Конституисана Скупштина Црне Горе, Бечића за председника предложио ДФ

На конститутивној седници верификовани су мандати 81 посланика

Алекса Бечић (Фото: ИН4С)

ПОДГОРИЦА – На данашњој конститутивној седници новог сазива Скупштине Црне Горе посланик Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић је саопштио да ДФ за председника Скупштине предлаже лидера коалиције „Мир је наша нација” Алексу Бечића, а за мандатара будуће владе Здравка Кривокапића, носиоца листе коалиције „За будућност Црне Горе”.

„Нас не интересују фотеље, интересује нас само будућност Црне Горе и свих њених народа”, казао је Кнежевић.

На конститутивној седници верификовани су мандати 81 посланика.

Коалиције „За будућност Црне Горе”, „Црно на бијело” и „Мир је наша нација” имају већину од 41 посланика да формирају нову владу и да после 30 година пошаљу Демократску партију социјалиста у опозицију.

Социјалдемократе и Бошњачка странка су освојиле по три мандата, СДП два, „Црно на бијело” четири, „Албанска коалиција – Једногласно” један мандат, ДПС 30, коалиција „За будућност Црне Горе” 27, „Албанска листа” један, и коалиција „Мир је наша нација” десет мандата.

Председник Државне изборне комисије Алекса Ивановић казао је да су све изборне радње спроведене у складу са законом и да представници међународних организација који су пратили изборе и нису утврдили веће неправилности. Изборе је пратило и 35 акредитованих медија је, рекао је он.

Председавајући, најстарији посланик, Миодраг Лекић, из коалиције „Мир је наша нација”, казао је да „нова власт не треба да свој легитимитет заснива на негацији свега урађеног пре”, али да „оно што је негативно, захтева радикалан дисконтинуитет”, преноси Бета.

„Неће бити реваншизма, али ће бити реализације Поглавља 23 и 24. (у преговорима о пријему у ЕУ) која се односе на владавину права. Не би било добро да бркамо те обавезе и да знамо да смо дужни да градимо црногорско друштво према европским стандардима и традиционалном црногорском идеалу да се гради земља као поштена кућа”, рекао је он.

Истакао је да очекује да ће Скупштина бити „место плурализма, легитимног, конфронтација идеја, али и место синтезе, договора. Све што је интерес Црне Горе потребно је да овде постигнемо као консензус – то нисмо имали раније”, казао је Лекић.

На седници су и омбудсман Синиша Бјековић, председница Врховног суда Весна Меденица, председавајућа Уставног суда Десанка Лопичић и в.д. врховног државног тужиоца Ивица Станковић. Није присутан председник Републике Мило Ђукановић.

Представници три партије које имају парламентарну већину, нису јуче на састанку с митрополитом Српске православне цркве Амфилохијем успели да се договоре око ресора у новој влади, а ни о томе да Кривокапић буде мандатар за састав нове владе. Вијести су објавиле да је Кривокапић био неприхватљив управо ДФ-у, кључној странци која чини коалицију коју он предводи, што је Кривокапић демантовао.

Кривокапић је синоћ потврдио да су на састанку тражили да носилац листе „Црно на бијело” Дритан Абазовић објасни захтеве који су „очигледно раније били договорени” којима „тражи све кључне ресоре у Влади”: министарства унутрашњих послова, одбране, спољних послова и правде, као и Управу полиције, АНБ, Војно обавештајну агенцију.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

1 reply

  1. А шта, завршила се Медојевићева шта-нам-раде-чипују-нас-5Г-бодилбилдербергом-из-Давоса епизода? Најјаче је кад ликови из те НВО 1.0 приче – пошто привремено захладе с њом – открију Нарнију алтернативног Јутјуба па онда мисле да је то српска прича.

    1
    2

Оставите коментар