N1: Смењени начелници ВМА који су подржали проглас Уједињени против ковида

Оно што је заједничко свим смењеним начелницима јесте њихова подршка отвореном писму које су Влади упутили лекари окупљени у групи „Уједињени против ковида“

Војно медицинска академија (Фото: А. Васиљевић)

Начелници две клинике и једног института на Војномедицинској академији (ВМА) смењени су са својих функција, а решења о смени уручена су им у среду, 16. септембра, сазнаје N1 из извора блиских сада већ бившим начелницима.Смењени су начелник Института за медицинска истраживања проф. др сц. мед. Данило Војводић, начелник Клинике за ургентну интерну медицину проф. др Слободан Обрадовић и начелница Клинике за кожне и полне болести проф. др сц. мед. Лидија Кандолф Секуловић.Званичну потврду ове информације нисмо успели да добијемо, а према нашим изворима, у последњих неколико дана смењено је укупно седам начелника са ВМА.

Оно што је заједничко свим смењеним начелницима јесте њихова подршка отвореном писму које су Влади Републике Србије и осталим надлежним институцијама упутили лекари окупљени у групи „Уједињени против ковида“.

Подсетимо, група од 350 лекара у прогласу објављеном 21. јула оштро се оградила од републичког Кризног штаба за борбу против ковида-19 и затражила његову смену, наводећи да се Србија нашла у јавно-здравственој катастрофи.

Почетком септембра, иницијатива „Уједињени против ковида“ прерасла је у удружење грађана истог назива, а број лекара који су својим потписима подржали отворено писмо повећао се на скоро 3.000.

Никола Којић

(Н1, 17. 9. 2020)

Министарство одбране: Смене на ВМА су део организационих промена у војном здравству

Министарство одбране Србије је поводом вести о смењивању начелника неких клиника Војномедицинске академије у Београду саопштило да су у целокупном војном здравству у току организационе промене.

У оквиру тих промена које су у складу с потребама Војске, војних и цивилних пацијената, биће „бројног померања кадра”, најавило је Министарство.

„Нико неће остати без посла, а распоређивање и избор кадра је унутрашње питање система, руковођења и командовања и засновано је искључиво на потребама службе”, наводи у саопштењу Министарство одбране, преноси Бета.

Министарство указује да „на то нису и неће утицати писање медија, којима остављамо право да се баве политиком”.

ТВ N1 је објавила да је последњих дана смењен низ начелника ВМА којима је заједничко да су подржали отворено писмо које су Влади Србије упутили лекари окупљени у групи „Уједињени против ковида” који су затражили смену Кризног штаба Владе за борбу против ковида-19.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар