Сем Фабрици: Подршка правима ЛГБТИ – подршка правима свих људи

Поводом 10 година од одржавања прве Недеље поноса у Србији, Фабрици рекао да је Србија учинила неколико корака у правом смеру 

“Парада поноса“ у Београду (Фото: Политика/А. Васиљевић)

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици изјавио је данас у Београду да је веома важно подржавати ЛГБТИ права.

То треба чинити стално, не само током Прајда, рекао је он истичући да је подршка права ЛГБТИ заједнице подршка права свих људи, саопштио је ЕУ инфо центар.

„Недеља поноса и сродни догађаји значајни су јер шаљу поруку да сви грађани, без разлике, имају иста права и слободе, укључујући право на мирно окупљање и слободу изражавања”, изјавио је амбасадор Фабрици који је поводом почетка београдске Недеље поноса посетио Прајд инфо центар у Београду.

Поводом 10 година од одржавања прве Недеље поноса у Србији, Фабрици је рекао да је „Србија учинила неколико корака у правом смеру” – за поштовање права ЛГБТИ особа, али да треба „још много да се уради”.

„Стратегија за борбу против дискриминације још недостаје, напади на ЛГБТИ особе и даље се догађају, понекад без одговарајуће истраге, а у неким случајевима чак и без икаквог поступања, што је неприхватљиво”, указао је шеф Делегације ЕУ у Србији.

У разговору са активистима, размотрио је положај и специфичне потребе ЛГБТ удружења у Србији. Указано је на питање безбедности, као и на питања услова рада и одрживости удружења услед економске кризе и пандемије.

„Важно је наставити с напорима на стварању друштва у којем ће сви људи, без обзира на разлике и специфичности, живети слободно и сигурно”, истакао је Фабрици.

„ЕУ не даје само политичку подршку борби за ЛГБТИ права, већ спроводи и пројекат усмерен на борбу против насиља и дискриминације ЛГБТИ особа. Подршка ЛГБТИ права је подршка права свих људи”, закључио је амбасадор.

Услед пандемије корона вируса, Недеља поноса у Србији је ове године онлајн, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар