Дритан Абазовић: Закон о СПЦ изменићемо за пет минута

Ако бисмо ишли у нови закон, изгубили бисмо годину дана, овако ћемо овај постојећи закон променити, па ако буде незадовољних, нека пишу нови, каже Абазовић

Дритан Абазовић (Фото: Вијести/Саво Прелевић)

„Људи који треба да се договоре око Закона о слободи вероисповести су се већ све договорили. То ће бити решено за пет минута. Закон нећемо повлачити јер то није практично и то је једини разлог. Биће избачени сви спорни чланови, што је у интересу свих, па и цркве“, каже за Нова.рс Дритан Абазовић, лидер Грађанског покрета УРА.

Протеклих дана медији у региону брује о Закону о слободи вероисповести, који се поново нашао у жижи интересовања. Закон је овај пут камен спотицања у наизглед идиличном скупу победничких коалиција у Црној Гори, које су на парламентарним изборима 30. августа срушиле Мила Ђукановића и ДПС, после три деценије на власти.

Таман кад смо мислили да је Црна Гора добила демократску, грађанску и по свим питањима уједињену власт, чланови коалиције За будућност Црне Горе, Милан Кнежевић (Демократски фронт), али и Небојша Медојевић (Покрет за промене), као и Андрија Мандић (Нова српска демократија), кренули су да оптужују припаднике Грађанског покрета УРА и њиховог лидера Дритана Абазовића, да одбијају да учине оно што је грађанима Црне Горе, према њиховим речима, најважније, а то је укидање Закона о слободи вероисповести, и да је УРА покрет с којим не могу да се договоре.

Договорили смо се с црквом и све је решено

„Не треба нам јавна полемика. Покушавамо да се договоримо с члановима Демократског фронта и са осталим странкама у коалицији које су окупљене око Здравка Кривокапића. Оптимиста сам и мислим да ћемо врло брзо наћи решење и договорити се. То је оно што грађани очекују од нас. Морам да нагласим да су наши ставови врло јасни и једноставни. Око Закона о слободи вероисповести смо се договорили с црквом и то нам је најважније. У потпуности подржавам Кривокапића и међу нама нема конфликата, што је најбитније. Цела прича са законом је готова – решена“, наглашава Абазовић.

Закон ће бити промењен, каже лидер покрета УРА, јер је то процедурално најкраћи пут.

Коме се не свиђа измена Закона, нека пише нови

„Ако бисмо ишли у нови закон, изгубили бисмо годину дана. То би значило да морају да се окупе све верске заједнице, да седну заједно и договоре се, да се формирају експертски тимови и да пишу нови документ. То би потрајало више од годину дана. Овако ћемо овај постојећи закон променити, па ако буде незадовољних, онда нека пишу нови. Овај Закон није уопште лош, само садржи спорне чланове, које ћемо избацити. Постоје четири спорна члана која се тичу имовине, а све остало је о неким регистрацијама и стварима које су небитне. Кад избацимо те проблематичне чланове, који су везани за имовину, добијамо прихватљив закон и решење које свима одговара. Уколико и после буде оних којима се то не свиђа, за годину или годину и по дана могу да донесу нови закон“, каже Абазовић за Нову.

Милан Кнежевић из Демократског фронта изјавио да је партија Дритана Абазовића против суспензије Закона о слободи вероисповести.Сви ови остали политички субјекти су спремни да учествују у изгласавању суспензије тог Закона, осим чланова УРА, рекао је Кнежевић.

Милан Кнежевић: Абазовић спреман да ради на повлачењу Закона о слободи вероисповести

Спекулисало се и да је сукоб између покрета УРА и дела коалиције За будућност Црне Горе избио, не због закона, већ због ресора безбедности над којим и једни и други желе надлежност.

Без препуцавања

„Нико од нас не инсистира на министарској функцији. Ми нисмо разговарали о ресорима, али никако не можемо да прихватимо да Срби у Црној Гори не могу да покривају ресоре Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Министарства правде, Агенцију за националну безбедност, Министарства спољних послова, Војно обавештајну агенцију и све оно што подразумева безбедоносни ресор, јер је неко уплашен за државне интересе Црне Горе ако Срби буду у тим ресорима“, рекао је Кнежевић.

Иако упорно покушавају да га изазову да крене у контра-напад Дритан Абазовић, одбија да се спушта на ниво пијачног препуцавања.

Здравко Кривокапић: Проблем око Закона о слободи вероисповести решен

„Не желим да одговарам на разноразне наслове у медијима и да се препуцавам. Потпуно је сада небитно коју ћу ја функцију добити, они којима су само функције битне нека се задовољавају титулама. Треба што пре формирати владу и то је сада једино важно“, наглашава Абазовић.

Подсетимо, председник Црне Горе Мило Ђукановић јуче је упутио позив на консултације о мандатару за састав Владе Црне Горе, носиоцима листа коалиција: „За будућност Црне Горе“ Здравку Кривокапићу, „Мир је наша нација“ Алекси Бечићу и „Црно на бијело“ Дритану Абазовићу, које су након конститутивне седнице одржане 23. септембра 2020. доставиле предлог за мандатара, потписан од стране 41 посланика. Термин предвиђен за консултације је четвртак, 8. октобар у 11 сати, а након консултација, председник ће предлог, у складу са Уставом, доставити Скупштини Црне Горе.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/Н1, 6. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар