Данас: Ћутање о Кошарама

Да ли би поштен филм о борбама на Јуничким планинама срушио маске и све нас натерао да се погледамо у огледалу?

Снимање филма о Кошарама (Фото: Вечерње новости)

Због чега се амбициозно најављено снимање филма „Кошаре“ о борбама на Јуничким планинама на српско-албанској граници током НАТО агресије на СРЈ 1999. претворило у прворазредни скандал?

Због чега сви ћуте о разлозима прекида рада на филму после само осам дана снимања и 32 минута снимљеног материјала?

Да ли ће јавност коначно сазнати о чему се ради после новог покушаја Филмског центра Србије да колико крајем недеље „испегла“ несугласице између редитеља и косценаристе Балше Ђога и продуцентског двојца из куће Омега продакшн Владана Анђелковића и Немање Мићића, иако су на сцену већ ступили и адвокати?

Како се и зашто прекјуче на састанку у ФЦС појавило непозвано, непознато униформисано лице, за које неки београдски медији тврде да је бивши припадник 63. Падобранске бригаде Хасан Омеровић Омер, познат и под надимком Тарзан?

Одговор ћемо можда сазнати кад се открије какву су измену сценарија продуценти тражили од Ђога, иако је прича о првом српском играном филму о Кошарама почела готово гламурозно.

Балша Ђого (Фото: Танјуг)

Филмски пројекат о борбу за Кошаре, коју многи сматрају највећом битком у новијој историји Србије, а неки називају и српским Термопилима, победио је на конкурсу ФЦС за филм са националном тематиком.

Почетак снимања најављен је конференцији за новинаре у Влади Србије, али је из разних разлога уместо на Видовдан, почело 15. јула, да би на захтев продуцената било обустављено 23. јула.

Ђого тврди да су тражили „олакшавање“ сценарија, али помиње и жељу за зарадом, због чега му продуценти прете судом. Они сад најављују филм, без Ђога и са другим сценаријем, уз обећање да ће сав приход са благајне поклонити преживелим борцима са Кошара и њиховим породицама.

Иза свих ових непознаница о њиховом спору помаља се и дубље питање – да ли је 21 годину после НАТО агресије и увођења протектората УН на КиМ у Србији могуће снимити поштен и реалан филм о бици на Кошарама у којој је 108 српских водника положило животе бранећи државну границу?

У овој филмској бруци, коју финансира и држава, можда је најстрашније то што се сви куну у хероје са Кошара о којима је Србија готово две деценије ћутала, а неки предлагали и да се суди као „ратним злочинцима“. Чак и актуелни председник Републике, који је почео да открива њихове споменике, не помиње ко сада чува Кошаре и колика је његова заслуга у томе.

Да ли би поштен филм о борбама на Јуничким планинама срушио маске и све нас натерао да се погледамо у огледалу?

Опрема: Стање ствари

(Данас, 27. 8. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар