Патријарх Иринеј: Да није било браће Руса, градили бисмо Храм Светог Саве још 100 година

Ово ће бити наш, али и понос читавог хришћанског света, поготову када буду постављени мозаици рађени по стилу византијске уметности, рекао српски патријарх

Патријарх српски Иринеј (Фото: Иван Милутиновић)

До краја октобра требало би да буду готови сви радови на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве, а патријарх Иринеј је тим поводом истакао велике заслуге Руса, оцењујући да без њих тај посао не би 100 година био завршен.

Патријарх Иринеј је за телевизију „Храм“ рекао да ће Храм Светог Саве бити „чудо архитектуре и грађевинарства“ и будући духовни и културни центар Београда. Патријарх Иринеј је нагласио:

„Мислим да ће ово бити наш, али и понос читавог хришћанског света, поготову када буду постављени мозаици рађени по стилу византијске уметности. Наравно, ту наша браћа Руси имају велике заслуге јер да нису они прихватили овај посао, ми га не би завршили за 100 година“.

Он је изразио наду да ће храм на Врачару бити завршен у предвиђеном року, напомињући да је реч о једном врло великом објекту, не само за наше, већ и светске прилике.

„Да дочекамо тај велики дан да Храм буде и освећен“, рекао је патријарх Иринеј, додајући да ће Храм имати велики утицај на „духовна кретања нашег времена“.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 30. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Izgleda da je najbolje da onaj ko daje novac i da ga kontrolise .

Оставите коментар