Милош Ковић поднео кривичну пријаву против Николе Самарџића због одобравања геноцида над Србима у НДХ

Доносимо кривичну пријаву Милоша Ковића против Николе Самарџића због одобравања, умањивања и правдања геноцида над српским народом у НДХ и у логору смрти Јасеновац

Милош Ковић, Никола Самарџић

Пре неколико дана (24.9.2020) у Београду је, по први пут од 1945. године, поднесена кривична пријава због одобравања, умањивања и правдања геноцида над српским народом у НДХ и у логору смрти Јасеновац.

Овај догађај посебно је важан јер је кривичну пријаву државном тужиоцу поднео Милош Ковић против Николе Самарџића. Реч је, дакле, о два професора Одељења за историју Филозофског факултета, на Универзитету у Београду. Када се сагледа у контексту обнове усташких идеја и праксе у Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори, али и најновијег таласа порицања и умањивања геноцида над српским народом у Јасеновцу и НДХ, о чему је писано на Стању ствари и у другим медијима, ова кривична пријава постаје још значајнија.

Милош Ковић је поднео кривичну пријаву против Николе Самарџића и због, како се тврди, јавног позива на прогањање, хапшење и убијање политичких противника у Србији, по угледу на Голи оток, као и због слављења и правдања хрватске „Олује“, у којој су Срби убијани, пљачкани и протерани из Крајине и Далмације. Ковић је кривичну пријаву поднео и због, како се у њој каже, Самарџићевог јавног подстрекивања мржње, дискриминације и насиља против српског народа.

Због њене важности за отварање расправе о законском спречавању порицања геноцида над српским народом, по угледу на забрану порицања Холокауста у Израелу и 16 европских земаља, кривичну пријаву Милоша Ковића против Николе Самарџића објављујемо у целини.

ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ
ул. Савска 17а
11000 Београд

ПОДНОСИЛАЦ:  Милош Ковић, са пребивалиштем у Београду, ***** **** ****, кога заступа Ортачко адвокатско друштво СТОЈКОВИЋ, из Београда, ****** ****, и то адвокат Душан Стојковић, као и адвокат Ђорђе Николић, из Београда, ****** ***** ****, по уредном пуномоћју које је овде приложено под 1/

На основу члана 280 и 281 Законика о кривичном поступку, подноси се Вишем јавном тужилаштву у Београду као надлежном на основу чланa 14. Закона о јавном тужилаштву и члана 23, става 1, тачке 2 Закона о уређењу судова следећа:

КРИВИЧНА ПРИЈАВА

Против:

ОКРИВЉЕНОГ НИКОЛЕ САМАРЏИЋА, редовног професора Филозофског факултета Универзитета у Београду на Одељењу за историју, са пребивалиштем у Београду, ** ****** ***, због тога што:

од дана 21.11.2019. године до дана 5.8.2020. године у стању урачунљивости, свестан свог дела и да је исто забрањено, при чему је хтео његово извршење, посредством рачунара на месту пребивалишта окривљени је изјавио, јавно одобравао, ширио и чинио јавно доступним изјаве, слике и текстове којима се јавно одобрава или значајно умањује тежина геноцида, злочина против човечности и ратних злочина учињених против националних, верских и других група, односно којима се заговара или подстрекава мржња, дискриминација или насиље против истих, а нарочито предузимањем следећих радњи:

 • 11.2019. године на друштвеној мрежи Twitter на свом налогу @username_ns јавно одобравао изјаве којима се оправдава и значајно умањује тежина геноцида, злочина против човечности и ратних злочина учињених против националних, верских и других група
 • 06.2020. године на друштвеној мрежи Twitter јавно одобрио и подржао (тзв. like) изјаву објављену на налогу (@Iggyb666) којима се оправдава и значајно умањује тежина геноцида у Јасеновцу,
 • 08.2020. године на друштвеној мрежи Twitter на свом налогу @username_ns јавно објавио „More MARŠ srpska BAGRO od naroda“ уз фотографије на којима су приказане колoне Срба протераних из Хрватске током операције Олуја из 1995. године,

чиме је извршио кривична дела Расне и друге дискриминације из чл. 387, ст. 4 и 5 Кривичног законика („Службени гласник Републике Србије“, бр. 35/2019)

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 1. Јавно одобравање и значајно умањивање геноцида и злочина против човечности

Законски опис првог кривичног дела које овде пријављујемо је следећи:

(5) Ко јавно одобрава, негира постојање или значајно умањује тежину геноцида, злочина против човечности и ратних злочина учињених против групе лица или члана групе која је одређена на основу расе, боје коже, вере, порекла, државне, националне или етничке припадности, на начин који може довести до насиља или изазивања мржње према таквој групи лица или члану те групе, уколико су та кривична дела утврђена правноснажном пресудом суда у Србији или Међународног кривичног суда, казниће се затвором од шест месеци до пет година.

На друштвеној мрежи Twitter, дана 30. јуна 2020, објављена је следећа порука:

Ову изјаву, којом се очигледно оправдава и значајно умањује геноцид над српским, јеврејским и ромским народима који се спроводио у Јасеновцу и која је несумњиво вид говора мржње (поред тога што је свака чињенична тврдња у њој погрешна), окривљени је јавно одобрио и подржао (тзв. like). Али и више од тога, окривљени се касније (15. јула 2020.) на најјаснији могући начин идентификовао са изјавама на том налогу (@Iggyb666) и препоручио их више него било које друге у политичком систему Србије:

Ово је изазвало оштру реакцију јавности, те су објављени Протестно писмо поводом обнове и одбране усташких злочина и идеја (29. јула 2020) и Протест против порицања геноцида над српским народом (20. августа 2020), у којима су обухваћене додатне изјаве окривљеног, као и изјаве других људи, а који показују систематски карактер дискриминаторских изјава и поступака окривљеног. Даље, 6. јула 2020. године у дневном листу Данас, објављен је текст под насловом Лајковање на правдање Јасеновца, у коме се износи на који начин су изјаве осумњиченог противне Кодексу професионалне етике Универзитета у Београду. Очигледно дискриминишући карактер изјава и поступака окривљеног навео је и више других медија да их коментаришу. Штавише, првобитни „твит“ о оправданости злочина у Јасеновцу уклонио је сâм Twitter зато што је противан њиховим Општим правилима о коришћењу, а нарочито одредбама о говору мржње.

Разлог за подношење кривичне пријаве против окривљеног, а не против особе која је спорну изјаву изворно објавила или других лица која су је јавно одобрила јесте због услова да такво одобравање, негирање или умањивање злочина може довести до насиља или изазивања мржње. Као што је напоменуто, окривљени Никола Самарџић је професор историје Универзитета у Београду, укључујући и савремену историју, којој припадају догађаји о којима је овде реч. Вероватноћа изазивања мржње, па и насиља, знатно се увећава када особа која износи те ставове није само неко са хиљадама пратилаца на друштвеним мрежама (мада је и то од значаја), већ неко чији је посао да младе поучава историји, па самим тим има и извесну моћ да обликује њихове ставове. Сходно томе, окривљени има положај велике одговорности и требало би да зна каквим последицама поменуте и сличне изјаве могу да воде. Поред тога, окривљени је и јавна личност која неретко дели своје ставове у штампаним и електронским медијима, а са јавним иступањем почео је ’90-их година, шовинистичким ставовима објављеним у крагујевачком листу Погледи. Мета његове мржње се наизглед променила, али њена срж и интензитет нису.

Објективни услов инкриминације у виду постојања пресуде суда у Србији или Међународног кривичног суда, основаног Римском конвенцијом од 1998, којом је дотични злочин правноснажно утврђен, испуњен је. Наиме, постојање геноцида, ратних злочина и других злочина против човечности на територији Независне Државе Хрватске, а нарочито у логору смрти Јасеновац, утврђено је пресудама против Андрије Артуковића, Мирослава Филиповића-Мајсторовића, Љубе Милоша, Арсена Позаића, Владимира Крена, Јурија Остермана, Луке Аждајића, Тијаса Мортигија, Нике Љубића, Алојзија Степинца и многих других. Континуитет пресуда судова ФНРЈ и СФРЈ са правним системом Републике Србије претпоставка је Закона о рехабилитацији („Сл. гласник РС“, бр. 92/2011). Постојање тог закона подразумева да Република Србија и даље извршава одлуке судова из бивше Југославије и њихове последице признаје све док се не пониште посебним актом у посебном поступку који је предвиђен тим законом. Ако се ово не би прихватило, због временске удаљености и практичне немогућности да се данас кривично гоне организатори геноцида у НДХ, то би значило да ће за правни систем Републике Србије било каква злоупотреба сећања на највећи злочин учињен на простору бивше Југославије вечно остати некажњива.

 1. Подстрекавање мржње, дискриминације и насиља

(4) Ко шири или на други начин учини јавно доступним текстове, слике или свако друго представљање идеја или теорија које заговарају или подстрекавају мржњу, дискриминацију или насиље, против било којег лица или групе лица, заснованих на раси, боји коже, верској припадности, националности, етничком пореклу или неком другом личном својству, казниће се затвором од три месеца до три године.

Поред већ поменутог јавног одобравања изјава, које се може квалификовати као радња извршења и кривичног дела под чл. 387, ст. 4 КЗ, а не само под ст. 5 као што је до сада истакнуто, окривљени је путем друштвених мрежа ширио и следеће:

Из наведеног се јасно види да осумњичени шири (јавно истиче и прослеђује другима) текстове, слике и друго представљање идеја којима се заговара и подстрекује мржња и насиље према припадницима српског народа. Прво, окривљени позива на прогањање, хапшење и убијање политичких противника из Србије, као и на њихово затварање и мучење на озлоглашеном Голом Отоку, по угледу на „чистке“ од 1948. године, а истовремено изражава жаљење да тај поступак не би за његов укус био довољно ефикасан због чекања на граничном прелазу са Хрватском. Даље, нарочито се слави протеривање и убијање Срба из Крајине, ширењем и јавним одобравањем изјава попут „More MARŠ srpska BAGRO od naroda“, чиме се директно подстрекује насиље. Напомињемо да на твитер налогу окривљеног има и бројних других изјава које се дају квалификовати као радња извршења предметног кривичног дела, али за потребе језгровитости кривичне пријаве овде истичемо само најочигледније, којима је извршено продужено кривично дело у смислу чл. 61, ст. 1 КЗ. Такође, иако се ова кривична пријава односи само на окривљеног јер нам је његов идентитет познат и зато што због свог положаја има нарочиту одговорност, овиме указујемо тужилаштву и на постојање других учинилаца истих кривичних дела.

Најзад, треба се осврнути на питања слободе говора и тога да ли је вођење кривичног поступка против одређене особе због „лајковања на твитеру“ недопустиво ограничење те слободе. С обзиром на чињеницу да су увреда и претња, којима се такође може ограничити слобода говора, кривична дела када су уперени против појединца, било би потпуно апсурдно да буду законите када су уперене против читавих етничких, верских, расних и других група. Али глорификација геноцида какву овде видимо је и више од тога. У изјави да су Срби, а по аналогији и припадници других народа који су у Јасеновцу страдали, заслужили тај злочин (или заслужили протеривање и убијање током „Олује“), налази се срж мржње која наводи на даља злодела – одузимање људскости читавој групи. Дехуманизација, презир и гнушање су нужне претпоставке злочина против човечности. Постепена нормализација таквих ставова увод је у тоталитаран режим који поништава сва људска права. Разлог зашто се такве изјаве инкриминишу јесте да се њиховим ширењем и понављањем не би уобичајили ставови о оправданости злочина и дискриминације. Такве изјаве нису ни на који начин изношење ставова, мишљења и идеја којима се доприноси јавној расправи и стога излазе из оквира слободе говора. Штавише, такве изјаве гуше слободу изражавања јер се не може очекивати мирна и разумна расправа тамо где је уобичајено заговарање истребљења или протеривања читаве националне, етничке, верске, расне или друге групе. Они који себе сматрају припадницима тих група, сасвим разумљиво, неће желети да у таквим разговорима учествују, а они који заговарају њихово истребљење или протеривање  не могу се од тога разумом одвратити јер такви ставови не могу бити разумни, нити се до таквих ставова разумом долази. Сâм окривљени, у случајевима који се слажу са његовим политичким убеђењима, свестан је опасности умањивања и релативизације злочина:

Сходно свему изнетом, предлажемо да надлежно јавно тужилаштво спроведе доказне радње против окривљеног због постојања основане сумње да је извршио кривична дела наведена у кривичној пријави, те да у доказном поступку:

–           саслуша окривљеног,
–           саслуша подносиоца,
–           изврши увид у достављене писане доказе
–           изврши увид у наведене пресуде за ратне злочине

У Београду, 24.9.2020.

пуномоћник подносиоца
адв. Душан Стојковић

ПРИЛОГ 2/: Исечци текста окривљеног из крагујевачког листа ПогледиCategories: Моба

Tags: , , ,

19 replies

 1. Morali bi raditi na reformisanju nastave na Odeljenju za istoriju. Završio sam kurseve za pisanje projekata, orgnizaciju događaja, virtuelnog asistenta, kopirajtera, SEO, internet marketing, email marketing i korisničku podršku kako bih našao posao jer slični kursevi ne postoje na Filozofskom fakultetu. Studenti istorije ne uče muzeologiju i nemaju profesora arhivistike. Sve to je profesorima nebitno, ali je bitno da se mrze i da im studenti plaćaju školarinu.

  9
  39
 2. Ковић **** **** **** О геноциду зна колико и о Азербејџану. Неталентовани политичар.

  10
  92
 3. ………………..На основу члана 280 и 281 Законика о кривичном поступку, подноси се Вишем јавном тужилаштву у Београду као надлежном на основу чланa 14. Закона о јавном тужилаштву и члана 23, става 1, тачке 2 Закона о уређењу судова следећа:

  КРИВИЧНА ПРИЈАВА

  Поднело по овлашћењу М. Ковића, Ортачко адвокатско друштво СТОЈКОВИЋ, из Београда, тим од 8 ( осам ) адвоката чији је мото: „PRUŽAMO JEDINSTVENU USLUGU BAZIRANU NA NAŠEM POZNAVANJU SPECIFIČNOSTI LOKALNIH PRILIKA „ https://stojkovic.rs
  ++++
  Само сам делимично погледао правни основ, па прочитао чланове 280 и 281 Законика о кривичном поступку Републике Србије

  ................................Изазивање опасности необезбеђењем мера заштите на раду
  Члан 280.

  (1) Ко у рудницима, фабрикама, радионицама, на градилиштима или на другом месту рада оштети или уклони заштитне уређаје и тиме изазове опасност за живот или тело људи или за имовину већег обима,
  казниће се затвором од шест месеци до пет година.
  (2) Казном из става 1. овог члана казниће се и одговорно лице у руднику, фабрици, радионици, на градилишту или на другом месту рада које не постави заштитне уређаје или их не одржава у исправном стању или их у случају потребе не стави у дејство или уопште не поступа по прописима или техничким правилима о мерама заштите на раду и тиме изазове опасност за живот или тело људи или за имовину већег обима.
  (3) Ако је дело из ст. 1. и 2. овог члана учињено из нехата,
  учинилац ће се казнити затвором до три године.
  (4) Ако изрекне условну осуду за дело из става 2. овог члана, суд може одредити обавезу учиниоцу да у одређеном року обезбеди постављање, одржавање или коришћење заштитних уређаја.

  Непрописно и неправилно извођење грађевинских радова
  Члан 281.

  (1) Лице одговорно за пројектовање, руковођење или извођење градње или грађевинских радова, које при извођењу тих радова не поступи по прописима или општепризнатим техничким правилима и тиме изазове опасност за живот или тело људи или за имовину већег обима,
  казниће се затвором од три месеца до пет година.
  (2) Ако је дело из става 1. овог члана учињено из нехата,
  учинилац ће се казнити новчаном казном или затвором до три године.

  http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/skupstina/zakon/2005/85/6/reg
  https://www.paragraf.rs/propisi/krivicni-zakonik-2019.html
  http://www.zakoni.rs/krivicni-zakonik/

  За даље, нисам имао воље.
  Желим подносиоцу пријаве много успеха са његовим адвокатским тимом.

  7
  40
 4. @Грешан

  Вероватно омашком, побркали сте лончиће.
  Чланови које сте поставили налазе се у Кривичном законку (који регулише материјално кривично право), а не у Законику о кривичном поступку на који су се адвокати у пријави, а касније и Ви, формално позвали.

  51
  1
 5. Грешан,
  Ви сте поставили параграфов линк до Кривичног законика, а не до Законика о кривичном поступку.

  https://www.paragraf.rs/propisi/zakonik_o_krivicnom_postupku.html

  36
  1
 6. @Грешан: Ако нисте забуном цитирали чланове Законика о кривичном поступку које наводите у свом коментару – ево онда „штофа“ за још једну пријаву, овог пута против адвоката који заступају Ковића – пријаву за саботирање (из злонамере, или незнања) интереса клијента који им је поверио да га заступају. Ако је заиста тако како цитирате – ево онда и „штофа“ за један урнебесни водвиљ о таквом суђењу – јер, можда ни судије нису бољег квалитета од адвоката?

  5
  3
 7. @ Грешан

  Побркали сте законе. Оно што сте ви цитирали су чланови 280. и 281. КРИВИЧНОГ ЗАКОНИКА, а у кривичној пријави се помињу, на почетку, чланови 280. и 281. ЗАКОНИКА О КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ. Ви цитирате материјално-правни закон, а пуномоћници наводе процесно-правни закон.

  У самој, пак, пријави описује се извршење кривичних дела и наводе чланови из Кривичног законика, а то су 387. ст. 4. и 5.

  28
 8. Ковић још само да одбаци Св. Порфирогенита Преписаног и биће 100% наш! 😉
  Остале аутошовинистичке изјаве и коментаре бивших Срба, случајних Срба и осталих ******, не бих коментарисао. Не завређују било каквог труда

  14
  12
 9. @Joван П; @Наташа (стара); @нема шта…; @Родољуб Лазић
  Поштовани,
  Захваљујем на сарадњи, ја сам погрешио, праштајте !

  35
  5
 10. Што се тиче извесних новогебелса-ревизиониста, негатора геноцида над Србима и Јеврејима у Другом св. рату ваља погледати и ове прилоге:

  Denial of genocide of Serbs in the Independent State of Croatia
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  https://en.wikipedia./wiki/Denial_of_genocide_of_Serbs_in_the_Independent_State_of_Croatia
  * * *
  Ernst Zündel
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ernst_Z%C3%BCndel

  14
 11. Neki lajkeri me ne razumeju. Ovi profesori se moraju baviti naukom i obrazovanjem. Samardžić je počeo sukob i Ković želi uzvratiti Samardžiću istom merom. Savetujem im da se iz sudnica vrate na Filozofski fakultet i da ne zovu studente u sud.

  9
  36
 12. Пуна подршка Милошу Ковићу.

  48
  2
 13. Горанко,

  Ти не разумеш добро функцију интелектуалца, а посебно универзитетског професора, у друштву. Ти схваташ студије историје као обуку за возаче путничких возила, као нешто уско занатско. Али универзитетски професор има истовремено два занимања која обавља паралелно: педагошко и научно. Код овог педагошког дела његове професије он није уско ограничен на рад са студентима. Напротив, кад год затреба, од њега се очекује да јавно коментарише догађаје који утичу на просперитет заједнице, било да су ти догађаји позитивни или негативни. Интелектуалац треба и мора да се бави питањима заједнице, као што је то радио недавно преминули амерички професор Стивен Коен.

  И ти као студент историје треба у будућности да утичеш на јавно мнење и да својим коментарима покушаш да укажеш на негативне трендове у друштву, да покушаш да поправљаш ствари. Жалосно је да садашње генерације имају врло низак ниво свести и да их занима само посао и плата. То су генерације од којих друштво неће имати много користи, генерације које су васпитане на западним материјалистичким вредностима.

  Било би жалосно да нико није реаговао на Самарџићеве свињарије и да су оне прошле без коментара. Иначе сам од студената разних генерација чуо врло лоша мишљења о Самарџићу као личности, а ни о његовом професионалном раду нема неких хвалоспева. Загонетка је како је таква сподоба уопште доспела на платни списак Универзитета, а Универзитету не служи на част што таквог човека има на платном списку. Он заузима место неког ко више заслужује да ради на Универзитету.

  60
  3
 14. @Иван Лукић

  Леп Вам је коментар. Поготово ме копка питање са краја Вам коментара – одакле такве особе на факултетима и то мање ни више него на катедри историје?

  Можда је пожељно да професор Ковић, ако то жели, објави тужбу којом су га аутошовинисти тужили за ,,поглед угледа“ или шта су већ навели, верујем да би се могао стећи дубљи увид у психу ових индивидуа.

  У сваком случају, тешко нашој младости и нашим студентима којима моралне сподобе попут Самарџића, Стојановићеве и слични предају, менторишу, усмеравају…

  50
  1
 15. Уместо да јавни тужилац покрене ову ствар, то је принуђен да уради свестан појединац. То значи да тужени има сву подршку државе. Ово суђење ће се претворити у контратужбу. Зато сви заједно морамо дати подршку Ковићу. Тачно је да постоје личне нетрпељивости између двојице професора, али ова ствар превазилази оквире личног. Ако ништа друго, морална обавеза свих којима су свете успомене на невине жртве, који не могу и не желе да трпе тиранију наводних бораца и боркиња за свачија права, осим права Срба, је да својом дужбом поткрепе Ковићеву. Одвратност наступа Самарџића је превршила сваку меру. Он не може никога подучавати историји. Он је чак потрошио и могућност да оде на неки универзитет у Хрватској и тамо продаје своје хвалоспеве усташкој идеологији. ***** ** ***** ** *****. Помозимо себи, својој деци и Ковићу. Удружимо тужбе!

  36
 16. Odakle takve osobe na fakultetima :)))))))))))))))))) Pa, proverite ko su im roditelji.Fakulteti u Srbiji funkcionisu po principu zanatlijskih radnji – porodicni posao sa kolena na koleno, ne mora da bude isti fakultet, ali deca profesora da i sama ne budu na fakultetima, ne biva ! Filozofski su nekada zvali „Fakultet za majku i dete“. „To je Radovanov mali“ :)))))))))))))))) Profesor na fakultetu u Srbiji je jedan od najboljih poslova na svetu, ne radis nista, ako nesto prepricas u dve knjige za zivota, a cesto ni to, ne mozes im knjigu naci, a dobijas pare i jos imas drustveni ugled.Ponekad nemaju ni to zanatsko znanje, puki prevaranti, kupe „posao“ da ne rade nista (znam iz prve ruke, situacija kao iz „Tesne koze“: „Oliver Nedeljkovic – zapamtite to ime!“)!

  33
  1
 17. Веома поштујем проф. др. Милоша Ковића, он је свјетло у тунелу изучавања историје на Филозофском факултету у Београду. Ако овако настави проф. др. Никола Самарџић и његови пајдаши и пајдашице са катедре, српски народ биће крив што је још жив.

  26
  1
 18. Svaka čast profesoru Koviću !!! Najzad se pojavio častan čovek, spreman da se istinom bori protiv decenijama forsiranog komunističkog pokušaja, da prikrije dimenzije hrvatskog ustaškog zločina i neodgovornih sledbenika koji tu nečasnu tradiciju slede i danas !!!

  24
 19. Понашање универзитетских професора мора бити у законским оквирима. Образовање је изузетно значајно јер утиче на будућност земње кроз утицај на формирање свести младих људи, њиховог самопоштовања, а такође и на њихов однос према земљи. Због тога би рад професора, и то још на факултетима које финансира држава из буџета, морао бити оцењиван критеријумима које држава одређује према својим стратегијама и циљевима. Овако изгледа да је положај и деловање професора Самарџића у складу са циљевима непријатеља Србије што указује да смо окупирани на свим нивоима.

  2
  1

Оставите коментар