Вашингтонски споразум доноси уносан посао грађевинарима из САД

Инфраструктурни пројекти вреде око 3,7 милијарди евра и Американци ће највероватније финансирати обнову пруге и изградњу делова Ауто-пута мира

Ауто-пут мира (Фото: Политика/А. Васиљевић)

Изградња ауто-пута Ниш–Мердаре–Приштина и пруге до Приштине вреде 3,7 милијарди евра. Србија са САД има потписан уговор о сарадњи на инфраструктурним пројектима на основу којих је изградња Моравског коридора додељена конзорцијуму „Бехтел-Енка”.

Споразум о економској сарадњи који су Београд и Приштина потписали протеклог петка очигледно је припреман неколико месеци. Зорана Михајловић, потпредседница владе, открила је да је Америчка развојна агенција у фебруару посетила Србију и да су тада разговарали о ауто-путу Ниш–Мердаре–Приштина и прузи до Приштине. Ови инфраструктурни пројекти вреде око 3,7 милијарди евра и Американци ће, по свему судећи, финансирати обнову пруге и изградњу делова Ауто-пута мира, за које од европских банака нису узети кредити.

То је на неки начин потврдила министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре када је рекла да Америчка развојна агенција има могућност инвестирања ван САД у износу од 60 милијарди долара и ми треба да из тога извучемо оно најважније за нас, а то је да градимо инфраструктуру.

Подсећања ради, када смо од Русије позајмили 800 милиона долара за инфраструктуру, услов кредитора је био да руске железнице обнављају српске пруге. Када је кинеска Ексим банка финансирала градњу Коридора 11 и изградњу дела пруге Београд–Будимпешта, послове су добиле кинеске компаније. Тендери нису расписивани, јер су међудржавни споразуми са Русијом, Кином и Азербејџаном имали јачу снагу од јавне набавке.

Србија има и са САД споразум о реализацији инфраструктурних пројеката. Он је потписан 2018. и био је полазна тачка да се америчко-турском конзорцијуму „Бехтел-Енка” додели изградња Моравског коридора. Будући да се у споразуму инсистира на тендерима за доделу послова, америчко-турски конзорцијум добио је посао на тендеру и био је једини понуђач.

Пре расписивања јавне набавке, са њима је потписан меморандум о разумевању. Потом је изградња Моравског коридора лекс специјалисом проглашена за јавни интерес, донета је уредба којом су одређени критеријуми за добијање посла. Посао је могла да добије само компанија која има трогодишњи обрт од милијарду евра, што нема ниједна домаћа фирма. Битан услов је било искуство у пројектовању и изградњи ауто-путева, мостова, регулације река у последњих 15 година, али искључиво на територији југоисточне Европе.

Потписивање споразума у Вашингтону, 4. 9. 2020. (Фото: Леа Милис/Ројтерс)

У споразуму који је потписан у Вашингтону се наводи да ће Косово (Приштина) и Србија (Београд) радити с америчком Међународном корпорацијом за финансијски развој на меморандуму о разумевању како би се спровели пројекти ауто-пута Мира, железничке везе између Приштине и Мердара и Ниша и Приштине. Обе стране су се обавезале на заједничку студију изводљивости у вези са опцијама којима би се инфраструктура железнице Београд–Приштина повезала са Луком „Драч” на Јадрану.

Припреме за изградњу ауто-пута кроз Србију према КиМ одавно су почеле, а сами радови су најављивани за 2018. и потом одлагани.

У Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре кажу да је дужина читавог ауто-пута Ниш–Приштина 100 километара, а деонице Ниш–Мердаре 77 километара. Финансирање је обезбеђено за изградњу прве деонице Ниш–Плочник од 33 километра. Укупна вредност пројекта је 255 милиона евра и он ће се финансирати из следећих извора: зајам ЕИБ-а – 100 милиона евра (уговор потписан), инвестициони грант из фонда Инвестициони оквир за западни Балкан (ВБИФ) – 40,6 милиона евра (уговор потписан) и зајам ЕБРД-а – 85 милиона евра (потписивање уговора планирано у 2020) и суфинансирање Републике Србије од око 30 милиона евра (експропријација, документација итд.).

– Расписивање тендера за изградњу прве деонице очекује се у последњем кварталу 2020. године, а почетак радова очекује се најкасније средином 2021 – кажу у министарству.

За другу деоницу (Плочник–Мердаре) завршена је израда идејног пројекта и студије изводљивости са студијом процена утицаја на животну средину за другу деоницу ауто-пута Плочник–Мердаре (финансирана из ВБИФ).

Након добијања сагласности Републичке ревизионе комисије на идејни пројекат, отпочеће се са преговорима са ЕИБ-ом и ЕБРД-ом за кредит за ову деоницу, као и конкурисање за инвестициони грант ВБИФ ради финансирања изградње. Процењена вредност инвестиције за полупрофил ауто-пута од Плочника до Мердара тренутно је око 393 милиона евра.

Када је реч о обнови пруге, у министарству кажу да на постојећој железничкој траси на релацији Београд–Приштина (Београд–Лапово–Ниш–Дољевац–Куршумлија–Приштина), железнички саобраћај се тренутно одвија до Мердара.

– Од те тачке се не обављају ни теретни ни путнички саобраћај, и то услед физичког прекида пруге, која је од Мердара до административне линије са КиМ непроходна пошто је тунел на самој административној линији урушен у НАТО бомбардовању. Од излаза из овог тунела код Мердара до Приштине недостаје око 36 километара пруге, која је физички уклоњена са трасе. Такође, неповољна ситуација је тренутно и на неелектрифицираној деоници Дољевац–Мердаре, на којој је теретни саобраћај отежан због ниског осовинског оптерећења, а и путнички и теретни возови саобраћају само до станице Мердаре због већ поменутог урушеног тунела – објашњавају у министарству и напомињу да ће прецизнија процена вредности деонице Дољевац–Мердаре и даље према Приштини бити позната након израде пројектно-техничке документације.

Маријана Авакумовић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 9. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар