Доналд Трамп: Лидери Србије и Косова се грлили у Белој кући

Председник САД изјавио је да су се лидери Србије и Косова грлили у Белој кући и да је било дивно видети их, приликом постизања договора о нормализацији економских односа

Потписивање Вашингтонског споразуме (Фото: Танјуг/Еван Вучи)

На предизборном скупу у савезној држави Пенсилванија, Трамп је поново говорио о свом посредовању између Србије и Косова, као и између Израела и арапских земаља, представљајући бирачима да доноси мир сукобљеним странама и критикујући водеће америчке медије јер о томе не извештавају.

„Косово и Србија су се убијали много година, једноставно су се убијали, не воле се, као Израелци и Палестинци. Ми тргујемо са обе стране, дакле имамо извесну моћ. Рекао сам им, хајде да направимо споразум и створимо економски мир и мир уопште. Дошли су у моју канцеларију да потпишу. Грлили су се, било је дивно видети их. Спасили смо много живота“, казао је Трамп синоћ.

Прошле седмице, на предизборном скупу у Северној Каролини, Трамп је такође рекао да је заслужио Нобелову награду за мир јер је успео да заустави „масовна убијања између Србије и Косова“.

„Сигуран сам да је следећа ствар Нобелова награда за мир. Заустављамо масовна убијања између Косова и Србије. Толико година су се убијали. Престаће да се убијају. Знате, они су то радили стотинама година, додуше под различитим именима“, рекао је Трамп 19. септембра.

Председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти обавезали су се 4. септембра у Белој кући на нормализацију економских односа.

Због постизања тог договора, посланик у парламенту Шведске Магнус Јакобсон номиновао је владе САД, Србије и Косова за Нобелову награду за мир наредне године.

За Нобелову награду за мир 2021. године Трампа је претходно номиновао и норвешки десничар Кристијан Тибринг-Једе, због посредовања у успостављању односа Израела и Уједињених Арапских Емирата.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 28. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар