Златибор Лончар: Резултати смртности од ковида нису коначни, ниједном пацијенту није рађена обдукција

Од чега је неко умро може да потврди само обдукција, а то није урађено ниједном пацијенту за кога се сумња да је преминуо од ковида, рекао министар здравља поводом изјаве др Предрага Кона

Златибор Лончар (Фото: BizLife)

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да подаци које је изнео епидемиолог Предраг Кон о смртности од ковида-19 нису коначни и да тек треба да се уради ревизија и да се они провере.

Он је указао да је Кон образложио да постоје подаци који нису ушли у систем, али да је саопштавано све што су знали, преноси Танјуг.

Од чега је неко умро може да потврди, како је рекао министар, само обдукција, а да то није урађено ниједном пацијенту за кога се сумња да је преминуо од ковида.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је синоћ да је према његовом истраживању, а на основу података из Градског завода за јавно здравље, од марта до јуна било три пута више смртних случајева него што је систем прикупио и што је у писаној форми пријављено.

Предраг Кон: До јуна три пута више умрлих него по подацима у систему

На питање новинара да ли је нарушено поверење у институције које саопштавају податке, Лончар је рекао да већина грађана има поверења у институције и да то поверење није нарушено.

„Ви можда немате поверење, али велика већина у Србији има. Жао ми је што сте у мањини. Треба се надати, можда некада будете у већини. Жао ми је што као да вам је драже да има што више мртвих. Ми се сви боримо да има што мање мртвих и да има што више преживелих и здравих. Ми смо доказали да нисмо лажови, а ви размислите да ли су све ваше информације тачне”, навео је министар.

Србија, каже, има најбољи резултат и то јој признаје цео свет, али, додаје, то некима не одговара.

„Разумем да вам не одговара овај резултат и то је у реду. Ви не можете да се навикнете да је Србија најбоља са резултатима… Је л’ мислите да цео свет, са Светском здравственом организацијом, да сви који имају увид у све, да је њих неко лагао и да цео свет лаже? Да је Србија симпатична свима, па кажу ‘имате најбољи резултат’ а не кажу ‘Ви лажете’“, закључио је Лончар.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 9. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , ,

2 replies

  1. Mi nemamo institucije….o kakvom poverenju se ovde prica….posto nisu radjene obdukcije mozemo i da kazemo da niko nije umro od virusa niti zbog virusa….ovo je sve samo zbog maltretiranja ljudi

    11
  2. Хтео сам да коментаришем ОВО али поред најбоље воље, не знам како. Ево убијте ме , али стварно не знам .

Оставите коментар