Вијести: Разлаз у ДПС-у, Милица Пејановић Ђуришић прави нову странку

Пејановић Ђуришић се на тај потез одлучила јер сматра да је њена досадашња партија потрошена као бренд због низа афера

Милица Пејановић Ђуришић (Фото: ИН4С)

Милица Пејановић Ђуришић, која је један од оснивача Демократске партије социјалиста, након 30 година напушта ту партију и планира да оснује нову странку, сазнају “Вијести“ из више извора.

Пејановић Ђуришић је дуго година била један од симбола ДПС-а заједно са предсједником Милом Ђукановићем и сада одбјеглим Светозаром Маровићем, а актуелна је амбасадорка Црне Горе при Уједињеним нацијама.

Према информацијама „Вијести“ из кругова блиских руководству ДПС-а, Пејановић Ђуришић се на тај потез одлучила јер сматра да је њена досадашња партија потрошена као бренд због низа афера и да је паметнији правити нову странку него улазити у „тучу” око тога ко ће евентуално замијенити Ђукановића.

Очекује се да ће формални потези почети након конституисања нове власти, а простор за дјеловање се види у дисолуцији ДПС-а, те у очекиваној силазној путањи Социјалдемократа након одласка у опозицију, али и чињеници да је Социјалдемократска партија на недавним изборима једва прешла цензус.

Мило Ђукановић, изборна ноћ 30. 8. 2020. (Фото: Стево Васиљевић/Ројтерс)

„Вијести“ сазнају да би партија требало да буде лијевог центра и да је Пејановић Ђуришић већ разговарала са потенцијалним будућим сарадницима и партнерима, међу којима је бивши премијер Игор Лукшић.

Наводно се састала и размијенила мишљења и са потпредсједником СДП-а Рашком Коњевићем и челником коалиције “За будућност Црне Горе“ Здравком Кривокапићем са којим се познаје са Универзитета Црне Горе.

Судбина ДПС-а као судбина СПС-а?

Више извора „Вијести“ навело је да у руководству ДПС-а страхује да ће доживјети судбину Социјалистичке партије Србије Слободана Милошевића која је након губитка власти пала на око десет одсто бирачког тијела.

Чињеница да се Ђукановић отарасио особа које су му се супротстављале, сада остављају партију без човјека који би је могао реформисати, као што је то урадила Хрватска демократска заједница у Хрватској након Фрања Туђмана, па је остала на врху политичке сцене.

Да су односи у ДПС-у затегнути говоре и информације „Вијести“ да је у изборној ноћи, након што је постало јасно да су избори изгубљени, дошло до тешких ријечи између старог и новог кадра и да је та препирка трајала све док се није појавио Ђукановић. Услиједило је, објашњава извор из врха ДПС-а, храбрење да је ипак освојено појединачно далеко највише гласова – 140 хиљада, али је на то Ђукановић наводно одговорио да „ту нема ни 70 хиљада стварних гласова“.

Мило Ђукановић и Милица Пејановић Ђуришић (Фото: Саво Прелевић/Вијести)

Како је „Вијестима“ појашњено, мисли се на очекивану базу у наредном периоду када ДПС више не буде вршио власт, када се очекује одлив доброг дијела чланова и сигурних гласача.

У ДПС-у наводно чак страхују и да су неки са посланичке листе који се налазе међу првих 30 у преговорима да напусте партију. Врх партије је за анализу изборних резултата и стратегију дјеловања из опозиционих клупа одредио члана ужег предсједништва Брана Гвозденовића, који се у јавности перципира као један од „кандидата“ за процесуирање због умијешаности у читав низ афера које су потресале ту партију претходних година.

Ђукановићев ДПС изгубио је власт након три деценије и освојио тек око 35 одсто гласова на изборима 30. августа, што је најгори резултат те партије од оснивања.

Формирање нове Владе најавиле су до јуче опозиционе коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравка Кривокапића, „Мир је наша нација“ Алексе Бечића и „Црно на бијело“ Дритана Абазовића, које су на изборима заједно освојиле 41 мандат од укупно 81 мјеста у Скупштини.

Била кандидат за предсједницу

Милица Пејановић Ђуришић већ десетак година није активна у ДПС-у. Прије ангажмана у УН је била министарка одбране, али се уочи предсједничких избора 2018. године помињала као могући кандидат ДПС-а.

У дијелу јавности је важила као фаворит Вашингтона, а истовремено се очекивало да међународни притисак на Ђукановића оствари ефекат да се он не кандидује.

Међутим, Ђукановић се кандидовао и побиједио у првом кругу, а након избора се прича око кандидатуре Пејановић Ђуришић свела на то да тај предлог наводно није прошао у врху странке, што је теза коју су пласирали управо кругови блиски предсједнику ДПС-а и државе.

Срђан Косовић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Вијести, 13. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Њу би требало ухапсити а не дозволити да оснива нову странку. Прва је била профашистичка 30 година. Да ли се од нове може очекивати друга оријентација ? Не верујем да је неко огрезао толико година и одједном окренуо ћурак. То је типична припрема за „спавача“ и у томе лежи потенцијална опасност.

Оставите коментар