Ноје цирхер цајтунг: Бабарога – зашто нас Новак Ђоковић толико провоцира

Запањујућа је огромна разлика у односу на нежан приступ Федереру

Новак Ђоковић на Вимблдону 2020. (Фото: Tennis World)

„Критика на рачун Новака Ђоковића је делом разорна и тиме претерана, посебно у Швајцарској. Запањујућа је огромна разлика у односу на нежан приступ Роџеру Федереру“, пише Ноје цирхер цајтунг у недељном издању.

„Новака Ђоковића млате као врећу са песком“, пише најугледнији швајцарски лист под насловом: „Бабарога: Зашто нас Новак Ђоковић толико провоцира“.

Наводећи да Ђоковић редовно изазива непријатељске реакције, лист подсећа на склоност најбољег тенисера света „којекаквим гуруима“, на то да се супротстављао вакцинацији и био лакомислен у односу према пандемији.

„Пре недељу дана се на Ју Ес Опену показао као прзница која је фрустрирано одаламила лопту, а ова је глупаво погодила једну линијску судију па је Ђоковић дисквалификован. Доба короне за Ђоковића тече по Марфијевом закону.“

Новинар Филип Берч подсећа на написе у швајцарској штампи након Адрија тура, када се писало да ће „име овог Србина ући у спортску историју“ јер је умислио да „попут Бога стоји изнад закона природе“ и изазвао „много патње која ће могуће довести и до смртних случајева“.

Новак Ђоковић на Адриа туру (Фото: Essentially Sports)

„То је тон којим се пише о Ђоковићу и којим му се суди. Ништа се не може рећи против критичког проматрања његовог делања. Али запањујућа је огромна разлика у односу на нежан приступ Федереру. Наравно, тенисер из Базела даје релативно мало повода за нападе и спретно се представља у јавности. Највише поларизује својим грађевинским подухватом (огромна вила на Циришком језеру, прим. Дојче велеа), који је понеком сународнику превише разметљив. Али иначе мало ко преиспитује једину швајцарску светску звезду“, пише даље Ноје цирхер цајтунг.

„Када је Федерер домаћин свог Лејвер Купа или када се као филантроп указује у Јужноафричкој Републици или представља нови модел патика, и критички медији постају питоме ПР агенције у служби тениског величанства“, критикује се у тексту.

Разлика у односу према Федереру и Ђоковићу је распирена тиме што многи у Швајцарској у српском тенисеру виде „претњу, спортског агресора који сеже за највећим рекордом њиховог највећег хероја. Ко је освојио највише грен слемова, ко је провео највише седмица као светски број један? Још увек Федерер. Али ускоро би то могао да буде Ђоковић“, пише лист.

Извор: Снимак екрана/Ноје цирхер цајтунг

Даље се наводи да Рафаел Надал није примерен да буде таргетиран јер је љубазан према Федереру и са њим уједињен против Ђоковића. „А Надалова домовина – Шпанија! Мајорка! Летовање! – има позитивне конотације за разлику од Србије, нације чији је имиџ пропатио од југословенских ратова.“

Филип Берч текст закључује овако: „Ђоковићеви успеси и грешке изазивају много шовинистичког узбуђења. У Србији. Али исто и у Швајцарској.“

Приредио: Немања Рујевић/Дојче веле

Наслов и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 13. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. redakcijo, sve pohvale za prenosenje ove reportaze . Stvarno ste hitri, informativni, aktuelni.

 2. Strengthening the beauty

  Strengthening the beauty
  Of the soul,
  I know, it’s my duty.
  All in all.

  Loosening my muscles
  And, I must say,
  Loosening my temper
  Is the wright way.

  For aiming a target,
  On a misty hill,
  Sharp sight is required,
  As a strong will.

  Don’t draw sketches,
  Just go
  To win matches,
  Down the flow.

  Momcilo

Оставите коментар