Предраг Кон: До јуна три пута више умрлих него по подацима у систему

До јуна месеца, најкраће да вам кажем, три пута је било више смртних случајева него што је систем, него што је писмено пријављено, рекао др Кон

Доктор Предраг Кон (Фото: Зоран Мрђа/Фонет)

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је у уторак да је према његовом истраживању, а на основу података из Градског завода за јавно здравље, од марта до јуна било три пута више смртних случајева него што је систем прикупио и што је писмено пријављено.

Кон је за „Њузмакс адриа” рекао да је постојао проблем у информационом систему и да се то стално дешава.

„Мора да се схвати – постоји нешто што се примењује у току самог догађаја. Ми први пут користимо један информатички систем. Тај информациони систем у једном тренутку, у једном периоду, није био довољно прецизан и не могу да тврдим зашто, дакле негде од средине јуна он није био прецизан”, рекао је Кон.

Епидемиолог је рекао да смртни случајеви не могу прецизно да се исказују уколико не прође одређен период.

„Тек за два месеца враћају се назад подаци који су уписани у потврди о смрти… Сада ће да стигну ти подаци за јун. Ја сам обрадио податке до јуна месеца. До јуна месеца, најкраће да вам кажем, три пута је било више смртних случајева него што је систем, него што је писмено пријављено. То се дешава стално”, рекао је Кон, пренео је Танјуг.

Кон је поновио да је проблем у компјутерском програму.

Доктор Предраг Кон (Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс)

„Ми никада нисмо радили по том систему, до сада никада није постојао овакав систем надзора, ми имамо нешто друго што редовно функционише, али сада је немогуће да то функционише, јер сада тога има масовно и морате да се адаптирате”, додао је.

Каже да се у овом случају развио информатички систем без кога епидемиолози нису могли да раде, наглашавајући да у почетку нису постојале ковид-амбуланте и да они нису могли да раде на прикупљању података, посебно јер ти подаци нису стизали, па и „пријаве заразних болести уопште нису стизале”.

Кон наводи да је у свом истраживању користио морталитетну статистику и ДН2 обрасце, као и податке из Градског завода за јавно здравље.

Потврда о смрти има три дела – непосредни, основни и посредни узрок смрти, навео је, додајући да оне стижу после два месеца.

Кон је прецизирао да оно што се непосредно објављује, оно што је у информатичком систему једна ствар, а извод података из писаног система, је друга.

Кон каже да њима подаци у Градски завод стижу након два дана, а да на основу онога што је пратио, садашњи подаци који се сада виђају на сајту ковид.рс јесу врло приближни и да се, што се Београда тиче, „он уклапа у ово”.

„Сада могу да тврдим да су подаци врло приближни и врло тачни. Ово што се појављује један случај или не, то ћемо видети тек касније”, рекао је.

Кон каже да кад се „укупна смртност прати из године у годину, па се пореди просек пре 2020. додајући „да у вишку смртности за читав тај период постоји 345 људи”.

„Само да се зна, то се дешава у свакој епидемији”, нагласио је.

Епидемиолог је додао да не верује да ће Кризни штаб подржати да се омогући публика на вечитом дербију и да очекује да ће сви у Штабу бити против.

Каже да вирус не само да кружи код нас у земљи, већ и улази споља.

„Само у једној школи је доказано да се у школи дешавала трансмисија, а да је остало споља унесено, а да је битно да се такви случајеви открију и ставе у изолацију”, навео је Кон.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Предраг Кон: До јуна три пута више умрлих него по подацима у систему
  ++++
  Његов министар, каже да лаже
  https://srbin.info/drustvo/loncar-kon-laze-video/
  Његов врховни командант, каже да лаже

  https://srbin.info/politika/vucic-poklopio-kona-drzava-srbija-nije-krila-broj-umrlih/
  У све лажи ова три шарлатана поверовали су само ометени у развоју.
  И треба.
  Њима су њихове лажи и намењене..

 2. Јадно и бедно, може ли јадније и бедније ?! МОЖЕ ! То је онај час кад зоран **** радовановић као истином се бори противу ***** кона и његових лажи, где је конова лаж једнака оној коју ***** велеиздајник ***** вучић баљезга кроз ***** уста „др смрт“ златибора и једнако лажна којом окупаторски медији и другосрбијанска менажерија, опет, кроз уста ***** радовановића, ЛАЖУ СВЕ о “ корона идиотизму „… ***** кон, алијас **** радовановић, алијас секта на власти, алијас евроатлантски власници и господари големог дела Србља и Србских земаља, тек кроз бестидну и бесавесну, бесловесну лаж, кроз дијаболичну медијску хипнозу постоје као подмукли “ вирус “ који шири “ вирус короне “ и истовремено од истог лечи, убија, сахрањује, броји, а само нас душевно разбољавају држећи у стварном ропству од лажног страха, а из чисте злобе и покварености… Да ми, грешноме, Свеблаги Тројични Бог опрости, број умрлих од “ корона вируса “ јесте НУЛА, број умрлих ради компликација због постојања секундарних, озбиљних хроничних болести код “ заражених “ јесте веома мали, но број умрлих због немогућности лечења, недостатка терапије, због сиромаштва, језиво посрнулог здравства, заборављене и погажене Хипократове заклетве, због ћутања и фарисејства, лицемерја и опортуности, кетманства здравствених радника, од рака, срчаних обољења, аутоимуних болести, дијабетеса, васкуларних обољења, и других једнако озбиљних, једнако смртоносних, због отрованих земље, воде, ваздуха, због геноцида који и данас траје, јесте огроман, ненадокнадив, води у наше непостојање… Хтедох да речем лажу нас и убијају сви заједно, једном бестијалношћу, двојним моралом, тројним пактом, четворном мржњом, безбројним лажју…

 3. За лагање и обмањивање добио “унапрећење“, а за порицање лажи,
  биће деградиран одузимањем “чина“!
  Зезао се Вучић, зеза се и др Кон – са народом, разуме се!

Оставите коментар