Тагесанцајгер: Оштре речи русофилних галамџија у Влади Србије

И Александар Вулин и шеф социјалиста Ивица Дачић у Србији важе за русофилне галамџије, пише швајцарски лист

Ивица Дачић (Фото: Дојче веле)

„Босна је ’исламска држава’, а косовски Албанци нека врста ’црнчуга’ Балкана: двојица српских министара дају одушка мржњи“, пише швајцарски „Тагесанцајгер“ о испадима Ивице Дачића и Александра Вулина.

„Дачић је деведесетих био Милошевићев портпарол, дакле разуме се у пропаганду. У интервјуу за приватну телевизију Хепи, српски шеф дипломатије је рекао да су Срби праве жртве у Босни јер постоји опасност да суседна земља постане ’исламска држава’. ’Али то нећемо дозволити.’ Нажалост, рекао је Дачић, његовим сународницима недостаје таленат да се представе као жртве“, пише Тагесанцајгер.

Новинар Енвер Робели подсећа да је Дачић назвао политичке вође босанских муслимана „ајатоласима“, те „индиректно оптужио за велеиздају сународнике који су сарађивали са правосуђем како би се откриле масовне гробнице са телима косовских Албанаца“.

У тексту се додаје да је бивши српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић оценио Дачићеве изјаве као „глупости“ и наступе „кловна“ који говори као да смо у времену Милошевића.

„Уље на ватру је долио министар одбране Александар Вулин пежоративном опаском о косовским Албанцима. У једном званичном саопштењу их је назвао ’Шиптарима’. Тај израз је упоредив са расистичком увредом ’црнчуга’ за црне Американце. Београдско правосуђе је 2018. у једној пресуди дошло до закључка да је појам ’Шиптари’ политички некоректан и увредљив.

Александар Вулин (Фото: Андрија Гавриловић/Танјуг/Министарство одбране)

Али за Вулина то није разлог да упристоји речник. Напротив. Као његови секунданти указују се најважнији масовни медији у земљи који стално упозоравају на зле ’Шиптаре’, који ће наводно ускоро објавити рат Србији и који би могли да на препад униште Србе“, додаје се у Тагесанцајгеру.

Вулин је у тексту описан као човек који је у београдској Влади задужен за оштре тонове. „Никада није служио војску, али се често појављује у паравојним униформама. Себе види као левичара, идол му је Че Гевара, а у његове јунаке се броје осуђени српски ратни злочинци и носилац Нобела за литературу Петер Хандке који је правдао Милошевића.“

„И Вулин и шеф социјалиста Дачић у Србији важе за русофилне галамџије. Нејасно је још да ли ће бити у новој Влади. Шеф државе Александар Вучић убедљиво је добио изборе крајем јуна и у парламенту располаже двотрећинском већином. Није упућен на подршку малих партија попут Дачићеве и Вулинове“, закључује швајцарски лист.

Најчитанији немачки таблоид Билд на порталу доноси текст о одлуци да Ана Брнабић остане премијерка. „Политички важи за помоћницу која испуњава жеље председника и шефа СНС Вучића. Он у Србији све важне одлуке доноси сам.“

Ана Брнабић (Фото: Бета)

Текст се фокусира на очито пикантнију тему за овај таблоид – сексуалну оријентацију Ане Брнабић. „Око 80 одсто становништва у овој балканској држави су православни хришћани. То је један од разлога што је хомосексуалност у Србији и даље табу. Србија је светлосним годинама удаљена од регистрованих партнерстава или хомосексуалних бракова, иако има премијерку која је лезбејка.“

„Она се пак уопште не изјашњава о могућем законском признавању хомосексуалних парова“, примећује Билд. „Каже да као премијерка представља српску Владу и зато не може да износи ’лично мишљење’.“

Приредио: Немања Рујевић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 7. 10. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

4 replies

 1. Како можете да кажете – Руски галамџије, зар је то речник достојан поштовања???
  Шта Ви мислите ко су Руси. Па кад их поменете морате да устанете. Руси зборе и творе, не галаме. Не галаме ни русофили. Упамтите ово!!!

  12
  2
 2. Полако те дични извештачи из Швајцарске и шире,
  нарочито „о могућем законском признавању хомосексуалних парова“.

  Не чусте ли шта Је предложило мандатар(к)у за други мандат према Србима?

  „… да се уведу два нова министарства, Министарство за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог и Министарство за бригу о породици, деци и демографији.

  На конференцији после седнице … предложио мандатарки да у новој влади, ако је могуће, 50 одсто или више буду жене.

  „Мислим да би то било револуционарно за Србију, тиме бисмо представили нашу земљу на најбољи могући начин и тиме бисмо показали на делу како функционише равноправност полова”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.“

  (https://stanjestvari.com/2020/10/06/vucic-predlozio-anu-brnabic-za-mandatara-za-sastav-nove-vlade-srbije/)

  Шта мислите шта се ваља иза ових еUфеми(ни)зама?

  12
  1
 3. Ти подмукли швајцарци не пишти о корупцији новартиса који је платио казну ЕУ од 5,2 милијарде евра за доказану корупцију коју је знала цела швајцарска држава и то поодавно. Не пишу о скривању нацистичких убица још од 2 светског рата од стране државе и немачког дела швајцарске подмукле државе. О томе пишите ****** а нама Србима је познато шта ћемо и како ћемо да радимо са вашим плаћеницима а домаћим велеиздајницима.

 4. Новинар је Шиптар,зар Вам то није довољно…?…

Оставите коментар