Одбијен захтев Уније синдиката: Школска година почиње 1. септембра

Упутство о настави нисмо могли да дамо раније јер нико није могао да предвиди развој епидемиолошке ситуације, рекла Ана Брнабић

Ана Брнабић (Foto: Слободан Миљевић/Танјуг)

У Министарству просвете, науке и технолошког развоја одржан је састанак између синдиката просвете и представника просветних власти, које сматрају да је беспредметан предлог Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) о одлагању почетка школске године.

Како је саопштено из УСПРС, просветне власти су најавиле да ће локалне самоуправе снабдевати 110 хиљада просветних радника са маскама, а да ће се здравствена ситуација у школама пратити и процењивати на 15 дана.

Из Уније синдиката просветних радника Србије посебно истичу да овом састанку није присуствовао министар просвете Младен Шарчевић.

Подсетимо, председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је раније данас да није за померање почетка школске године.

„Упутство о настави нисмо могли да дамо раније јер нико није могао да предвиди развој епидемиолошке ситуације“, рекла је Ана Брнабић новинарима.

„Све ће зависити од тога шта је најбоље за ученике и њихове породице“, изјавила је премијерка уз констатацију да нема потребе да се почетак школске године одлаже за две недеље, јер је било довољно времена за припрему.

„Важно је да деца крену у школу, нарочито најмлађи. Треба да поштујемо рокове“, рекла је Брнабић.

Синдикат „Независност“ предлаже самоизолацију ученика

Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“ предложио је у допису Министарству просвете, да Кризни штаб размотри могућност да се за школску децу по повратку из иностранства уведе самоизолација или достављање негативног теста на корона вирус, а не само упозорење.

Синдикат је оценио да изостанак таквих ученика на почетку школске године не би био препрека њиховом образовању.

„Истовремено спречиће се потенцијално ширење инфекције у школи и додатно обезбедити безбедни услови за образовно-васпитни рад“, пише у допису који је синдикат упутио Министарству.

Подсетимо, епидемиолог Предраг Кон изјавио је раније данас да је могуће да ће Кризни штаб за борбу против корона вируса препоручити да деца која су била у иностранству нову школску годину започну десет дана касније, због постојања ризика да се у земљу врате заражени вирусом.

„То је важна ствар о којој ћу причати на следећем састанку Кризног штаба. Тако би се ризик од заражавања деце у школама смањио на најмању могућу меру. То је моја лична идеја која има смисла и добро би било ако би се усвојила барем као препорука“, казао је Кон за данашњу „Политику“.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 27. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Одмах у штрајк и СВИ СРБИ ДА СЕ ПРИДРУЖЕ ТОМ ШТРАЈКУ. ОЋЕТЕ ДЕЦУ ДА НАМ ОТРУЈЕТЕ. Е ПА НЕЋЕТЕ И НЕМОЖЕТЕ. ДОСТА СТЕ НАС ПОУБИЈАЛИ А СДА ЋЕМО ДА СЕ ПОГЛЕДАМО У ОЧИ ПА ВЕЛЕИЗДАЈНИКЕ У ЗАТВОР,

Оставите коментар