Немачки ARD: Смена власти у Црној Гори уз помоћ Цркве?

Ми смо једина посткомунистичка земља, која никад није сменила власт, каже Небојша Медојевић, дугогодишњи опозициони политичар најјаче групације “За Будућност Црне Горе”

Извор: tagesschau.de

Већ 30 година Мило Ђукановић и његова партија доминирају политиком Црне Горе. Али сада се опозиција нада промени – и осећа се ојачаном због конфликта око статуса православне Цркве.

„Ми смо једина посткомунистичка земља, која никад није сменила власт. То је реалност Црне Горе”, каже Небојша Медојевић, дугогодишњи опозициони политичар најјаче групације „За Будућност Црне Горе”. Он је сигуран у изборну победу: из његове визуре су овог пута шансе дефинитивно добре да се оконча три деценије трајућа доминација социјалиста у Црној Гори под шефом државе и партије Милом Ђукановићем.

За ARD је Медојевић навео више разлога за то: корупција и везе Ђукановића са организованим криминалом се више не могу сакрити ни уз употребу државног апарата репресије. Економија државе од неких 600.000 становника зависи 30% од туризма, кога су високе бројке корона-инфицираних ове године скоро па потпуно угушиле.

Конфликт око православне Цркве

И финално: Ђукановић је крајем прошле године законом, по ком православна Црква мора да докаже власништво над својом имовином из времена од пре 1918, изазвао против себе већину становништва.

„Направио је грешку кад је покренуо идентитетско питање и покушао да национализује и уништи православну Цркву.” Тиме је мотивисао младе људе и правоверне грађане да изађу на изборе, каже Медојевић:

„Осамдесет одсто становника Црне Горе су православни Хришћани. Знамо да су 60% до 65% грађана против Ђукановића а наш је задатак да их инспиришемо да изађу да гласају.”

Прошле недеље, пред великим Храмом Христовог Васкрсења у главном граду Подгорици многобројни верници користе шансу -као и стално протеклих недеља и месеци- да искажу свој бес према председнику државе: „Мило лопове, Мило лопове! Устала је Црна Гора, Светиња се бранит’ мора, Мило лопове!” скандирају верници.

Ђукановић одбацује критике

Државни поглавар Ђукановић је и те како свестан интензитета протеста против њега. У изјави за ARD овај 59-годишњак суво каже: „Позната ми је та верзија истине у Црној Гори. Имали смо врло олујни процес усвајања закона о слободи вероисповести.” При чему се поново показала поларизација друштва. „На улице је изашло пуно грађана који раде у државној служби. лекара, професора, радника државне управе и запослених у армији: они сматрају да су тим слободним изражавањем мишљења подржали Цркву“.

Мило Ђукановић (Фото: АП)

Ђукановић одбацује масовне критике опозиционих партија: „Они желе да оцрне ситуацију у Црној Гори. И не нуде алтернативу.” Његова социјалистичка ДПС – којом он председава већ 23 године – се узда у своје верне чланове и симпатизере. На последњим наступима пред данашње изборе Ђукановић је дао да га исцрпно славе: „Ти си наша прва љубав, Црна Горо волим те!”

Clemens Verenkotte/ARD – Први програм немачке савезне државне телевизије

Превод: Мирко Вулетић

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 30. 8. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. Када опозицију подржава Црква не ваља,а да Мила подржава саји баба или далај лама е онда би било добро

Оставите коментар