Република: Да ли је дошло време да „краљ” Мило абдицира

Лист наводи да се у Црној Гори догодило нешто што никад није виђено – да након 30 година непрекидне власти ДПС нема већину места у парламенту 

Фото: ЕПА

У својој канцеларији у главном граду Црне Горе Подгорици, Мило Ђукановић на зиду држи велики портрет краља Николе, првог владара Црне Горе, који је на функцији био 58 година, пише италијански дневник „Република” и пита се да ли је након 30 година на власти можда дошло време да и „краљ Мило” абдицира.

Лист наводи да се у Црној Гори догодило нешто што никад није виђено, да је Демократска партија социјалиста председника Мила Ђукановића тесно победила на недељним парламентарним изборима у Црној Гори, али да након 30 година непрекидне власти нема већину места у парламенту да настави да влада.

Са 35,06 одсто гласова, ДПС ће моћи да рачуна само на 30 од 81 места у подгоричком парламенту, док је опозиција, како пише Република, постигла историјски резултат.

„За будућност Црне Горе”, водећа опозициона коалиција добила је 32,55 одсто гласова и 27 места, а добре резултате су остварили и либерална и проевропска листа „Мир је наша нација” – 12,53 процената и зелени „Уре” – 5,53 одсто.

Како наводи италијански дневник они би заједно имали 41 место, уску већину, али корисну за прекидање односа снага у малој балканској земљи након три деценије.

Сам Ђукановић је, говорећи у ноћи након гласања, признао могућност да његова странка изгуби парламентарну већину, отварајући пут институционалној кохабитацији између председништва и владе различитих оријентација.

„Слобода је стигла. После 30 година апсолутне власти то је морало да се деси”, коментарисао је након гласања Здравко Кривокапић, лидер „За будућност Црне Горе”, коју подржава Српска православна црква.

Управо је верско питање било главна тема предизборне кампање након што је парламент прошлог децембра усвојио закон који омогућава држави да конфискује земљу, манастире и цркве јединој канонски признатој, Српској православној цркви, навео је лист, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 9. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар