Предраг Кон: По повратку из иностранства грађани да попуне електронски здравствени картон

Oнај ко се бахато понаша и доведе до заражавања других особа, нарочито са трагичним последицама, не може да избегне оно што у закону пише, каже др Кон

Предраг Кон (Фото: Бета/Влада Србије/Слободан Миљевић)

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да ће грађани који се у Србију враћају из епидемиолошки ризичних земаља од петка имати обавезу да се електронски пријављују здравственом систему, тако што ће сами убацивати личне податке у свој електронски здравствени картон, као и да имају обавезу да се јаве у ковид амбуланте само у случају појаве симптома респираторне инфекције.

Кон је гостујући данас на РТС-а рекао да ова пријава већ постоји као тест самопроцене на порталу Е-здравље, и да се очекује да ће систем електронског пријављивања за оне који се враћају из ризичних земаља почети са радом од петка.

„Једина обавеза сваког грађанина је пријава кроз тај портал. Убацују се лични подаци и након тога се извршава пријава у којој ће писати када је та особа прешла, и на ком граничном прелазу. Ако та особа добије неке тегобе, у свакој ситуацији повишене температуре, губитка чула мириса, укуса и респираторних тегоба, одмах треба да се јави у ковид амбуланту“, казао је Кон.

Кон је навео да је здравствени надзор на такав начин завршава десет дана након пријаве, када је потребно да се грађани одјаве.

„Битно је да буду пријављени. Ово је једна од мера где се не подразумева да ће казна бити главни начин борбе, али онај ко се бахато понаша и доведе до заражавања других особа, нарочито са трагичним последицама, не може да избегне оно што у закону пише“, рекао је Кон.

Према његовим речима, они који се не буду пријављивали а доведу до заражавања других људи, нарочито ако дође до трагичних последица, подлежу казнама због довођења у опасност здравља становништва Србије.

„Систем електронског пријављивања је направљен тако да се све завршава за 30 секунди“, казао је Кон.

Према његовим речима, Кризни штаб за сузбијање епидемије корона вируса је проценио да ће ова метода контроле епидемије бити изводљива, за разлику од увођења самоизолације или ПЦР тестирања за све који се враћају из ризичних земаља, за које је процењено да неће бити могуће њихово спровођење.

На питање да ли се у наредном периоду очекује повећање броја заражених корона вирусом, с обзиром на процену да ће се у Србију недељно са одмора у другим земљама враћати око 50.000 људи, Кон је рекао да „ризик дефинитивно постоји, али да не очекује неко драматично повећање“.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 17. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар