Мића Јовановић: Оснивањем Факултета друштвених наука СНС хтео да направи своју институцију

Моје мишљење је да је СНС хтео да направи своју институцију. Ако сте гледали програм овог факултета, то је све ‘збрда-здола’, оценио ректор Мегатренда

Мића Јовановић (Фото: Н1)

Факултет друштвених наука (ФДН) је настао буквалним пребегавањем наших наставника са Мегатренда, а моје мишљење је да је СНС хтео да направи своју институцију, рекао је за Нова.рс ректор Универзитета Мегатренд Мића Јовановић о новом факултету који је почео са радом.

Нова.рс је писала о факултету где је већина професора (бар видљивих на њиховом сајту) или предавало на Мегатренду, или су га завршили као студенти, или су на њему бранили магистарске и докторске радове.

Према речима Јовановића, мноштво је разлога због чега су професори  „побегли“ са његовог факултета, али да је главни проблем био новац, односно кашњење плата.

„Најгоре је што су људи из те средње генерације, од њих 19, седамнаесторо било под мојим окриљем. Они су били моји студенти, магистрирали су и докторирали код мене. Ја сам им био ментор и направио сам, од не тако сјајних кандидата и талената, наставнике у свим звањима – доценте, ванредне и редовне професоре“, истиче Јовановић, додајући да проблем са новцем у последње време није имао само његов факултет.

„И други универзитети су се суочавали са истим проблемима. То је било оправдање ових људи да напусте Мегатренд, а мене ако питате, ја сматрам да је у питању један крајње нефер поступак, јер су они то све тајно урадили“, каже Јовановић, наводећи шта види као разлоге оснивање ФДН.

„Моје мишљење је да је СНС хтео да направи своју институцију. Ако сте гледали програм овог факултета, то је све ‘збрда-здола’. Они су покупили програме Мегатренда и направили потпуно нелогичан скуп различитих предмета. То је све склепано и они дуго нису могли да добију акредитацију. Вероватно су, уз помоћ неког из политичког врха, на крају дошли до ње“, рекао је Јовановић и додао да је стварање ФДН-а уједно и удар на Мегатренд, те да се осећа искоришћеним од стране политичара.

„Код нас су долазили сви могући политичари, у једном тренутку смо имали три министра предавача – Зорану Михајловић, Жарка Обрадовића и Алису Марић. Ово је делује као удар на нас, већ дуго је постојала идеја да се преотме Универзитет који сам ја тридесет година градио. Они у томе нису успели, ја сам и даље једини, неприкосновени стопроцентни власник“, истакао је Јовановић.

Бошко Обрадовић: Штанцовање лажних диплома за партијску елиту

Сумње да је реч о факултету за образовање партијских кадрова, раније је изнео и лидер Двери Бошко Обрадовић. Он је истакао да СНС покушава да направи свој приватни факултет који би, како је рекао, „наследио Мегатренд у штанцовању лажних диплома за партијску лажну елиту“.

„Питам Министарство просвете да ли Факултет друштвених наука, основан 21. јуна 2019. године, има дозволу за рад и да ли је добио акредитацију високошколске установе и студијских програма како налаже закон? Да ли је њихов студијски програм прекопиран програм Универзитета Мегатренд“, наводи се у саопштењу које потписује лидер Двери.

ФДН: Питања нису тачна, основани смо у складу са законом

Портал Нова.рс је покушао да ступи у контакт са представницима ФДН-а како би одговорили на тврдње Обрадовића, али је уместо одговора, из управе тог факултета поручено да „питања нису тачна“, и да портал Нова.рс нема никакве доказе у свом тексту.

„Факултет друштвених наука је основан у складу са Законом о високом образовању и са Правилницима и Стандардима Националног тела за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању. Факултет је испунио све услове предвиђене Законом, Правилницима и Стандардима. У складу са чланом 43. Закона о високом образовању Факултет није место политичког и страначког организовања и деловања. Сходно томе, молимо Вас да не ширите дезинформације и тиме наносите штету нашој институцији. Политичари се баве политиком, факултети се баве образовањем и науком. Сва остала питања нису тачна и сходно томе молимо Вас да нас не стављате у конотацију са њима, као и да их спомињете у вашем тексту, јер за то немате никакве доказе, као ни људи који износе те тврдње“, наводи се у одговору те образовне установе.

Допуна наслова наслова и опрема: Стање ствари

(N1, 27. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Аууу, Мићо, шта нам наприча. Значи, огромна је разлика између тебе и твог универзитета и овог сад напредњачког?

Оставите коментар