Спутњик: Београд и Приштина у Бриселу отварају три нове теме

Састанак на виском нивоу у понедељак бавиће се аранжманима невећинске заједнице и решавањем међусобних финансијских потраживања и имовине

Скендер Хисени, Мирослав Лајчак и Марко Ђурић (Фото: Фејсбук страница Мирослава Лајчака)

Четврта рунда дијалога Београда и Приштине одржаће се током викенда у Бриселу на експертском нивоу, а за понедељак је планиран састанак на високом нивоу, на којем ће лидери две стране, у присуству Ђозепа Бореља и специјалног ЕУ представника Мирослава Лајчака, отворити три нове теме, сазнаје Танјуг у Бриселу.

Експертски тимови наставиће данас разговоре о већ покренутим питањима несталих, расељених и економским односима. Очекује се да им се у недељу, по повратку из Вашингтона, прикључе шефови преговарачких тимова Марко Ђурић и Скендер Хисени.

У дипломатским изворима у Бриселу за Танјуг је речено да ЕУ посредници у дијалогу желе да током суботе и недеље на експертским разговорима постигну договоре о већ започетим темама, како би лидери у понедељак могли да отворе три нове теме разговора.

„Као део свеобухватног споразума о нормализацији односа између Косова и Србије, састанак на виском нивоу у понедељак бавиће се аранжманима невећинске заједнице и решавањем међусобних финансијских потраживања и имовине“, најавио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Стано је потврдио да ће у понедељак 7. септембра шеф дипломатије ЕУ Ђозеп Борељ и специјални ЕУ представник Мирослав Лајчак бити домаћини српском председнику Александру Вучићу и косовском премијеру Авдулаху Хотију на новој рунди високог политичког дијалога Београда и Приштине.

„Наша очекивања од овог састанка у Бриселу су да ће партнери наставити своје разговоре. У питању је већ трећи састанак на високом нивоу. Надамо се да ћемо наставити овај позитивни динамизам и напредовати у решавању отворених проблема и приближавању решења за сва отворена питања кроз могући коначни правно обавезујући договор о нормализацији односа“, каже Стано.

У Бриселу се незванично може чути да ЕУ посредници планирају да интензивирају дијалог Београда и Приштине тако што ће се експерти састајати сваких 10 дана, а лидери – сваке три недеље.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 5. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар