Петер Стано: Без вештачких рокова за завршетак дијалога, али не треба ићи у недоглед

На крају крајева битно је да дођемо до успешног завршетка, а то је свеобухватни правно ообавезујући споразум, каже портпарол ЕУ

Петер Стано (Фото: Анадолу агенција)

Европска унија не поставља вештачке датуме за финализацију договора између Београда и Приштине, али није заинтересована ни за бесконачно одуговлачење овог процеса, изјавио је данас портпарол ЕУ Петер Стано, преноси Танјуг. Овој изјави претходили су наводи саветника косовског премијера да су немачка канцеларка и француски председник поручили да дијалог Београда и Приштине треба да се заврши до краја ове године.

Брисел не жели да коментарише „интерпретације приштинских званичника“ о томе шта су „рекли или нису рекли“ председник Француске Емануел Макрон и канцеларка Немачке Ангела Меркел када је реч о трајању дијалога, поручио је на данашњој конференцији за штампу портпарол ЕУ.

Он наглашава да је ЕУ ту да олакша договор Београда и Приштине, а не да намеће рокове или решења.

„Интерес ЕУ је да се помогне обема странама да дођу до заједничког решавања и правно обавезујућег договора о нормализацији, а време потребно за то је у рукама Београд и Приштине“, изјавио је портпарол ЕУ.

На питање Танјуга о методологији која се очекује када је реч о примени договорених споразума у односу на очекивани финални споразум, Стано поручује да је најбитније довести дијалог до ”успешног краја”.

„У процесу смо који треба да узмемо ‘корак по корак’ и без објашњавања о процедурама и детаљима о томе шта иде прво, а шта друго. На крају крајева битно је да дођемо до успешног завршетка, а то је свеобухватни правно обавезујући споразум“, каже Стано.

Овај представник ЕУ данас није желео да коментарише најаве из Приштине о томе да „нема примене појединачних споразума“ све док не дође до ”финалног признања Косова од стране Србије”.

Међутим, Стано је јуче поводом најава које стижу из Приштине да ће се споразум о ЗСО применити тек по постизању финалног споразума са Београдом, поручио да је у питању „међународна обавеза Приштине” која чека примену од 2013. године.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 19. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар