Унија Црногораца Косова од нове Владе Црне Горе очекује решење њиховог статуса

Унија Црногораца Косова затражила је да нова парламентарна већина помогне у побољшању њиховог положаја

Фото: РТВ Будве

„Наш народ је до сада опстајао и остајао на овим просторима искључиво захваљујући помоћи из Србије док су нас Владе Косова и Црне Горе од 2008. године у највећој мери само обмањивале и при том били креатори уставног етноцида над 28.000 косовских Црногораца”, поручили су из Уније Црногораца на Косову, у очекивању да ће се нова влада Црне Горе „озбиљно и суштински“ посветити решавању њиховог „недопустиво тешког положаја на Косову“.

Из Уније Црногораца сматрају да ће њихов живот на Косову, првенствено побољшати повлачење амбасадора Диноше и секретара, које, како су навели у саопштењу, нико од њих не познаје, „иако му је у опису посла брига о дијаспори”.

Затим, како су истакли, треба „појачати и бројчано и кадровски“ амбасаду Црне Горе на Косову, „озбиљним дипломатама и професионалцима”.

Један од корака у решавању уставно-правног положаја Црногораца на Косову и адекватне заступљености у скупштини, како наводе, је тај да косовска влада „под хитно“, започне са имплементацијом Стратегије за интеграцију и афирмацију црногорске заједнице коју је усвојила 2016. и која је од тада до сада, само мртво слово на папиру, нагласили су.

Сачувати и учинити функционалним Развојни центар Петар II Петровић Његош у Приштини, инсистирати на заштити православних гробаља, вратити насилно одузету имовину, обновити порушене и запаљене куће, створити услове за одрживи повратак, излистали су из Уније друге захтеве.

Такође сматрају да је неопходно да нова Влада заједно са Београдом и Приштином заштити православне храмове и да цркви треба вратити одузету имовину у складу са Уставом и одлуком косовског Уставног суда.

„Четврти корак је унаприједити економску и културну сарадњу са Косовом, а кроз модел Мини Шенгена”, додали су.

Подсећамо, 30. августа одржани су парламентарни избори у Црној Гори на којима су након више од 30 година власти странке ДПС, Мила Ђукановића, носиоци три опозиционе листе Здравко Кривокапић, Алекса Бечић и Дритан Абазовић освојили већину.

Влада још увек није формирана, међутим, лидери опозиционих странака потписали су преамбулу коалиционог споразума са основним принципима међу којима су – да се неће мењати грб, застава нити химна Црне Горе, али и да нова влада неће разматрати повлачење признања Косова.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 13. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар