разговарају. Ако је то у вашем интересу, немојте. Ми ћемо инсистирати да се све примени што је договорено”, поручио је Вучић.

Ми, како је истакао, не доживљавамо Албанце као непријатеље и противнике, већ желимо да са њима градимо будућност, да улажемо у фабрике, путеве, пруге заједно, да размишљамо како ћемо да живимо заједно, а не како ће неко неког да превари”, поручио је он.

Вучић је казао да је Србија све испунила, а да је могла, пошто се не имплементира споразум од стране Приштине, да каже да неће ништа да примени.

Казао је да је задовољан постигнутим споразумом о несталим лицима и економским односима.

„Србија ће уложити сваки напор да пронађемо нестала лица, јер мислимо да је то хуманитарно и цивилизацијско питање, за свакога ко је страдао или нестао са простора бивше Југославије, са КиМ, централне Србије, свеједно одакле. Предложили смо Албанцима – ‘покажите нам место где мислите да је неко покопан и заједно са вама ћемо у року од 24 сата видети да ли је истина’, али смо то тражили и за нас то исто. Они нису желели то да прихвате, јер ми знамо нека места где су покопани Срби и рекли им и имена места”, додао је он.

Вучић је рекао да не може да каже да је оптимиста, али да поштује рад и труд Мирослава Лајчака, његову енергију и све што раде земље чланице ЕУ да се дође до компромиса.

Србија тражи пуну примену Бриселској споразума

Председник Србије Александар Вучић пренео је да је у разговору са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком договорен наставак дијалога и потврђена посвећеност Србије наставку тог процеса и жељи да се дође до компромисног решења.

Вучић је истакао да је Србија спремна за наставак дијалога са Приштином када год Лајчак закаже састанак.

„Ићи ћемо у Брисел и на највишем и на техничком нивоу”, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је то био добар, рационалан и озбиљан састанак о будућности дијалога Београда и Приштине.

„Анализирали смо све што је постигнуто и важно је да смо договорили наставак дијалога и пуну посвећеност Србије наставку тог процеса и жељи да се дође до компромисног решења у циљу стварања бољих односа Срба и Албанаца и нормализацији односа, кроз одлуке УН и ЕУ, између Београда и Приштине”, рекао је Вучић.

Такође, у разговору је изражена заједничка, задовољавајућа оцена о економским кретањима, која постоје и тек морају да буду подстакнута између Београда и Приштине.

„Слободан проток роба, капитала, услуга и људи, то је једна од најважнијих ствари у односима”, рекао је Вучић.

Мирослав Лајчак: Вучић поставља легитимно питање о ЕУ перспективи Србије

Председник је навео и да је европска будућност за Србију веома важна, и није синтагма и флоскула, већ је важна због више инвестиција и вредности за које се боримо и залажемо, те због тога што ће позиција Србије у свету бити снажнија, што смо ближе пуноправном чланству у ЕУ.

А, тај пут значајно је одређен како и колики напредак ћемо направити у односима са Приштином, рекао је Вучић.

Председник је навео да не жели да говори о ситуацији у Приштини, да се „игра њихових игара” сваљивања кривице, те нагласио да у Приштини треба да се договоре, а да ће Србија урадити свој посао.

Казао је да је у разговору са Лајчаком инсистирао само на једној ствари – да се у потпуности имплементира Бриселски споразум, што је услов без којег се не може имати успешан наставак дијалога.

Рекао је да је Србија отворена за све теме, али да инсистира на имплементацији Бриселског споразума.

Захвалио се Лајчаку на марљивом раду и што жели да посредује између очекивања да се води и оконча дијалог, и оних који о одређеним стварима мисле другачије, што је врло компликован посао.

„То говори о заинтересованости ЕУ за регион. Какве год разговоре да имамо, ма колико тешке, можда понекад и лоше, боље да имамо дијалог, разговоре, него да не разговарамо. Ако нема разговора, може увек да дође до инцидената, угрожавања живота људи, инцидената. То никоме није у интересу”, подвукао је председник Србије, преноси Танјуг.

Дијалог се наставља, мора да се испуни све што је договорено

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, да је закључак његових разговора у Београду и Приштини да се процес дијалога наставља и да све мора да се испуни што је било договорено и како је било договорено.

„Кључно питање или принцип целог овог процеса је да не треба на крају да постоји ниједно отворено или нерешено питање. Бавимо се питањима која нису била до сада у преговорима и онима која су била, али нису испуњена”, рекао је Лајчак на конференцији за медије.

Мирослав Лајчак: Следи решавање финансијских потраживања

Каже да му је разумљиво да су то тешка питања која изазивају емоције, али да је кључ да све што је било договорено мора да се и испуни.

Није, међутим, прецизирао да ли све што је договорено Бриселским споразумом мора да се испуни пре или након постизања коначног споразума.

„Ја сам дошао данас у Београд из Приштине где сам био два дана и одржао низ састанака и главни закључак је да се процес дијалога наставља и да све мора да се испуни што је било договорено, како је било договорено. Процес се наставља и верујем да је то у интересу грађана Србије и у интересу грађана Косова и у интересу целог региона”, казао је Лајчак, преноси Танјуг.

Све у вези са ЗСО договорено треба да се оствари

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је све у вези са Заједницом српских општина већ договорено и потписано и да треба да се оствари, а да је следећи корак да се преговара о статуту, односно статусу те заједнице.

„Што се тиче ЗСО, ту је све договорено, потписано и треба да се оствари. Следећи корак је да се преговара о статуту, статусу те заједнице. Ту нема шта да кажем. И место где ћемо водити те преговоре ће бити у Бриселу”, рекао је Лајчак на конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем.

Мирослав Лајчак (Фото: Валдрин Џемај/ЕПА)

Лајчак је то рекао одговарајући на питање на шта се односе предлози за формирање ЗСО које је тражио од Приштине, да ли је добио неки и где лежи одговор на питање да ли ће бити наставка дијалога Београда и Приштине.

Он је рекао да је пре његовог доласка у Приштину било различитих најава и изјава, али да на 25 састанака, колико их је имао, нико од његових саговорника није рекао да неће да испуне њихове обавезе.

„У ствари, на свим састанцима је било речено јасно да то што смо прихватили и обећали мора да се испуни, укључујући ЗСО”, рекао је Лајчак.

Кад је реч о питању устава, каже да је став ЕУ да се преговарају толико озбиљни процеси да је логично да ће морати и устав да се мења.

„И ту нико није рекао да је то немогуће, устав није Библија. Ако се договарамо о озбиљним стварима, онда наравно да то мора да се одрази у уставу”, рекао је Лајчак.

Како је рекао, сагласан је са председником Вучићем да нормализација значи нормално стање, које је у интересу сваког нормалног човека.

„Ненормално стање је проблем”, закључио је он, преноси Танјуг.

Рок за споразум не постоји, али не треба одуговлачити

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је вечерас да не постоји рок за постизање правно-обавезујућег споразума и истакао да не би требало стварати вештачке рокове, али ни непотребно одуговлачити.

Након састанка са председником Србије Александром Вучићем, Лајчак је новинарима казао да је он против постављања „вештачких рокова”, јер би сви, како наводи, постали таоци тих рокова.

„Ми смо ту да помогнемо да тај процес иде толико брзо колико су две стране у процесу спремне да иду. Међутим, не треба да одуговлачимо тај процес, али и нема логике да га вештачки убрзавамо”, рекао је Лајчак, преноси Танјуг.

Мирослав Лајчак, Александар Вучић, Авдулах Хоти и Жосеп Борел у Бриселу (Фото: Инстаграм)

Истиче да тај процес јесте везан за европску перспективу Србије, те додао да је то јасно речено и у понедељак на састанку министара спољних послова ЕУ, али и у ранијој резолуцији Генералне скупштине УН.

На питање да ли је ЕУ спремна да понуди чланство уколико Србија потпише правно-обавезујући споразум, Лајчак је рекао да наша земља има отворених 18 поглавља и да се налази у високој фази европских интеграција, као и да је убеђен да ће успех дијалога значити пуно Србији на европском путу.

„Међутим, није моје да данас са овог места кажем шта то тачно значи”, рекао је Лајчак.

Председник Вучић се надовезао на његов одговор и навео да је Лајчак искусан и озбиљан политичар који зна да ће Србија морати да добије јасније одређење ЕУ по том питању.

„Али, ја њега разумем, он не може да каже више од онога што у овом тренутку желе да кажу државе чланице. Ја говорим оно што је позиција Србије, то је моје право и то сам рекао не само Лајчаку већ Макрону и Меркел и свима другима”, закључио је Вучић.

Путин жели у Србију, али са 300 жртава короне не жури баш у посету

Председник Србије Александар Вучић рекао је да председник Русије Владимир Путин једва чека да дође у Србију и радује се томе, али да са 15.000 оболелих од короне и 300 мртвих дневно није тренутак, нити је видео, каже, да је у било коју земљу отишао у последње време.

Вучић је рекао да је више пута разговарао са председником Русије и да се чека његов одговор поводом најављеног доласка у Београд 20. октобра, те истакао да Србија има одличне односе са Русијом.

„Нисам сигуран да ли ће или неће, ми и даље чекамо његов одговор”, рекао је Вучић.

Данас: Путин отказао долазак у Србију

Вучић је напоменуо и да нама двадесетак дана касне радови на завршетку централног пода на Храму Светог Саве, за који је, поред Србије, и Русија издвојила средства, и да би Путин требало да присуствује завршетку радова.

Осврнуо се на чињеницу да неки у тој посети заправо налазе разлог да га критикују и доводе у питање његову позицију:

Важно је да се било шта каже и да се води кампања против мене као председника и то раде они који нас убеђују сваки дан да су на европском путу, али постају изненада велики русофили, кад се учини прилика да могу да ме нападну, јер Руси наводно заобилазе Србију или су љути због нечега”, рекао је Вучић на новинарско питање зашто Путин не долази 20. октобра, имајући у виду да је Вучић то најавио још у августу, као и зашто нас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров „заобилази” на балканској турнеји крајем месеца.

Вучић је истакао да ће министар спољних послова Русије Сергеј Лавров свакако доћи у Београд, преноси Танјуг.

„Извините, не волим да кукуричем и да зивкам медије и да обавештавам о томе. Србија има добре и одличне односе са Руском Федерацијом, али Србија је и на европском путу, слободна и независна земља и то је ствар којом се поносимо. То је ствар коју сигуран сам да поштује и Мирослав Лајчак и Макрон, Меркел, Си Ђинпинг и сви други”, закључио је Вучић на заједничкој прес конференцији са Мирославом Лајчаком.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Ти …..који си умислио да си господар времена , простора и васељене дајеш себи за право да шиптарска мањина на Космету формира ЗСО по косовским законима и уставу ??? Да ли си ти нормалан ? Ти ниси председник Србије већ њен злотвор .

Оставите коментар