Нападачи на Борка Стефановића осуђени на вишегодишње казне затвора

Виши суд у Крушевцу осудио је тројицу нападача на Борка Стефановића, Бобана Јовановића и полицајца Дејана Палибрка

Борко Стефановић (Фото: Н1)

Судско веће Вишег суда у Крушевцу осудио је Милоша Шапоњића на јединствену казну од четири године затвора, а Марка Живковића и Данијела Гмијовића на три и по године затвора због напада на потпредседника Странке слободе и правде Борка Стефановића 2018. године.

Шапоњић је осуђен на јединствену казну од четири године затвора за насилничко понашање, наношење тешких телесних повреда и напад на службено лице, односно полицајца Дејана Палибрка, док су на по три и по године затвора осуђени су Живковић и  Гмијовић.

Судија Драган Здравковић оценио је, у изрицању пресуде, да је тужилац доказао да су тројица окривљених рукама и ногама напали учеснике скупа и да су им нанели тешке телесне повреде, као и службеном лицу које је било на дужности.

Судија је оптуженима при изрицању пресуде рекао да су имали и неку врсту бенефита, с обзиром на то да је  закон у међувремену дорађен, те да се инцидент догодио нешто касније, били би осуђени на много дуже затворске казне.

„По новом кривичном закону, који је ступио на снагу 1. децембра 2019. године, за поменута дела предвиђене су знатно веће казне“, додао је Здравковић уз напомену да изречене пресуде имају „репресивно али и превентивно дејство“.

Подсетимо, Шапоњић, Живковић и Гмијовић су 23. новембра 2018. године, напали Борка Стефановића, Бобана Јовановића из Крушевца и полицајца Дејана Палибрка, испред МЗ Расадник у Крушевцу.

Палибрк је на лицу места препознао Гмијовића и Живковића, а и сам је задобио лакшу телесну повреду, када је спречио Шапоњића да удари Стефановића који се налазио на земљи.

Бобан Јовановић једини је присуствовао изрицању пресуде, и није било никог другог од окривљених или оштећених. Новинарима испред суда је рекао да је данас завршен само први круг, и да није задовољан пресудом, јер сматра да је напад у Крушевцу био покушај убиства Борка Стефановића, а не насилничко понашање.

„Нисмо задовољни изреченом пресудом јер сматрамо да је ово био покушај убиства Борка Стефановића и мене. Казне су запањујуће мале, поготово јер је нападнуто и службено лице. Оваквом пресудом шаље се порука да могу да шетају мојим градом, нашим градом и некажњени врше кривична дела“, казао је Јовановић.

Сва тројица нападача су и раније осуђивани, а један од оптужених Гмијовић, како су писали медији, био је сарадник крушевачког криминалца Горана Обрадовића Суше, који је убијен крајем септембра 2014.

Напад на Стефановића у Крушевцу покренуо је протесте „Стоп крвавим кошуљама“ који су прерасли у вишемесечне грађанске протесте широм Србије под слоганом „Један од пет милиона“.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 6. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар