Михаил Лобанов: Битно да у Вашингтону није било признања

У перспективи ће Брисел и Вашингтон наставити притисак на Београд како би признао независност Косова, сматрају руски стручњаци

Александар Вучић, Доналд Трамп и Авдулах Хоти (Танјуг/AP Photo/Evan Vuči)

За Србију је најважније да на преговорима Београда и Приштине у Вашингтону, током потписивања формалног билатералног споразума, није дошло до признавања независности такозваног Косова, изјавио је специјалиста за Балкан, доцент Московске економске школе при Московском државном универзитету Михаил Лобанов.

Како је објаснио, реч је о социјално-економском споразуму који не мења светску политичку сцену већ даје импулс развоју региона.

„Могуће је да ће захваљујући том договору бити скинута питања која се тичу ограничења протока српске робе на територију Косова, што је била једна од највећих препрека нормализацији односа. Без успостављања дијалога у тој сфери апсолутно је немогуће да се говори о зближавању позиција по спољнополитичким питањима“, рекао је он.

Са друге стране, водећи научни сарадник Европског института Руске академије наука (РАН) Павел Кандељ обратио је пажњу на то да је Трамп „успео да извуче“ од својих партнера споразуме који се тичу Израела, „пре свега за своју предизборну кампању“.

„Наравно, то се може сматрати неком врстом уступка са стране председника Србије Александра Вучића, мада то није много коштало Београд, јер Србија и Израел су и до сада имали пријатељске односе“, објаснио је.

Намерно укључивање признања у споразум

Према речима Кандеља, Американци су „у почетку намерно укључили у споразум признање независности Косова од стране Београда, како би показали, да Вашингтон то очекује од српске стране“.

Доцент катедре за историју јужних и западних Словена на Историјском факултету Московског државног универзитета Владимир Путјатин сматра, да иза покушаја приморавања Београда да призна независност Косова стоје пре свега САД.

„Решење косовског проблема поново брине Вашингтон. Први разлог је што је Доналду Трампу пред изборе потребна бар нека победа на дипломатском пољу. С обзиром да је Вучић већ изјавио да неће признати независност Косова, било какав напредак у преговорима ће за администрацију америчког председника представљати политичку победу Трампа и његовог тима“, рекао је експерт.

Други мотив САД је финансијска добит због посредништва између Београда и Приштине, оценио је Путјатин.

„Преговори су вероватно водили ка томе да Србија не омета САД у њиховом потпуном продору на Косово и регион у целини. Циљ Вашингтона је да тамо има доминацију, како би искористио ту територију за развој транзитних путева“, објаснио је аналитичар.

Према његовим речима, признање независности Косова од стране Београда би дозволило америчким компанијама да легализују своју делатност у том крају и да од њега значајно зараде. „Американци су раније у тај регион већ инвестирали новац“, додао је експерт.

„Натезање конопца“

Још један сусрет представника Београда и Приштине је планиран за 7. септембар, додуше овог пута у Бриселу. Како су појаснили у Европској унији (ЕУ), у преговорима ће учествовати председник Србије Александар Вучић, премијер такозваног Косова Авдулах Хоти, а такође и председник дипломатије ЕУ Жозеп Борел и специјални представник ЕУ за дијалог Приштине и Београда Мирослав Лајчак.

Владимир Путјатин сматра, да позиција ЕУ на косовску тему „има прагматичну позадину“.

„Брисел је заинтересован у разрешавању косовског конфликта, јер на тај начин жели да нивелише негативне последице распада Југославије, када је у ЕУ кренула река миграната из региона. Притом, постоје и одређени економски интереси, пре свега жеља за ширењем сарадње са регионом“, наводи аналитичар.

Путјатин прогнозира, да ће се стране на предстојећем састанку у Бриселу дотаћи економских питања.

Европским колегама „ће бити лакше да у тој сфери од Вучића добију неки уступак, пошто Србија и ЕУ имају тешње везе, него Америка“, сматра експерт. Обратио је пажњу да је сада „најсликовитије уочено сучељавање ставова Вашингтона и Брисела о косовском питању“.

„То је на неки начин натезање конопца – борба за утицај у региону. Ко ће за себе добити већу наклоност – ЕУ или САД. Европска унија не планира да Косово препусти САД на потпуну контролу, с обзиром на то да су у последње време односи Америке у Европске уније веома натегнути“, тврди он.

Сличан став има и Павел Кандељ – и он прогнозира да ће у перспективи Брисел и Вашингтон „наставити притисак над Београдом како би признао независност Косова“.

„Притом, могуће је да ће Вучић, учинити неке уступке на тему Косова. Међутим, тема признања независности такозваног Косова ће највероватније остати да виси у ваздуху“, закључио је Путјатин.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 5. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

2 replies

  1. Битно је и да му и пред неке следеће изборе дате подршку, да му се бирачи случајно не збуне. То никако да не пропустите. Као што нисте ни до сада.

  2. Спутњик је само још једна у никад прекинутом низу тек преименованих бољшевичких новина, на државним јаслама, наравно, а такви су им, уз ретке изузетке, и новинари и гости. И руски и српски. Сви текстови и најаве обавезно укључују троминутно читање свих титула које саговорник поседује, док му се коначно не обзнани име, тако да гледаоци-читаоци почну да зевају пре него коначно зине и стручњак. Кад видим да је један „специјалиста за Балкан, доцент Московске економске школе при Московском државном универзитету“, други је „водећи научни сарадник Европског института Руске академије наука“, а трећи „доцент катедре за историју јужних и западних Словена на Историјском факултету Московског државног универзитета“ одма’ знам да су сви дипломирали у класи неког проф. Лоботоманова и да ме пролази воља за животом. Замисли овакав труст мозгова и веле „важно је да није било признања“! И шта рећи а не заплакати? После се питамо како то да им неписмени Амери и даље праве малу децу, а еуропејци им свако мало гурну новичок под нос. И онда пошаљу ону накварцану вртирепку Захамарију Калимеровну да кука о неправди, све по последњој моди.
    Руски стручњаци који раде у STEM сфери су заста добри (дакле математичари и блиски им рођаци), али ови са друштвених наука… они прво о својој историји немају појма, тако да је малоумно питати их за туђу. Код њих се и даље снимају филмови о Викингу Владимиру из Новгорода, у сарадњи са неким државним историјским институтом, кључеве од кремаљске касе и даље држи она неолибконзна Набигу*ина, а неки блогер, и кокаински овисник, им направи међународну велеаферу кад претера с ушмркивањем. Србима ће почети да свиће кад схвате да од помоћи имају на земљи само себе и Господа на небесима. Ко уме, не треба му више. Дотле, што рек’о Мујо, „немој ме ти Спутњиче више бранит молим те“!

Оставите коментар