И Јерменија и Нагорно Карабах прогласили ратно стање

Баку саопштио да је Јерменија гађала азербејџанску војску, док Јереван тврди да су снаге Азербејџана започеле офанзиву ка Нагорно-Карабаху

Погођени азербејџански тенк (Фото: Министарство одбране Јерменије)

Влада Јерменије прогласила је ратно стање и општу мобилизацију због ескалације сукоба у Нагорно-Карабаху, саопштио је премијер ове земље Никол Пашињан.

Пашињан је на Фејсбуку објавио пост у којем је написао да је у земљи проглашено ратно стање и општа мобилизација, преноси ТАС.

Претходно је председник непризнате републике Нагорно-Карабах Араик Артјуњан прогласио ратно стање и мобилизацију свих грађана старијих од 18 година.

Јутрос је јерменски премијер Никол Пашињан рекао да су оружане снаге Азербејџана покренуле офанзиву у правцу региона Нагорно-Карабах и да одбрана ситуацију успешно држи под контролом.

Министарство одбране Азербејџана је саопштило да је Јерменија почела интензивно гранатирање положаја азербејџанске војске и насеља, због чега су оружане снаге ове земље одлучиле да отпочну контра-офанзиву дуж целе линије фронта. Азербејџан је пријавио штету, као и повреде међу цивилима.

Мапа: РТС

Портпарол министарства одбране Јерменије је саопштио да су два хеликоптера и три беспилотне летилице азербејџанских оружаних снага погођени током сукоба у Карабаху, пренео је Танјуг.

Сукоб између Бакуа и Јеревана почео фебруара 1988. године, када је аутономни регион Нагорно-Карабах прогласио отцепљење од Азербејџана.

Током сукоба између 1992. и 1994. године, Азербејџан је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам суседних региона.

Од 1992. године одржавају се преговори о мирном решењу сукоба у оквиру ОСЦЕ Минск групе, којом председавају Русија, САД и Француска.

(Политика, 27. 9. 2020)

Настављају се борбе у Нагорно-Карабаху, погинуо 31 војник

Борбе између снага Јерменије и Азербејџана у региону Нагорно-Карабах наставиле су се јутрос, а обе стране су у тој области распоредиле тешко наоружање, саопштило је данас јерменско Министарство одбране.

Портпарол тог Министарства Артсрун Ованисјан написао је на свом Фејсбуку да су се борбе наставиле и током ноћи и да су оружане снаге Јерменије оствариле значајан успех, али да прекида ватре није било, преноси Тасс. Информативни центар јерменске владе саопштио је да је убијен 31 војник непризнате републике Нагорно-Карабах.

Са друге стране, Министарство одбране Азербејџана саопштило је да су јерменске снаге јутрос гађале град Тертер у Азербејџану, у близини региона Нагорно-Карабах и упозориле да ће бити предузете реципрочне мере.

У недељу, Баку је саопштио да је Јерменија гађала азербејџанску војску, док Јереван тврди да су снаге Азербејџана започеле офанзиву ка Нагорно-Карабаху, а обе стране су пријавиле губитке и људске жртве. И Јерменија и Азербејџан су прогласиле ратно стање, преноси Танјуг.

Потиснута азербејџанска војска

Портпаролка јерменског Министарства одбране Шушан Степањијан изјавио је да је министарство одбране непризнате области Нагорно-Карабах успело да поврати контролу над бројним позицијама које је раније заузела азербејџанска војска.

Нападнута азербејџанска оклопна возила (Фото: Министарство одбране Јерменије)

„Јединице Артсаха повратиле су контролу током борби над областима које су раније изгубили”, рекла је она, преноси Тасс.

Како је рекла, азербејџанске трупе су од јутрос наставиле нападе користећи тешку артиљерију и оклопна возила, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар