КоССев: Трампово писмо Хотију

У писму косовском премијеру, Авдулаху Хотију, Трамп поздравља његову храброст за постизање „историјског дипломатског искорака“

Доналд Трамп и Авдулах Хоти (Фото: Еван Вучи/АП)

Четири документа и четири потписа. Дан након онога што је описано као постизање споразума о економској нормализацији Београда и Приштине, остаје нејасно ко је са ким и шта потписао, пише КоССев. Два билатерална споразума Србије и САД, и Косова и САД, а о међусобној економској нормализацији Србије и Косова, тврди српски председник Александар Вучић. Споразум две стране да ће радити заједно на нормализацији својих економских и привредних односа, тврди иницијатор састанка, специјални Трампов изасланик за дијалог, Ричард Гренел.

На питање шта је председник Трамп потписао, Гренел одговара „писмо да прима к’ знању да ће они радити заједно и спровести овај споразум“.

Поред два документа која су, према речима Гренела иста 99,9 одсто, али ипак различита, која су потписали само Вучић и само Хоти, документ, односно писмо, током јучерашње церемоније потписао је и председник САД Доналд Трамп.

У писму косовском премијеру, Авдулаху Хотију, он поздравља његову храброст за постизање „историјског дипломатског искорака“.

Како наводни споразум Србије и Косова о економској нормализацији дефинише и дипломатске односе са две стране, посебно за косовску страну где стоји да: „Косово (Приштина) и Израел су се усагласили на узајамно признање“, Трамп Хотију честита и на уређењу дипломатских односа са овом земљом што види као битно за „савезништво Косова са Блиским истоком“.

Писмо Доналда Трампа Авдулаху Хотију, преведено са енглеског, КоССев је пренео у целости:

„Сједињење Америчке Државе изражавају задовољство због прилике да вас угосте у Белој кући ове недеље. Поздрављам храброст коју сте показали начинивши искорак у правцу нормализације односа Србије и Косова. САД су биле поуздан партнер Косова од самог почетка и верујемо да ови преговори у Белој кући представљају историјски дипломатски искорак. Након више од 20 година ограниченог прогреса, верујемо да ће економска нормализација постигнута овде бити кључна за осигурање дугорочног мира и стабилности на Балкану.

Уз то, поздрављамо и вашу храбру одлуку да нормализујете дипломатске односе са Израелом. Ово је важан корак за савезништво Косова са Блиским истоком и радујемо се наставку партнерства са вама.“

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Н1, 5. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар