Савет за борбу против корупције: Никада нисмо изјавили да је Андреј Вучић власник земљишта у Војводини

Савет за борбу против корупције наводи да се у свом раду није бавио Андрејем Вучићем нити је о њему прикупљао податке

Фото: Н1

Савет за борбу против корупције је саопштио да „никада није изјавио и да никада није навео да поседује било какве доказе о томе да је Андреј Вучић власник земљишта у Војводини“.

„То исто није учинила ни госпођа (Јелисавета) Василић, члан Савета. За изјаве грађана који се обраћају Савету, Савет није одговоран нити обавезан да их проверава нити за то има капацитете. Савет своје извештаје темељи искључиво на званичним документима и подацима“, навео је на сајту Савет у, како пише, одговору на молбу председнице Владе Србије Ане Брнабић да изнесе доказе о том случају.

Додаје се да се у својим извештајима Савет није бавио Андрејем Вучићем нити је о њему прикупљао податке у свом досадашњем раду. Савет је „Извештај о приватизацији и располагању пољопривредним земљиштем у јавној својини републике Србије“ објавио 10. јануара 2018, а „Извештај о конверзији и располагању грађевинским земљиштем у Републици Србији“ 9. јануара 2018.

„Да постоји проблем са прибављањем званичних докумената Савет тврди већ протеклих 15 година о чему сведоче годишњи извештаји Повереника, као и више од 100 обраћања Савета Поверенику. И поред интервенције Повереника Савет није у стању да прибави тражене и неопходне податке за допуну Извештаја о земљишту јер ни један члан Савета не поседује безбедносни сертификат од стране Канцеларије за националну безбедност и заштиту тајних података“, наводи Савет.

Јелисавета Василић: Војвођански паори говоре да је Андреј Вучић главни у куповини земљишта

Такође, поводом изјаве Ане Брнабић дате телевизији Пинк и пренесене на Дневнику Н1, где председница Владе наводи да је потпредседнику Савета за борбу против корупције рекла да испита њен однос и однос њеног брата у фирми Асеко, потпредседник Савета је одговорио да за то нема потребе.

Наводи се да Савет за утврђивање сукоба интереса није надлежан.

„Ово се догодило пре више од годину дана и тада је речено да овај однос спада у домен сукоба интереса, а да је за утврђивање сукоба интереса према Закону о Агенцији за борбу против корупције (данас Агенцији за спречавању корупције) само Агенција надлежна да утврди сукоб интереса и предузме законом прописане радње за његово разрешење, а не Савет. Нема сврхе да Савет анализира пословање фирме јер сукоб интереса се утврђује не на основу промета већ на основу односа лица за које се сумња да су повезана лица. У случају да Савет тај однос и окарактерише као сукоб интереса, то не би имало било какав значај ни последице уколико тај однос не утврди Агенција“, наводи Савет за борбу против корупције.

(Н1, 28. 9. 2020)

Јелисавета Василић „на удару врха власти“: Немам снаге да одговарам

Након што је чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић, говорећи о слабој сарадњи са државним институцијама у случајевима корупције, поменула и име брата председника Србије, кога, како је рекла, војвођански паори означавају као главног у куповини земљишта, премијерка Брнабић затражила је или да Савет изнесе доказе, или да Јелисавета Василић поднесе оставку. Чланица Савета кратко је за Н1 прокоментарисала да нема снаге да одговара на такве притиске државног врха.

Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић (Фото: ФоНет/Медија центар)

Чим се врата одшкрину и неко коме је Влада дала задатак да истражује корупцију јавно проговори, и држава одмах одговори.

„Замислите ту бесмисленост, ту срамоту, да члан Савета за борбу против корупције да себи за право и да га није срамота да изговори такву реченицу, па то је као реченица… па то није реченица ни људи на пијаци који онако у пролазу разговарају једни с другима“, реаговала је премијерка Ана Брнабић.

А та једна реченица била је део великог интервјуа о бројним случајевима корупције. Дакле, чланица Савета, између осталог, објаснила и да Савет у овом тренутку покушава да прикупи документацију о бившим комбинатима у Војводини.

„Ко год дође од војвођанских паора, сви говоре да је Андреј Вучић главни у куповини земљишта и да све иде преко њега… Власт или организације блиске власти умешане су у сваку озбиљнију корупцију. И зато опструишу наш рад“, навела је Василић.

Дакле, док Василићева поручује да Савет не може да провери информације јер им надлежне државне институције не отварају врата, друга врста сарадње не изостаје: Савет ипак добио савете од највиших државних званичника.

„Каже ‘нема доказа’, нема доказа? И није те срамота, прича она из тог тобож Савета за борбу против корупције, па ево нека њена ћер…, нека њена, нека њен зет покаже своју имовину па да видите ко је корумпирани криминалац“, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић: Мој брат нема ни један једини ар земље у Војводини

„Ево тако Ви као чланица Савета за борбу против корупције баците блато на Андреја Вучића и већ сам код вас неколико пута говорила, ви знате да ће се нешто залепити, иако ту нема ништа, то је срамота… Који су то паори? Где је то земљиште? Или да она жена лепо поднесе оставку и каже – знате шта, претерала сам, јер толико сам политички необјективна“, коментарисала  је Брнабић.

Чланица Савета Јелисавета Василић данас нам је у кратком разговору поручила да, како је рекла, нема снаге да реагује на такве притиске државних званичника.

Уредник НИН-а Милан Ћулибрк пита се како је тај недељник заслужио да га због пренете изјаве Василићеве председник назива лажовима.

„Да је председник Вучић хтео да нађе правог кривца за своју љутњу то би биле надлежне институције, катастри, локалне управе и самоуправе из Војводине које би доставиле податке да његов брат нигде ништа није купио и ту је прича завршена, ту нема сумње, онда је ту све чисто“, каже Ћулибрк.

А онда се данас огласио и републички геодетски завод који је оптужио Василићеву за, како стоји у саопштењу, политикантске игре. Катастар, тврде, ништа не скрива.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 28. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. „Катастар, тврде, ништа не скрива.“
    Katastar jedino ne daje podatke ni o čemu. Sam katastar to ne smatra skrivanjem.
    Šta je to onda ako ne skrivanje???

Оставите коментар