Шест палми на Калемегдану

Први пут на јавној зеленој површини засађена је егзотична врста која обично краси риве на мору. Клима се променила па је опстанак палми могућ и у нашим крајевима

У нашем граду већ годинама успешно расту смокве, бананe, маслинe… а од јуче су се у наше крајеве „доселиле” и палме. Делује несвакидашње да се ова биљка, коју обично виђамо крај обале уз море, „шепури” и у Београду, али стручњаци кажу да је због промене климе и то могуће. Шест палми засадило је ЈКП „Зеленило Београд” на зеленој површини испред Павиљона „Цвијета Зузорић” на Калемегдану. Ово је први пут да су у Београду, на јавној зеленој површини, засађена ова егзотична стабла.

У парку испред павиљона засађена је врста палме Trachycarpus fortunei. Саднице су веома високог квалитета, висине око три и по метра, једнаког раста, а увезене су из Шпаније. Засађене су у два реда (по три стабла) да би се нагласио улазак у парк Калемегдан и прилаз павиљону.

– Последњих година сведоци смо промене климе, која се полако мења од континенталне и постаје сличнија субмедитеранској. Зиме у Београду постале су благе и без екстремно ниских температура. Због тога се отворила могућност да ми први пут на јавну зелену површину засадимо палме које до сада нису биле карактеристичне за ово наше поднебље. У приватним вртовима годинама уназад налазе се успешно одгајени одрасли примерци различитих егзота, па и палми… Врста палме која је засађена на Калемегдану веома добро, без оштећења, подноси ниске температуре до минус 15 степени Целзијуса – кажу у „Зеленилу”.

Приликом садње примењене су, како кажу у овом предузећу, све потребне технолошке мере. Пажљиво је припремљено земљиште које ће омогућити садницама добре услове за развој. Супстрат који је стављен састоји се од мешавине хумуса и шљунка, да би се обезбедила дренажа. Испод садница постављен је такође дренажни слој, а оне су учвршћене и осигуране такозваним анкерима.

У току зимских месеци стабла палми ће се штитити повезивањем крошње и заштитом дебла од ниских температура.

Наредних дана радници „Зеленила” ће око палми посадити фотинију, лаванду и сезонско цвеће.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Зато што добро подносе ниске температуре саде палме и на Пештеру да би правили качице за сир. А ескими испред иглоа да им држи лед, јер је кренуло глобално отопљавање, па да им не однесе санке, а понајвише у подножју Хималаја, да шерпаси могу да једу урме кад балдишу од ношења терета. Укратко, веома корисна биљка.

    9
    1
  2. Један од ретких потеза актуелне власти који поздрављам. (после подржављења Прибојског ФАП-а, на пример, ма колико његови капацитети били данас скромни, битна је симболика) Док су они претходни бандити посекли онолике платане у Булевару, шатро, стари и болесни, па као такви, склони паду (лагали су све време, онако „коронашки“, дрвеће је било здраво, видело се на пресеку) угрожавају безбедност пролазника и возача. За то време је дотрајало дрвеће, приликом и најмањег невремена, падало по паркираним возилима, али далеко од занимљивих локација где је имало шта да се „опере“. Нека Београд поново озелени, и буде онакав каквог га памтим из детињства. Што више оваквих акција!

    1
    7

Оставите коментар