N1: Поједине европске земље враћају строге епидемиолошке мере

Због повећаног броја зараза вирусом корона нове епидемиолошке мере донете у Холандији, Словачкој, Великој Британији, Шпанији и Италији

Пролазница са маском испред катедрале Нотр Дам у Паризу, 26. 9. 2020. (Фото: Луис Џоли/АП Фото)

Низ европских земаља у понедељак је најавио да ће након пораста броја новозаражених увести нове мере за борбу против ширења корона вируса које ће укључити ограничавање путовања, раније затварање барова и ресторана те лимитирање јавних окупљања, преносе агенције.

Холандија је донела нове мере након што је број случајева заразе у другом таласу епидемије премашио рекордне бројке из априла. Мере ће укључити обавезно ношење маски у Амстердаму и другим великим градовима, забрану доласка публике на спортска такмичења у следеће три недеље, те затварање ресторана и барова у 22 сата. Премијер Марк Руте рекао је да ће се такође ограничити путовања, те је позвао послодавце да што је више могуће организују рад од куће, преноси Ројтерс.

Словачка је након пораста броја случајева ковида-19 забранила одржавање већине културних и спортских догађања. Премијер Игор Матовић рекао је да би људи требали што је више могуће да носе маске, избегавају породична окупљања и одржавају размак како би се избегла потреба за увођењем нових рестрикција.

Велика Британија је увела нова ограничења за окупљања у деловима североисточне Енглеске због пораста случајева ковида-19. Од среде ће становницима седам подручја, која укључују и урбане центре попут Њукасла, Сандерленда и Дурама, бити забрањено окупљање у кућама и дружење с особама које нису део домаћинства. Рестрикције се уводе у домовима, пабовима и ресторанима, а људи који не поштују нове мере суочавају се с могућношћу новчаних казни, објавило је Министарство здравља.

Лондон: Научници опет предлажу карантин, премијер Борис Џонсон против

У Шпанији око 1,1 милиона становника Мадрида и околине сме да напушта своје насеље једино због нужних ствари, попут одласка на посао, након што су мере за сузбијање корона вируса проширене у понедељак на додатне делове града. Досад су те мере захватале 850.000 становника на југу и југоистоку, претежно насељенима радницима и имигрантима, а од понедељка ујутро придодано им је додатних 167.000 становника, такође на југоистоку.

Становници тих четврти смеју да излазе само приликом одласка на посао, у болнице, школе, на судове или како би бринули о издржаваним особама. Улаз је такође забрањен без ваљаног разлога. Полиција повремено зауставља возила и проверава документа с адресом становника па многи носе потврде с посла приликом одласка на радна места. У случају неоправданог изласка и уласка предвиђене су казне од 600 евра.

Бројне регије у Италији најавиле су строже мере на отвореном како би сузбиле ширење корона вируса. Сицилија је објавила да ће сви страни путници морати да се тестирају при доласку и да се јаве лекару. Од среде ће бити обвезно ношење маске у јавности за старије од шест година. Мере ће бити на снази најмање до 30. октобра. “С доласком сезоне грипа улазимо у деликатну фазу епидемије”, рекао је председник те јужне италијанске регије Нело Мускумеци.

Јужна италијанска регија Кампанија увела је још прошле недеље меру обвезног ношења маски у јавности која ће трајати најмање до 4. октобра. Маске морају носити и становници северозападног лучког града Ђенове. Широм Италије маске су обавезне у продавницама, возовима и другим затвореним просторима у време највећих гужви.

Опрема: Стање ствари

(N1, 29. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар