Писмо 350 лекара: Укидање епидемиолошких мера због избора уздрмало здравствени систем

Тражимо да се стане на пут застрашивању и политизацији који ометају добру праксу и нарушавају лично достојанство здравствених радника

Група од око 350 лекара окупљених у неформалној групи „Уједињени против ковида“ у отвореном писму упућеном Влади Србије и осталим надлежним институцијама оштро се оградила од републичког Кризног штаба за борбу против ковида-19 и затражила његову смену, наводећи да се Србија нашла у јавно-здравственој катастрофи.

Лекари који су својим потписима стали иза отвореног писма захтевају и да се формира нови Кризни штаб, да се истраже наводи о заташкавању података, као и да се „стане на пут застрашивању и политизацији који нарушавају лично достојанство здравствених радника“.

Као лекари који су положили заклетву у којој, између осталог, пише „одржаваћу свим силама част и племените традиције лекарског звања“, потписници прогласа сматрају да им је „морална и професионална обавеза да укажу на озбиљност ситуације у којој се налазе“.

„Наша људска и професионална реакција на стварност са којом се медицински радници свакодневно сусрећу у свом раду довела је до ове иницијативе“, навела је ова група лекара.

Како су истакли, технички организатори су први потписници прогласа. „Не постоје формални организатори мимо потписника прогласа, и он припада свима нама“, нагласили су иницијатори, додајући да иницијатива остаје отворена за све лекаре који својим потписима желе да пруже подршку настојању да се врати поверење грађана у здравствени систем Србије

Отворено писмо које је досад потписало више од 350 лекара из здравствених установа широм Србије преносимо у целости:

„Ми, доле потписани медицински радници Републике Србије, одлучујемо се на јавно иступање јер не видимо друго решење за јавно-здравствену катастрофу у којој се наша држава налази. Не само Хипократова заклетва, већ и општа етика налаже да укажемо на проблеме који су здравствене раднике довели у ову ситуацију и отежавају им даљи рад. У интересу је јавности да се ови проблеми истраже, одговорни појединци и институције процесуирају и направе кораци ка здравственом систему без страха и преваге политике над стручношћу.

Потпуно попуштање противепидемијских мера у предизборном периоду (митинзи, утакмице, турнири, прославе и сл.) довело је до губитка контроле над епидемиолошком ситуацијом и то се никако не може оправдати стручним мотивима. Конфузија поводом броја оболелих и преминулих је изазвана неслагањем са статистичким и епидемиолошким очекивањима, сазнањима из свакодневног рада, те контрадикторним изјавама у јавности. Све то је озбиљно уздрмало здравствени систем и нарушило поверење и грађана и здравствених радника у исти. Из тог разлога желимо да се оштро оградимо од републичког Кризног штаба за борбу против ковида-19.

Тражимо:

 • Да се јавности објасни надлежност над базом иза ковид портала.
 • Да се организује поступак поузданог утврђивања броја заражених, оболелих и умрлих од ковида-19, како у општој популацији, тако и међу здравственим радницима.-
 • Независну истрагу; уколико се утврди да су подаци били намерно заташкавани, за одговорне који су у томе свесно и намерно учествовали треба тражити професионалну, а и сваку другу одговорност.
 • Да одговорност за насталу штету преузме Кризни штаб у целини.
 • Да се формира нови Кризни штаб који би чинили експерти са доказаним стручним и моралним квалитетима. Јавности и новим члановима би под хитно требало разјаснити узроке неуспеха тренутног Кризног штаба.
 • Да се стане на пут застрашивању и политизацији који и иначе, а нарочито у епидемији, ометају добру праксу и нарушавају лично достојанство здравствених радника.

Позивамо власти да брзо реагују, у складу са тешком тренутном ситуацијом. Позивамо грађане да поштују епидемиолошке препоруке упркос њиховом касном доласку. Позивамо колеге да стану уз нас, јер једини начин да победимо страх који влада у здравству је да сви станемо заједно.

Само заједно можемо помоћи једни другима. Само заједно можемо помоћи грађанима Републике Србије у овој борби. Борба против ковида је заједничка борба. Уједињени против ковида“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Н1/НСПМ, 21. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Још један покушај да се људи убеде да је „експеримент КОВИД-19“ за њихово добро…
  Неким лекарима много смета што сад морају да раде а не као за време ванредног стања ни невиде своје пацијенте….
  Овогодишњи напад „КОВИД -19“ може се описати као лакши облик грипа обзиром на стварну клиничку слику код већине оболелих…
  Бар тако каже статистика, и то она службена…

 2. Апел наведених душебрижних лекара подсећа на апел 100 и нешто особа са дипломом историчара који су тражили да се забрани помињање лика и дела Милоша Милојевића. Ако се заиста брину о здрављу својих сународника, прво и основно што треба је да захтевају да се прекине са „праксом“ да узрок смрти не утврђују више патолози обдуценти него неко други, што је преседан у историји медицине. Срећа па постоје неки лекари у Немачкој али и у другим земљама који су се оглушили о овакву наредбу СЗО и тиме унеколико сачували част струке.

 3. @Птичији, свињски, слепомишији (панголински) грип…: Потпуно је конфузна ова мисао: „Ако се заиста брину о здрављу својих сународника, прво и основно што треба је да захтевају да се прекине са „праксом“ да узрок смрти не утврђују више патолози обдуценти него неко други, што је преседан у историји медицине“.
  Шта се овим хтело казати?
  Ко су ти “неко други“?
  И – шта би у том случају био “преседан“?
  Где је то пракса да узрок смрти у овој епидемији одређују само патолози?
  Обдукције умрлих од КОВИД-19 се не врше рутински, али кад се врше, резултати су јасни: тешка оштећења плућа и честа интраваскуларна коагулација крви.
  Критеријуми СЗО за постављање дијагнозе КОВИД-19 су јасни. Они могу да буду евентуално и погрешни, али нису смушени, као што овај коментатор, изгледа, предлаже…
  Ко су то “неки лекари у Немачкој али и у другим земљама који су се оглушили о овакву наредбу СЗО и тиме унеколико сачували част струке“?
  Ја бих евентуално потписницима тог потпуно оправданог писма предложио и да захтевају још и следеће:
  Постављање следећих питања, јер до сада потпуно изостаје из обавештавања јавности (а сигурно, и самих лекара) о болничком лечењу болесника који болују од КОВИД 19 су:
  1. Који су то стандардни лекови које по стручном консензусу српски лекари (треба да) примењују у болничком лечењу КОВИД-19 ?
  2. Да ли у земљи постоји јединствени протокол за лечење?
  3. Да ли српске болнице учествују у међународник клиничким тестовима лечења КОВИД-19?
  Осим тога – који проткол треба примењивати за кућно лечење пацијенета који немају јако итражене симптоме КОВИД-19?
  Да ли је ико у земљи надлежан да одговори на ова питања – а ако ико, онда ко?

 4. „Стари доктор“
  „Шта се овим хтело казати?“ Шта вама није јасно у мојем питању?! Да ли треба да преведем на холандски – да вам не буде немушто? Хајде обрнуто: ко по вама треба да обавља обдукције и одређује узроке смрти а да нису патолози? Можда молекуларни микробиолози, као у С. Македонији где су особи погинулој у саобраћајној несрећи узели брис из грла и написали да је жртва Covid-a; или можда представници СЗО и „стручњаци“ од Била Гејтса финансираног и јединог на свету за крунског вируса позваног Џон Хопкинс универзитета? За промену, нека се јави више неки лекар из Ковид центра и каже шта се ради тамо, како се дијагнозе пнеумоније постављају и како се таква стања лече.

 5. … ово дописивање,
  @П, С, СМ (ПГ) грип и
  @стари доктор.

  На почетку да кажем да изворе нећу наводити.
  Ко жели неке ће наћи лако (заведени званично, прошли корз писарницу, изречени у етар) а неке мало теже до никако, нарочито усамљене гласове појединих лекара који су систематски уклањани са „друштвених“ мрежа. Коме овај принцип смета – не мора да чита даље.

  Елем,
  изгледа да поимање ове заразе понајвише зависи од тога до којих се (тачније чијих) извора података може и жели доћи.

  Управо у том смислу Струка се (не само домаћа) прилично обрукала, по мени и Кризна а и ова која дописује. И једна и друга, свака у своје време, показале су да су прости чиниоци у пирамиди моћи, углавном пар степеника испод политичара а неколико спратова ниже од произвођача исцељујућих материја.

  Избор тренутка за дописивање је занимљив. од самог почетка (март, април), постоје врло дисонантни тонови од стране генетичара, виролога, лекара, медицинских статистичара, епидемиолога. Није првина да лекари појединачно, у паровима или већим групама јавно обзнањују своје неслагање са методама утврђивања, превенције и лечења везаним за Ковид 19 па ни то да се директно обраћају Кризним штабовима матичних држава.

  Ако пођемо од тога да су сви изнети захтеви лекара на месту прво питање је шта су чекали до сада?

  Друго питање је садржај: од шест захтева три се односе на статистику, два на кризни штаб и једно на застрашивање и политизацију. Ово делимично враћа и на претходно питање: то је спорно од кад?
  Од јуче, прекјуче? Од деведетсетих? Или од кад је неколико десетина хиљада изашло на улице, између осталог и због опет најављеног заточеништва?

  Да ли ови захтеви могу да се упореде са питањима која поставља @стари доктор „јер до сада потпуно изостаје из обавештавања јавности (а сигурно, и самих лекара)“ ?
  Питања старог доктора су сигурно део питања која би сваки лекар требало да постави инстинктивно у датим околностима. Поготово у ванредном стању.

  Да сам лекар сигурно бих поставио барем још неко питање, углавном не због себе већ да их јавност чује, чисто лекарске етике ради:
  – на присуство ЧЕГА се тачно раде тестови?
  – зашто се технологија обраде узорака (тестова) такође до детаља не објави?
  – где је граница између „преминуо СА ковидом“ и „преминуо ОД ковида“?
  – обавезна вакцинација?
  – лековитост и нуспојаве кућног притвора?

  Уз све речено, (не)везано за лекарску професију, чудан тон целој причи даје и то што се опет као канал трансмисије јавља N1. Само ишчитавање Писма неодољиво је подсећало на прекид утакмице на Пољуду кад је објављено да је умро друг Тито.

  Чудна појава ово дописивање.

Оставите коментар