Бесник Тахири: Косовска делегација мало зна о агенди састанка у Вашингтону

Први потпредседник владе тзв. Косова изјавио да се састао са министрима из ААК, где је припремљена документација која ће бити представљена у Вашингтону

Бесник Тахири (Фото: КоССев)

Пред најављени састанак у Вашингтону заказан за 4. септембар, први потпредседник косовске владе, Бесник Тахири, поручује да је косовској делегацији предвођеној премијером, Авдулахом Хотијем, јасно шта састанак у Белој Кући представља, али и да сама делегација врло мало зна о дневном реду састанка.

„У погледу оног што представља, тачно знамо, у погледу дневног реда, мање више знамо да су теме политичке и економске, не постоји ништа прецизније“, изјавио је Тахири јуче за Т7.

Тахири је уједно изјавио да се састао са министрима из ААК, где је припремљена документација која ће бити представљена у Вашингтону.

„На састанку са министарком спољних послова разговарали смо и проучили сву документацију. Она ју је припремила још у време Едите Тахири и Авнија Арифија – документацију о споразумима који нису спроведени. Документ којим се потврђује одлуку Суда о независности Косова. Све одредбе су на дневном реду ако се озбиљно проучава Ахтисаријев план“, рекао је он.

Тахири је коментарисао и одбијање највећих опозиционих партија – Самоопредељења, али и ПДК да учествују у дијалогу и пошаљу своје чланове који би били део тима у Вашингтону а потом и у Бриселу. Тврди да би „Косово било јаче“ када би се они придружили.

„Косово би било много јаче са Самоопредељењем и ПДК. Њихово учешће је веома важно. Мислим да тиме не губе гласове, већ, ако учествују, само јачају Косово“, поручио је Тахири.

Приштинска делегација предвођена Хотијем, коју чине потпредседници владе Дритон Сељманај и Аљбуљена Балај, министар правде Сељим Сељими, министарка спољних послова Мељиза Харадинај-Стубла, министар инфраструктуре Арбан Абраши и шеф кабинета премијера Ардита Души, већ је допутовала у Вашингтон, док се долазак делегације предвођене председником Србије, Александром Вучићем тек очекује.

Осим тога да ће се у Белој кући разговарати о економским темама, за сада нема званичних потврда из Вашингтона о чему ће се још разговарати 4. септембра.

Иако се након најављеног састанка говорило о великим економским пројектима, како је време одмицало и приближавао се септембар, а поједини аналитичари и део опозиције у Србији указивао на могућност да се у Вашингтону „призна независност Косова“, председник Србије је све чешће говорио о могућем покретању политичких тема и „изненађењима у захтевима према Србији“. Међутим, након јучерашњег разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел, тврди да је охрабрен, те да са „чвршћим ставом“ путује за Брисел и Вашингтон.

И док су се претходних дана могле чути поруке из Приштине да се у „Вашингтон иде по споразум“, те да је „сваки разговор са Београдом усмерен ка међусобном признању“, председник Србије једно наводи да „неће да прихвати понуду о узајамном признању зарад сусрета са Трампом ако нема стварних компромиса“, али и да „никада не би урадио нешто што је противно српским интересима“.

Скраћивање наслова и опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 1. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар