Здравко Кривокапић: Да наше светиње на Косову буду сачуване

Народ је јасно рекао, али власт увек не слуша народ. У овом тренутку не могу да вам тачно кажем, рекао носилац листе „За будућност Црне Горе“ о повлачењу признања Косова

Здравко Кривокапић, у средини (Фото: Танјуг/Зоран Мирковић)

Београд – За вести Прве ексклузивно је јутрос говорио Здравко Кривокапић, носилац листе „За будућност Црне Горе“.

„Драго ми је што сам ваш гост, јер ваша телевизија носи назив ‘Прва’ а ми смо овога пута први и остаћемо тако до краја“, рекао је он и најавио да ће, до краја обраде свих података након избора, стање снага изеђу владајуће ДПС и главне опозиционе снаге доћи на 42-39.

„Мислим да ће се то тако десити, јер су ово резултати који су рађени на узорку од 96,5 одсто, нису до краја пребројани сви резултати. Постоји одређен број неправилности. На многим местима, ДПС није хтео ни да потпише записник где већину чине управо нека од ове три коалиције“, казао је Кривокапић.

„Мислим да ће то до краја да буде све како треба, најважније је да је народ победио, да је народ задржао достојанство, спокој и оно што је најважније, није се десио ниједан инцидент осим онај у Никшићу, где је један момак налетео на групу која је славила победу опозиције. Срећом, то није тако драстично како се у први мах чинило, али имамо две велике повреде које не треба да буду ништа друго до знак да водимо рачуна једни о другима, да ово није тренутак када треба да се и даље сукобљавамо, него да то буде помирење које ће прихватити сви грађани и градити оно што је најважније – бољу будућност свих грађана у Црној Гори, без обзира на веру, нацију или било који исказ њиховог мишљења“, поручио је он.

Како каже, за то је неопходно да се направи систем који више неће бити зависан од једне политике, једног човека, него који ће радити на добробит свих грађана Црне Горе.

„Политичка корупција у Црној Гори је била изражена и ми желимо да сву корупцију сведемо на нулу. То значи да нема монопола, нема дискреције, да повећамо одговорност, транспарентност и интегритет, а све оно што се до сада дешавало, са доказаним елементима политичке корупције, овога пута народ то сигурно неће дати, без обзира на то како политичари трговали. Више не може нико с народом да тргује, овде је у питању интерес народа, а не једне партије или појединца“, истакао је лидер опозиционе коалиције „За будућност Црне Горе“.

Према његовим речима, „Ово је било прво полувреме“.

„Мислим да ће ово друго полувреме, што се тиче политичких односа, бити мало теже јер политичари увек воле да тргују, а мислим да овде нема простора за велику трговину, овде је само простор за велики рад, за један препород који треба направити, а то сигурно тешко могу појединци из политичких странака који су препознати као политичари, то је једино поштено да ради експертска влада, са најбољим људима који су нам се чак пријављивали и из иностранства – млади, перспективни, доказани, са одређеним искуством које ће дати снагу да Црна Горa преброди све тешкоће у којима се тренутно налази“, истиче Кривокапић.

Према његовим речима, један појединац је у овом тренутку најмање значајан.

„Мислим да је много значајније у овом тренутку да ми формирамо једну јаку, експертску владу, а договор ћу поштовати, без обзира какав буде, и ја сам спреман да сносим терет и одговорност за све ово, па и даље ако треба. У сваком случају, најважније је да почнемо да правимо систем, да се ова кула ДПС-а урушава као и Вавилонска кула и ми имамо зато обавезу према свим грађанима, независно да ли су гласали за ДПС или било коју партију, да почнемо да изграђујемо онај систем који ће одговарати грађанима, јер ће народ да се пита, а политичари да слушају тај глас народа“, истиче он.

Кривокапић каже и да је тешко од противника очекивати телефонски позив након избора: „Ви знате да у Црној Гори постоји још од краља Николе она ‘први ја до њега, ал онај до њега тешко прихвата да није први’. Тако да се надам да ће време показати своје. Нисам добио ниједан позив ни од међународне заједнице, али знам да у овом тренутку она с пажњом прати све што се дешава у ЦГ и никоме није у интересу да се деси било шта што би нарушило ову чисту, беспрекорну и ја се надам убедљивију победу него што је то у овом тренутку исказано“, рекао је он.

На питање, да ли ће, ако дође на власт, опозиција повући признање Косова, Кривокапић одговара:

„Верујте да је то нешто што је народ јасно рекао, али власт увек не слуша народ. У овом тренутку не могу да вам тачно кажем и одговорим на то питање. Могу интимно да кажем, али то би било мало некоректно у овом тренутку, али ја засигурно знам да ће Србија врло рационално и врло мудро решити тај проблем, а ми ћемо то посматрати, предлагати оно што је најбоље, а то је да живот наших грађана на Косову буде достојанствен, да наше светиње на Косову буду сачуване и да створимо предуслове да се све дешава у једној атмосфери поштовања јер без поверења и узајамног поштовања, верујте, нигде није лако живети.“

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92, 31. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

 1. Могу интимно да кажем, али то би било мало некоректно у овом тренутку, али ја засигурно знам да ће Србија врло рационално и врло мудро решити тај проблем, а ми ћемо то посматрати, предлагати оно што је најбоље, а то је да живот наших грађана на Косову буде достојанствен, да наше светиње на Косову буду сачуване и да створимо предуслове да се све дешава у једној атмосфери поштовања јер без поверења и узајамног поштовања, верујте, нигде није лако живети.“
  _______________________________

  Korektna i fer izjava!
  Izjava koja obećava!

  3
  8
 2. У суштини, “кључ“ за разрешавање политичке ситуације не држе у рукама две најјаче пласиране опције (српска, односно монтенегринска), него четвртопласирани: Дритан Абазовић – а не треба заборавити: Nomen est omen!
  Ако је по црногорском Уставу тако да Председник Републике, тј. Ђукановић – бар у први мах, поверава мандат за покушај састава владе вођи листе која је добила највише гласова, онда ће Ђукановић, потпуно легално, то дати представнику своје партије (ДПС). Тај ће добити и одговарајући „црни“ буџет за куповину пар посланика из супротног посланичког табора – не треба им много, довољна је и куповина бар једног-двоје… Од висине тог буџета ће зависити и Ђукановићев успех/неуспех. Тло је врло плодно, традиција богата – треба само добро посејати готовину…. Ако није циција, успех му не гине.

  10
  1

Оставите коментар