Црна Гора: Формирано шест посланичких клубова

Према Пословнику Скупштине, клуб чине најмање три посланика, а посланик може бити члан само једног клуба

Скупштина Црне Горе (Фото: Вијести/Саво Прелевић)

Од конституисања новог сазива парламента до данас је формирано шест клубова посланика, рекли су “Вијестима” из Скупштине. Клубове су формирале коалиције “Црно на бијело” и “Мир је наша нација”, као и Социјалдемократе (СД), Социјалистичка народна партија (СНП) и Покрет за промјене. Посланички клуб заједно су формирали Социјалдемократска партија и Албанска коалиција „Једногласно”, а предсједник тог клуба је Рашко Коњевић.

Предсједник Клуба посланика „Црно на бијело” је Милош Конатар, СД-а Иван Брајовић, коалиције “Мир је наша нација” Борис Богдановић, а СНП-а Владимир Јоковић.

Предсједник Клуба посланика Покрета за промјене је Бранко Радуловић. Како су “Вијести” раније објавиле, да ПзП има посебан клуб је договор унутар Демократског фронта због бољег позиционирања и вођења политике будуће владе, посебно према САД, НАТО, Великој Британији и Њемачкој “гдје ПзП може ефикасније да заступа интересе као самосталан клуб”.

Од 27 посланика коалиције “За будућност Црне Горе”, ПзП има пет.

Конститутивна сједница парламента одржана је 23. септембра, а за предсједника је изабран Алекса Бечић из коалиције Мир је наша нација. На сједници су верификовани мандати 81 посланика.

ДПС у новом сазиву има 30 посланика, коалиција “За будућност Црне Горе” 27, коалиција “Мир је наша нација” 10, а “Црно на бијело” четири. Социјалдемократе и Бошњачка странка су освојиле по три мандата, СДП два, Албанска коалиција – Једногласно и Албанска листа “Генци Ниманбегу – Ник Ђељошај” по један мандат.

Након што буду формирани сви посланички клубови, подноси се предлог за формирање Административног одбора. Према процедури, клубови предсједнику достављају предлоге за чланове Административног одбора, а предсједник Скупштине подноси предлог за именовање одбора.

Према Пословнику Скупштине, клуб чине најмање три посланика, а посланик може бити члан само једног клуба.

Биљана Матијашевић

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 30. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар