Крагујевац: Ивица Дачић отворио изложбу „Јасеновац – право на незаборав”

Дачић посебно указао на то да, уколико не негујемо културу сећања и нисмо на опрезу, ризикујемо да нам се понови трагична судбина

Ивица Дачић отворио изложбу „Јасеновац – право на незаборав” (Фотографије: МСП)

КРАГУЈЕВАЦ – Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, отворио је данас у Крагујевцу изложбу „Јасеновац – право на незаборав” и истакао да је Србија пружила руку помирења, а очекује да у данашњој Хрватској имамо савезника у очувању културе сећања на Јасеновац.

Министар Дачић је нагласио да је неопходно јавно и јасно осудити сваку врсту историјског ревизионизма који негира злочине.

Нагласио је да не смемо дозволити насилно, нити перфидно мењање погледа на прошлост и историјске чињенице, јер се тиме релативизују и негирају геноцидне и злочиначке политике према целим народима.

Дачић је посебно указао на то да, уколико не негујемо културу сећања и нисмо на опрезу, ризикујемо да нам се понови трагична судбина.

Улогу у томе, каже, морамо имати сви ми као појединци, али и као друштва и државе у региону Балкана, јер сви заједно, као потомци и жртава и злочинаца имамо одговорност за заједничку будућност.

„Србија је пружила руку помирења, а очекујемо да у данашњој Хрватској имамо савезника у очувању културе сећања на Јасеновац, који мора остати симбол Другог светског рата – страдања Срба, Јевреја, Рома, антифашиста Хрвата и других нација и симбол масовног и беспримерно суровог убијања”, закључио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић, јавља Танјуг.

Он је подсетио да је јануара 2018. године имао прилику да отвори сличну изложбу у згради Уједињених нација у Њујорку, која је била део обележавања Међународног дана сећања на Холокауст.

Ове изложбе су, како је навео, један део нашег напора да очувамо културу сећања што је уједно и наш допринос одговорном односу према прошлости.

„Не постоји оправдање за одсуство сећања на злодела и за заборав и занемаривање обавеза које из тог сећања произлазе. Одговорно опхођење према историји омогућава нам одговорно делање у данашњем тренутку, јер трагедије попут оних које су задесиле српски и јеврејски народ у Другом светском рату не смемо да заборавимо и не смеју нам се поновити”, рекао је Дачић.

Фотографије: МСП

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

3 replies

 1. не можете то назвати тако бре?! ”право на незаборав…”..??? ајмо мало да изрвтимо ту семантику, како се она са озбиљног нивоа котрља док не доспе до мере политичке коректности случајносрпства:
  1) ко заборави десница га његова заборавила
  2) мораш да памтиш
  3) не смеш да заборавиш
  4) терба да памтиш
  5) ”култура сећања”: (јел постоји култура не-сећања: ако неко жели да ми да озбиљну референцу о томе, даћу му свој приватан емаил, да бих се подучио, молим вас)
  6) ”право” на сећање (ту смо били по изласку из сфрј – то је степен робља које добија франшизу да сме да дише)
  7) право на незаборав (ус*ани статус Срба који ће да купе себи некако право на живо: случајносрпство дигнуто на ниво националне стратегије)

 2. Шта рећи о „руци помирења“, „очекивању да имамо савезника“?
  Шта рећи да се поставка из 2016. шета јер нема места за њену сталну поставку?
  Шта рећи на чињеницу да је трагично каснила и 2016-те?
  Шта рећи на то да самопоричуће касни сада већ 80 година?

  Да се сво то време методично чупа из узрочно-последичног историјског контекста и памћења?

  Да се чињенице крију, поричу и прекрајају пред генерацијама српске деце?

  Да бивају извучене на видело када њима треба сакрити садашњу бруку и дати патриотски алиби (још једној) идејно-политичкој секти која је понутрашњила принципе овог злочина?

  Да овде станем навели су ме путокази ка два овдашња и суседна текста:
  претходном (https://stanjestvari.com/2020/09/08/parastos-u-garavicama/)
  и следећем (https://stanjestvari.com/2020/09/08/cetinje-pristalice-vlasti-pevale-ustaske-pesme/).

  Уместо коментара – вапај и рика.

 3. „Не постоји оправдање за одсуство сећања на злодела и за заборав и занемаривање обавеза које из тог сећања произлазе. ………………………“ Дачић
  ++++
  Лепо речено.
  Треба га питати, ако већ зна ко су били организатори :
  Organizatori ove izložbe su Spomen park „Kragujevački oktobar“, MSP Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grad Kragujevac, Međunarodna ekspertska grupa GH-7, Institut za Holokaust „Šem olam“ iz Izraela, Srpsko-jevrejski centar „Sveti Sava i Jehuda Alkalaj“ iz Jerusalima i Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac.

  https://www.vesti-online.com/velika-izlozba-o-jasenovcu-u-kragujevcu/?doing_wp_cron=1599318130.0692439079284667968750

  зна ли, шта раде они државни чиновници из ***** куће коју зову Музеј жртава геноцида
  који за овакве манифестације немају времена.
  И док пасу и даље на државним јаслама, а нису се сетили да бар поставе линк за ову изложбу.
  Али, су зато постали огласна табла за ковид-19.
  А секирају се, због тамо неког историчара из NДХ о коме србска деца неће да уче у школама.
  Јад и беда у логору Србија.

  2
  1

Оставите коментар