Александар Вучић: Урадићемо ревизију за сваку смрт током ковида

Ми ћемо ревизију урадити на најпоштенији начин, верујем у стручност наших људи, ми ништа никада нисмо крили, рекао председник Србије

Александар Вучић на градилишту (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија у наредном периоду урадити комплетну ревизију за сваку смрт од почетка корона епидемије у нашој земљи, како би се проверило да ли се број поклапа са бројем из система.

Вучић је казао да је држава од почетка све податке приказивала транспарентно и уверен је да неће бити неких већих разлика у односу на ону бројку из система.

„Ми ћемо ревизију урадити на најпоштенији начин, верујем у стручност наших људи, ми ништа никада нисмо крили и све што смо радили, радили смо транспарентно”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о изјави епидемиолога Предрага Кона да је од марта до јуна било више преминулих него што је систем показао.

Вучић каже да Кона није тако разумео, већ да је говорио о општој стопи морталитета.

Истиче да ревизија смрти није у нашој земљи рађена деценијама, чак ни 2011. године за време птичјег грипа.

Вучић каже да се тренутно, на пример, „ревизијом смрти” у Европи баве Шпанци, због чега им се број преминулих од ковида повећава.

Казао је и да Србија највише тестирала у региону и изнео податак да је Србија на 100.000 становника тестирала 16.297 становника, Румунија 12.256, затим Словенија, Црна Гора, Северна Македонија, Хрватска, Бугарска Мађарска, БиХ, Албанија.

„Тестирали смо убедљиво највише, не само на Западном Балкану, већи и од наших источних и северних и јужних суседа”, рекао је Вучић и додао да је Србија имала и мањи број преминулих пропорционално броју становника у односу на друге земље.

Вакцине ће бити увезене на основу квалитета, а не на основу земље порекла, као што раде неодговорни политичари, поручио је председник и додао да ће вакцина коштати између 20 и 26 долара, односно око 2.000-3.000 динара и да ће то држава да плати.

„Увозићемо вакцине када будемо сигурни у њихов квалитет. Једни који воле Русију, хоће само руску, други кинеску вакцину. Ми ћемо урадити оно што је у складу са лекарским протоколима. Морамо да добијемо састав вакцине, а не само готов производ, да би наши лекари могли да кажу да је то добро”, рекао је Вучић.

Мултифункционална болница у Батајници биће готова до 1. децембра

У Батајници ће бити изграђен модеран мултифункционални здравствени објекат, који ће, осим што ће бити ковид болница, моћи да се користи за разне намене, рекао је данас председник Србије Александар Вучић током обиласка радова и најавио да ће бити готови до 1. децембра.

Каже да је питао људе у здравству да ли ће Србија бацити новац ако више не буде ковида док не буде изграђена ковид болница у Батајници и да су му рекли да то свакако није бацање новца, пошто је ковид још ту, али и зато што ће то бити мултифункционална болница, пренео је Танјуг.

Вучић додаје да ће ту бити разних капацитети и много лежајева интензивне неге, као и да ће објекат моћи веома брзо да се прилагоди за сваку потребу у здравству.

Председник наводи да су му пренели да ћемо имати у будућности пуно изазова по питању инфективних болести.

Министар за здравство Златибор Лончар је рекао да ће ту бити два скенера, ангио сала, дијализа, порођајна сала…

Вучић истиче да држава улаже у здравствене капацитете око 170 милиона евра, не рачунајући улагање у клиничке центре, инфективну клинику и ковид болнице.

Тако се улаже, додаје Вучић, у здравствене објекте у Врању, Пироту, Кикинди, Лесковцу, Прокупљу и Аранђеловцу, Горњем Милановцу, Смедеревској Паланци, Врбасу, Пожаревцу….

Додао је да се улаже, на пример, у Инфективну болницу у Београду први пут после 90 година.

Један од радника му је пришао током обиласка радова рекавши му да нема бољег од њега, а Вучић им је рекао да је важно да пожуримо са тим радовима и да мора да буде готово до 1. децембра пошто би ковид могао поново да се врати код нас због ситуације у Европи која је сада лоша.

Забрана уласка Шарчевићу знак слабости Приштине

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је забрана уласка на Косово министру образовања Младену Шарчевићу само знак слабости Приштине.

„То је увек знак слабости када некоме покушавате да забраните да уђе на неку територију, зато што имате своје партијске, политичке проблеме”, рекао је Вучић на питање о одлуци Приштине.

Истиче и да нису тиме наштетили нашим школама на Косову.

„Ми финансирамо наше школе на КиМ, плаћамо високе плате за наше наставнике и наставићемо то да радимо у будућности”, рекао је.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 10. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

 1. У Батајници ће бити изграђен модеран мултифункционални здравствени објекат, који ће, осим што ће бити ковид болница, моћи да се користи за разне намене, рекао је данас председник Србије……….
  ++++
  Одлично !
  Одвојити један део, за оне које везују од позади.
  Део за затвор се подразумева.
  А пацијената има доста.

 2. Како то да изведе без обдукционог налаза сваког умрлог,
  осим ако мисли на “статистичку ревизију“, да не кажемо – статистичку
  заје…цију.

Оставите коментар